Fatma Şengül’ün katiline ‘haksız tahrik’ indirimi

Maltepe’de, 30 Mart tarihinde aynı iş yerinde çalıştığı Fatma Şengül’ü silahla vurarak öldüren sanık, ‘haksız tahrik altında kasten öldürme’ suçundan 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Fatma Şengül’ün kızı karara tepki göstererek “Bizim bu davadan beklentimiz en azından müebbetti. Fakat bugün davada katilin yargılanması yerine annemi yargıladılar” dedi. Mahkemenin en kıdemli üyesi olan başkanı Adem Kahriman, karara muhalefet şerhi koydu

Yayınlanma: 20.12.2019 - 11:44
Abone Ol google-news

Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu sanık Zeynel Akbaş ile öldürülen Fatma Şengül’ün çocukları ve taraf avukatları katıldı. Sanığın üzerine atılı suçu tasarlayarak ve canavarca hisle işlediğini öne süren avukat Aylin Mert, sanığın bu suç kapsamında cezalandırılmasını talep etti. 

Fatma Şengül’ün oğlu Koray Şengül ise olayın yaşandığı gün sanığın yüzündeki tebessümü hiç unutamadığını ifade ederek, sadece annelerini değil, acabalarını da öldürdüğünü bu nedenle en ağır cezayı almasını istediğini söyledi. 

Sanık Zeynel Akbaş, olay günü Fatma Şengül ile karşılaştığını belirterek, “Fatma hanımla karşılaştığımda, ‘sen mi karşıma çıktın geri zekalı’ demesiyle kendimi kaybettim. 5 dakika sonra da kendi kalbime ateş etim. 10 yıldır rahatsızım. Ruh halimin bozukluğuyla böyle bir şey olmuştur. Kontrolden geçmem iyi olur. Aklıselim olan bir kişi böyle bir şey yapmaz.Kendimde olsam bu olay olmazdı. Rahatsızlığım nedeniyle ani tepkiyle yaptım. Pişmanım” diye konuştu.

OY ÇOKLUĞU İLE 'HAKSIZ TAHRİK' İNDİRİMİ UYGULANDI

Mahkeme, oy çokluğu ile sanığı, ‘Kasten öldürme’ suçundan müebbet hapis cezası ile cezalandırdı. Maktulün sanığa hakaret ettiğini, sanığın bu kızgınlıkla hareket ettiğini gerekçe gösteren mahkeme, "Haksız tahrik" indirimi uygulayarak cezayı 18 yıla düşürdü. Mahkeme, vicdani kanaat ve sanığın olay sonrası davranışlarını gerekçe göstererek, sanık hakkında iyi hal indirimi yapmadı.

BAŞKAN KARARA MUHALİF KALDI

Mahkemenin en kıdemli üyesi olan başkanı Adem Kahriman, karara muhali olarak karara şerh koydu. Başkan Kahraman, sanık ile maktulün aynı işyerinde çalıştığına dikkat çekerek, tanık olarak dinlenen işyeri arkadaşlarının sanık ile maktul arasında olumsuzluğa rastlanmadığını söylediklerini, bu nedenle sanık hakkında haksız tahrik hükmünün uygulanmasına muhalefet ettiğini belirtti. Başkan Kahriman, sanığın "Kasten öldürme" suçundan müebbet hapis cezası ile cezalandırılması görüşünde olduğunu belirtti.

“HAKETTİĞİ CEZAYI ALANA KADAR MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Kararın açıklamasının ardından gazetemize konuşan Fatma Şengül’ün kızı Açelya Şengül, annesi için adalet mücadelesine devam edeceğini ve karara itiraz edeceklerini belirtti. Açelya, adalet salonlarında katillerin korunduğunu söyleyerek “Katil anneme 5 kurşun sıktı dördü öldürücü yerlerine isabet etti ve katili 18 yıl ceza aldı. 18 yıl ceza alan katilden anladık ki benim annemin ellerimin arasında kanlar içinde son nefesini vermesinin bir önemi yokmuş. Katilin ruhsatsız silahla pusu kurup evi keşfedip 5 kurşun sıkması ve cebinde ya öldüremezsem düşüncesiyle 11 fişek bulunması önemli değilmiş. Biz bugün mahkeme salonunda adaletin işlemediğini Türkiye’de adaletin olmadığını gördük. Hakettiği cezayı alana kadar mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.

‘ANNEMİ KAYBETTİĞİMDE HİÇ ACIMI YAŞAMA FIRSATIM OLMADI’

Açelya, annesi öldürülmeden öncede öldürülen kadınların mücadelesine destek verdiğini vurgulayarak “Annem beni kadın mücadelesine duyarlı bir birey olarak yetiştirdi. Kadın için eylem yapıldığında annem bana ‘hadi kızım’ derdi. Bu olay başımıza geldiğinde arka saflardan ön saflara geldim. Annemi kaybettiğimde hiç acımı yaşama fırsatım olmadı.Annem bize babamızın yokluğunu hiç hissettirmedi. 2 işi birden yaparak bizi büyüttü. Bir gün pazara gitmiştim ve annemi arayıp bişey isteyip istemediğini sormak için aradım. Bir fark ettim ki  karşımda bir ses ‘aradığınız kişiye şuanda ulaşılamıyor’ dedi. O an öylece durup kaldım. Hayatımda yaşadığım en savunmasız ve güçsüz kaldığım an o andı” ifadelerini kullandı. 






Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler