Fransa’da radikal sağın ayak sesleri

Yerel seçimlerin ilk turundan aşırı sağcı Ulusal Cephe zaferle çıktı.

Yayınlanma: 07.12.2015 - 07:00
Abone Ol google-news

Fransa, 13 Kasım’da 130 kişinin öldürüldüğü Paris saldırılarından sonra OHAL altında dün ilk kez seçime gitti. Kalkınma ve eğitim de dahil geniş yetkiye sahip 17 bölge için düzenlenen seçimlerde, aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin (FN) tarih yazması beklentisi hâkimdi. 13 Aralık’ta düzenlenecek ikinci tur sonucunda FN’nin 6 bölgeyi kazanması bile gündeme geldi. Seçimin ilk turundan gelen ilk sonuçlar da Le Pen’i anakaradaki 13 bölgeden 6’sında önde gösterdi. İlk sonuçlara göre FN yüzde 30.6, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Cumhuriyetçileri 27, Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Sosyalist Partisi yüzde 22.7’lik oy almış gözüküyor.

Hedef Cumhurbaşkanlığı

Eski usul aşırı sağcı babası Jean Marie Le Pen’i (87) Yahudi karşıtı açıklamaları yüzünden kurduğu partiden attıran kızı Marine Le Pen’in liderliğinde FN, genel kabul gören bir imaj çizdi ve IŞİD karşısında büyüyen İslam ve göçmen karşıtlığından beslendi. Dolayısıyla solun kalesi olan, göçmen kamplarına evsahipliği yapan, yoksulluğun kol gezdiği kuzeydeki Nord-Pasde- Calais-Picardie bölgesi ilk kez FN’ye geçmeye meyletti. Marine Le Pen’in yeğeni Marion Marechal-Le Pen’in (25), Paris’ten sonra en kalabalık nüfuslu bölge olan ve Fransız Rivierası’nı da kapsayan Provence- Côte d’Azur’da oyların yüzde 40’ını alarak birinci gelmesi beklentisi doğdu. FN, bölgesel seçimlerden sonra, 2017’de Marine Le Pen’i cumhurbaşkanlığına taşımayı planlıyor.

Napolyon’dan beri en hızlı

Jean Marie Le Pen’in torunu, Marine Le Pen’in yeğeni Marion Marechal Le Pen, 3 yıl önce henüz 22 yaşındayken Fransa’nın en genç milletvekili seçilmişti. Teyzesine kıyasla daha muhafazakâr olan, bir yaşında bir kız çocuğu annesi olan ve Katoliklerin gönlünü kazanan Marion, bölge seçimini de kazanırsa, Napolyon’dan beri en hızlı siyasi yükselişe imza atacak. TV münazarasında soğukkanlı ve kültürlü tarzıyla 72 yaşındaki eski başbakan Alain Juppé’yi adeta parçalayan Marion “Müslümanlar ancak bizim yaşam biçimimize ayak uydurusa Fransız sayılırlar” diyor.

OHAL sağın argümanlarını zayıflattı

Fransa’daki seçimleri Ahmet İnsel yorumladı

- Paris saldırıları seçim sonuçlarına nasıl yansıyacak?

Paris saldırılarının ardından ülkede alınan olağanüstü güvenlik tedbirleri sağın ve aşırı sağın elininden propaganda malzemesini almış durumda. Aşırı sağ partiler hep güvenlik temalarını işleyip halktan destek almaya çalışırlar. O nedenle bu durum aşırı sağ partinin yükselişini de biraz durdurmuş olabilir. Fakat diğer taraftan Paris saldırılarını cihatçı Müslüman Fransızların yapmış olması, aşırı sağın yabancı düşmanı söylemini güçlendirmiş durumda. Yani çelişkili bir durum var.

- Sağın yükselmesi geçici bir reaksiyon mu?

Zannetmiyorum geçici olduğunu. Çünkü kuzey Avrupa’da aşırı sağa bir eğilim var. Ya yükseliyor ya gücünü korumaya devam ediyor. Kriz ortamının olması buna kısmen sebep oluyor. Diğer taraftan işçi sınıfının önemli kesiminin yeni iktisadi yapıda piyasa dışı kalması sağ partilerin bir de halk tarafından da destek almasını sağlıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon