Fay canına 2

Akaryakıt istasyonu için fay hattını kaldıran İBB bu kez fay hattı olmayan bölgeyi fay hattı koruma bandına aldı, 10 yıl sonra da mahkemeye başvurarak yapılaşmaya açtı

Yayınlanma: 12.06.2015 - 04:57
Abone Ol google-news

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bu sefer de kendi koyduğu fay hattı koruma bandını kaldırdı. Vatandaş fay hattı koruma bandında kalan arazisi için 2005 yılında İBB tarafından yapılan uygulamanın haksız ve hukuksuz olduğu gerekçesiyle mahkemeye başvurdu. Mahkeme vatandaşı haklı buldu. Bilimsel araştırmalarda fay hattı olmadığı ortaya çıktı. İBB de 2005 yılındaki deprem araştırmalarının bilimsel olmadığını belirterek mahkeme kararına uydu ve fay hattı koruma bandını kaldırarak araziyi yapılaşmaya açtı.

Fay canına... AKP depremi de yasakladı

İBB 2005’te fay hattı taramasında Kartal, Yakacık Mahallesi’ndeki 976 ada 12 parsel ve 975 ada 3 parselde bulunan taşınmazların olduğu bölgede fay hattı koruma bandında kaldığı gerekçesiyle alan imar planlarına yeşil alan olarak ayırdı. Vatandaş da bu uygulamanın özel mülkiyet dokunulmazlığını ihlal ettiği, uygulamanın haksız, hukuksuz ve gerekçesiz olduğu gerekçesiyle İstanbul 4. İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme vatandaşı haklı buldu. Mahkeme kararı ve söz konusu arazi önceki gün İBB Meclis gündemine geldi. Meclis gündemine gelen teklifte fay hattı bandının kaldırılarak söz konusu arazinin yapılaşmaya açılması istendi.

‘Sakıncalı’ olabilir’

Mecliste konuşan AKP’li Meclis üyesi Timur Soysal “Kartal için mahkeme kararında da belirtiyor. Hiçbir gözleme, bilimsel çalışmaya, sondaja dayanmadan sadece gözle bakarak o bölgelerde belli yerler ‘burası sakıncalı olabilir’ diye yapı yasaklı bölgeler haline getirilmiş. Adına da fay hattı demişler. Fay hattı zaten yerin 15 kilometre altında” dedi.

2005’te fay hattı taramasının İBB tarafından yapıldığına dikkat çeken CHP’li Meclis üyesi Hüseyin Sağ da “Birçok vatandaşı ilgilendiren bir konu. Geçen dönemde de Akaryakıt istasyonu için fay hattını kaldırdık. Basına yansıdı. Mahkeme kararıyla fay hattını kaldırmayı doğru bulmuyorum” diyerek muhalefet şerhi koydu. Teklif Sağ’ın muhalefet şerhine karşı oy birliğiyle kabul edilerek söz konusu arazi yapılaşmaya açıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon