Aziz Yıldırım'dan e-bilet ve Passolig açıklaması

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, gündeme dair açıklamalar yaptı. Yıldırım, Hürriyet gazetesinden Ahmet Ercanlar'a kulüpler arasındaki gerginliğin sona ereceğini söyledi.

Yayınlanma: 05.09.2014 - 08:06
Abone Ol google-news

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım... Her sözü, her hareketi, her çıkışı, her projesi, her hamlesi olay oldu, günlerce konuşuldu, tartışıldı...

Sarı lacivertli kulübün tarihinin en önemli dönemeç noktalarından biri olan “1 Milyon Üye” projesi çalışmaları için toplantıdan toplantıya koşarken, Fenerbahçe Kulübü'nde gazetecileri ağırladı.

Başkan görüşmeye son derece moralli geldi... Uzun bir toplantıdan çıkmıştı. Yorgun olması beklenirken dinamik ve güler yüzlüydü. Özellikle “1 Milyon Üye” projesini anlatırken gözlerinin içi parlıyordu. Fenerbahçe’nin ekonomik anlamda daha da güçlenmesinin en büyük yolu olarak bu projeyi görüyordu. Bir çok konuya değindi. Fenerbahçe’nin geleceğinden umutluydu...

“GERGİNLİĞİ ADALET SONLANDIRIR”

Aziz Yıldırım ile röportaja başlamadan önce, Sabiha Gökçen Havaalanı’nda Fenerbahçe Başkanı’nın bir bordo mavili taraftarla yaşadığı gerginlikle ilgili Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu’nun bir gazeteye yaptığı açıklama, sosyal medyada yankı bulmuştu.

Hacıosmanoğlu, Aziz Yıldırım’a yapılan hareketin doğru olmadığını söylüyordu. Başkana sıcağı sıcağına, Hacıosmanoğlu’nun kendisiyle ilgili yaptığı açıklamayı söyledik. Yıldırım, “Geçmişten bugüne kadar Türk futbolunda yaşanan ne varsa ortaya dökülmeli” diyerek söze başladı ve “Adalet sağlanırsa herkes el sıkışır. Kulüpler arasındaki gerginlik ancak sağlanacak bu adalet ile mümkün olur” dedi.

HERKESİN YAPTIĞI YANINA KAR KALDI”

Trabzonspor ile önümüzdeki hafta deplasmanda karşı karşıya geleceksiniz. Maç yine gergin geçebilir. Hacıosmanoğlu’nun sizin bir Trabzonspor taraftarı ile yaptığınzı tartışmaya yönelik, sizi savunan sözleri var. Bu tür demeçler gerginliği azaltır mı?

- O bunu demiş, şu bunu demiş hiç önemli değil. Önemli olan hepimizin samimi olması. Ne kadar samimiyiz. Buna bakmak lazım. 3 Temmuz süreciyle ilgili yeniden bir yargılama yapılacak. Bizimle ilgili bu yargılama daha bitmedi. Ama sadece biz değil, geçmişe yönelik herkes yargılanmalı. Bizden çok daha ağır suçlamalar ile karşı karşıya olanlar, hiçbir ceza görmedi, almadı. Herkesin yaptığı yanına kar kaldı. Adaleti böyle sağlayamazsınız. Adaletin sağlanması için herkes o mahkemeye gelecek. Eteğindeki taşları ortaya dökecek. Adalet sağlandıktan sonra da dost kalabilenler birbirinin elini sıkacaklar.

SORU: KOCAMAN VE YANAL’IN ŞAMPİYONLUKTA PAYI YOK DEMENİZ ÇOK ELEŞTİRİLDİ

MEDYA YANLIŞ YORUMLADI

“Yanal’ı ikaz ettim. Uymadı, ayrıldı. İsmail Kartal da bu camianın evladı. Hak ettiği için bu görevde. Bize şampiyonluğu getirecek.”

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ile yaptığımız röportajda cevabını merakla beklediğimiz sorulardan biri de hocalar konusuydu.

Başkan, kendi görev süresi içinde çalıştığı hocalar için çeşitli yorumlar yapmış hatta futbol takımına şampiyonluk sevinci yaşatan teknik adamlar için de çok tartışılan bir açıklamada bulunmuştu.

Biz sorumuzu Başkana yönelttik...

- Futbol takımı konusunda çok eleştirildiniz. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

- Ben Ersun Yanal’ı ikaz ettim. Uymadı ve kendi ayrıldı.

- “Aykut Kocaman ve Ersun Yanal’ın şampiyonlukta payı yok” demeniz çok eleştirildi?

- Bu medyanın yanlış bir yorumlamasıydı. Biz çocuklarımıza güveniyoruz. İsmail Kartal da bu camianın evladı. Bu camia için çok uzun yıllar çalışmış ve hak ettiği için bu göreve gelmiştir. Onun çalışkanlığı ve oyuncuların birbiri ile yardımlaşması bize şampiyonluğu getirecek. Bu konuda yine en güçlü aday biziz.

KASET OLAYI İÇİN SIKI ŞEKİLDE ÇALIŞIYORUM

Fenerbahçe'de son dönemlerin en çok tartışılan konularından bir tanesi de Teknik Direktör Ersun Yanal’ın, sarı lacivertli takımdan ayrıldıktan hemen sonra ortaya çıkan ses kaseti olayıydı.

Bu soruyu da mutlaka sormalıydık Başkan’a. Çünkü, Aziz Yıldırım şu ana kadar bu konuyla ilgili hiçbir açıklama yapmamıştı kamuoyuna. Ses getiren ve çok konuşulan kaset meselesiyle ilgili bir hazırlık yaptığını söyledi ve elindeki iki sayfa metni gösterdi. Konuyla alakalı çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Kaset olayının ayrıntılarını da kamuoyu ile paylaşacağını üstüne basa basa söyledi. Yıldırım belli ki bu konudan rahatsızdı ve bir an önce çözülmesini istiyordu.

Sorumuzu yönelttik ve net bir cevap aldık.

- Yanal’ın kaset olayını sormak istiyorum. Çok konuşuldu bu konu?
- Kimse merak etmesin. Bu konuda bir hazırlığım ve açıklamam var. Kamuoyuna gerekenleri söyleyeceğim.

- İyi eğitimci nasıl bulacaksınız?

- Eğitimci sorunu Türkiye’nin en büyük sorunu. Alt yapıdaki hocaların eğitimden geçmesi gerek. Federasyonların bu antrenörleri eğitmesi gerek. Okuldan çıktıktan sonra eğitimden geçmesi gerek. Eğitimden geçerlerse patlarlar.

- Devletten beklentiniz var mı?

- Hiçbir beklentim yok. Devletten tek beklentim var. Bizlerin vergi olarak devlete ödediğimiz paraların amatör şubelere aktarılması. Bunu da devlet denetimi ile yapsınlar. Bunlarla da amatör branşların ve sporcularının tüm giderlerini karşılasınlar. Bunun da tek formülü vergidir. Verginin tekrar kulüplere geri dönmesi. Herkes vergisini ödesin ve amatör branşlardan geri dönmesin.

- Kenan Evren Lisesi’ni neden hala alamadınız?

- Alamadık. 3 okul ve 1 spor salonu istediler, hepsini yaptık. Kayışdağı’ndaki okulun arazisi Fenerbahçe tarafından satın alınıp okul yapıldı. Başka bir arsa devlet tarafından başka kuruma verilmiş ve okul yapıldı. Burası Fenerbahçe’nin arazisidir. Diğer okullar yapılıp teslim edildi. Tutanaklar ile onaylatıp teslim ettik. Her işlem yapılmıştır ama teslim yapılmamıştır. Yazı Ankara’ya gidiyor. Ankara’dan tekrar dönüyor. Devlet içerisindeki bürokrasi içinde çözülemiyor. Fenerbahçe 60 milyon TL’ye yakın para harcadı.

E-Bilet’e “Evet” Passolig’e “Hayır”

- Fenerbahçe Passolig’e girmedi. Elinizde 350 bin taraftar kart var. Ne yapacaksınız?

- Biz e-bilet’e “Evet” diyoruz. Ama e-bilet dışındaki ticari bir anlaşmaya “hayır” diyoruz. Kimseden bir sponsorluk istemiyoruz bu konuyla ilgili. Kimseye de bir şey vermek istemiyoruz. Biz diğer kaynaklarımızdan bunun karşılığını alıyoruz. Bir sürü banka ile zaten anlaşmamız var. Onların hepsini yok sayıp, “Gelin siz şu banka ile çalışın” demeyiz taraftarımıza. Bu camiamızı da taraftarımızı da yaralar. Onun için bu işe sıcak bakmıyorum. Ama e-bilet’in yapılmasına taraftarım ve TFF’ye de yardımcı oluyoruz.

“GELİR İÇİN BİLET PARASINI YÜKSELTİRİM”

İlgili bankaya teklifiniz ne bu konuda?

- Biz o bankaya şu teklifle gittik. Gelin bileti satın. Kart parası 8 TL mi, neyse maliyetini alın. Ama kredi kartı olarak kullanılmasın. Taraftar gidip senden kredi kartı alırsa biz buna karışmayız. Diğer bankalardan taraftar kart alıyorsa, biz karışmıyorsak buna da karışmayız. Ama biz taraftarımızı kredi kartı almaya mecbur tutamayız. Biz ne için varız? Kulübü ve taraftarı korumak için varız. Onlar için burada görev yapıyoruz. Kulüp olarak hiçbir isteğimiz olmadı. Bunun karşılığında bir şey istemiyorum.

- G.Saray kart başına 30 TL alıyor. Siz bu parayı da istemiyor musunuz?

- Hayır biz bu parayı da istemiyoruz. Gelir istersem, bilet parasını yükseltirim. Onlardan para falan istemiyorum. Biz bu işe girmiyoruz. Girmek istemiyoruz.

BİR BARCELONA BİR FENERBAHÇE

Yıldırım, en büyük emelini ve forma satışındaki hedefini açıkladı

ÇILGIN RAKAM 1 MİLYON ÜYE 110 MİLYON LİRA

“Barca reklam almayınca ‘Büyük Kulüp’ biz almayınca ‘F.Bahçe almadı’ oluyor. Ay sonunda 1 milyon üye projesinin tanıtımını yapacağız. Forma satarak bütçe dengesini sağlamaya çalışıyoruz. Amaç 110 milyon TL’nin üzerine çıkmak.”

- “1 Milyon Üye” Çok önem verdiğiniz bir proje. Bunun için çalışıyorsunuz. Ne hedefliyorsunuz?

- Ay sonunda bir tanıtım yapacağız. Kamuoyuna projemizi duyuracağız. Bu arada da şubeleri kuruyoruz. Şubeler oldukça oraya üyeler giriyor. Hem normal üye, hem de temsilci üyelerle yeni üyeler oluşmaya başladı. İkisi için de çalışmalarımız oluyor. Sicil ve Balotaj Kurulu talepleri almaya başladı. Bu nedenle yarın (bugün) Antalya’ya gidiyorum. Sporcularımız imza töreni yapacak. Akşam da Antalya Fenerbahçeliler Derneği’nin şampiyonluk kutlamasına katılacağız. Hem de orada üye talepleri alacağız. Ekim ayının başyında Türkiye çapında ne kadar üye alacağımızı göreceğiz.

- Şu ana kadar proje adına kulübe ne kadar talep geldi? Başlangıç için iyi bir rakama ulaşabildiniz mi?

- Her şubemizin olduğu yerden talepler geliyor. Sayıyı şu an tam olarak bilmiyorum. Ama iyi bir şekilde başladı. Kaç tane oldu derseniz birkaç gün içinde söyleyebilirim. Gidip, incelemem gerek.

“BARCA BÜYÜK KULÜP DE BİZ DEĞİL MİYİZ?”

- Ekonomik olarak Fenerbahçe’nin geleceği “1 Milyon Üye Projesi” mi olacak? Forma satışı da sizin için çok önemli olmalı.

- Türkiye’de spor kulüplerinin bütçelerinin dengelenmesi gerek. Finansal Fair Play kriterleri var. Hem UEFA, hem TFF bunlara dikkat ediyor. Fenerbahçe kulübünün bir bütçesi var. Forma satarak bu bütçenin dengesini sağlamaya çalışıyoruz. Diyelim ki 35 milyon dolar gelirimiz var. Ama Feneriumlar’dan çok daha yüksek bedeller alıyoruz. Geçen sene 80 milyon TL gelir elde ettik. Bu sene bu gelir hedefimiz 110 milyon TL’nin üzerine çıkmak. İlk ayda yani Ağustos’ta 13 milyon TL’nin üzerinde satış oldu. Bu ay ve Ekim’de yapılacak daha iyi çalışmalarla yıl sonuna geldiğimizde 110 milyon TL rakamını geçeceğiz. Sponsor gelirinden ve eksilen kaynaklardan kaybettiğimizi taraftarın desteğiyle bir şekilde kapatacağız.

Bu nasıl gerçekleşecek? Planınız nedir?

- Barcelona geçmişte “Reklam almayacağız” diyordu. Sonra UNİCEF ile anlaştı. Türk basını ve yabancı basını şunu yazdı; “Barcelona büyük kulüp, formasına sponsor almıyor.” Bize gelince ise “Reklam alamadı” oldu. Bize birçok sponsorluk teklifi geldi. Şartlarda anlaşamadık. Reklam vermek isteyen birçok firma oldu. Ama istediğimiz bedeli veren olmayınca reklam almadık. “Camiamız bunu bir şekilde kapatır” dedik. Fenerbahçe reklam almadan bu işi halledebileceğini düşünüyorsa buna saygı duyulmalı. Bize de “UNİCEF’in reklamını alın” teklifi geldi. Kabul etmedik. Taraftarımız o reklamsız formayı alsın, formanın göğsü boş kalsın istedik.

GELECEK SEZON DA REKLAM ALMAYABİLİRİZ

- Önümüzdeki sezonda reklam alacak mısınız?

- Çok büyük firmalar tekliflerde bulunuyor. Seneye alır mıyız, almaz mıyız bakacağız. Mayıs ayında kongre var. Bunu o kongreden sonra belirleyeceğiz. Bizler devam ediyorsak, bizler, gelecek arkadaşlar olursa, onlar karar verecek bu duruma.

- Bu bir pazarlama stratejisi mi?

- Evet. Ne getirir, ne götürür onu düşündük. Bunun için kalabalık bir ekip bir ay çalıştık. Sonunda bunda karar kıldık.

- Yayın ihalesinde ve Baliç, Okocha ve Salih gibi isimlerin satışında da benzer stratejiler izlemiştiniz. Fenerbahçe’nin forma reklamı bedelini ne kadar?

- Gelecek sezon çok daha yüksek bir bedel isteyeceğiz. Şu an rakam vermek istemiyorum ama gelecek sezon da forma reklamı almayabiliriz. Formamızı sponsorlara veririz, vermeyiz. Bir şey diyemem. O günkü şartlara bakacağız. Kulübün hakkını ve değerinin ne olacağını belirlemek için bunu yaptık. Stat ismi için de bu geçerli. Stadın adını da küçük bedellere vermeyiz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler