A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Şenol Güneş: Yabancı sayısı çok fazla, düşürülebilir

A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Şenol Güneş, basın toplantısı düzenledi.

Yayınlanma: 27.05.2019 - 14:33
A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Şenol Güneş: Yabancı sayısı çok fazla, düşürülebilir
Abone Ol google-news

EURO 2020 Elemeleri H Grubu'nda 8 Haziran'da Konya'da Fransa, 11 Haziran'da deplasmanda İzlanda ile karşılaşacak A Milli Takım, Antalya'da kampa girdi. A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Şenol Güneş, Milli Takım'ın kamp yaptığı Antalya'da basın toplantısı düzenledi.


"Bu kadromuzda sınırlı değiliz"
Hazırlık maçlarından beklentilerini dile getiren Güneş, "2 hazırlık maçında daha önce kadroya çağırıp oynatamadığımız, aynı zamanda yeni çağırdığımız arkadaşlarımızı da görmek istiyoruz. Tabii bu arada kampımızda olmayan arkadaşlar da var, yani çağrılması muhtemel olan. Onlar da ilerleyen tarihlerde yine bizimle beraber olacaklar. Kampımız sezon sonu olduğu için fiziksel ve zihinsel yorgunluğun üst seviyede olduğu bir döneme geldi. Bu yüzden kampta hem yenilenmeyi hem de çalışmayı birlikte yürüteceğiz. Fiziksel, teknik, taktik, motivasyon, sosyal çalışmalar olacak. Kampın sürekli bir kamp süreci içerisinde geçmesini istemiyoruz çünkü yoğun bir maç trafikleri oldu. Başarılı başarısız olan, sevinen üzülenler var, bunları hep bir potada eritmek durumundayız. Kampımız 15 gün sürecek, asıl hedefimiz Fransa ve İzlanda maçları olacak. Geniş bir kadromuz var, bütün oyuncularımız değerli, çağırdıklarımız ve geniş havuzda olan çağrılmayan oyuncularımız da var. Bu kadromuzda sınırlı değiliz, eldeki oyuncularımızın en iyisi yapmasını bekliyoruz. Kadroya çağrılmayan oyuncularımızın da zamanı gelince bizimle olacağını bir kez daha söylemiş olayım. Hayali, hedefi olan oyuncularımın sabırla çalışmalarını ve vizyonlarını yüksek tutmalarını bekliyorum. Bütün oyunculara önem veriyoruz, Türk pasaportu taşıyan bütün oyuncuların bu milli takıma kapısı açıktır, bunu sınırlama hakkımı da yoktur. Yeter ki takım olgusu içinde herkes zamanı gelince uyumunu verimini takıma versin" mesajını verdi.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'a oyuncu önerisinde bulunabileceğini söyledim"
"Birlikte hayal etmeye, çalışmaya, hikaye yazmaya, umutlu ve mutlu olmaya ihtiyacımız var" diyerek sözlerini sürdüren Güneş, "Gelin el birliği içerisinde olalım, büyük Türkiye'nin başarısına katkı yapalım. Son toplantıda Cumhurbaşkanımızla da aynı şeyleri konuştuk. 'Böylesine büyük devasa bir ülkenin her alanda dünyada ses getirmesi, en iyisini yapmasını bekliyorum' dedi. Biz de kendi görevimizi kendi alanımızda en iyisini yapmak istiyoruz. Kendisine de bir futbol adamı olarak dedim ki, 'Gerekirse takıma düşündüğünüz bir oyuncu varsa tavsiye edebilirsiniz.' Çünkü ben hem medyaya, hem halka, herkese açığım, herkes görüşünü beyan edecek. Biz milli takımın sorumlusuyuz şu anda. Bize bir görev verdiler, biz de onlara uygun davranacağız. Cumhurbaşkanı ülkemizi en üst seviyede temsil ediyor, yönetiyor. En altta bir birey olarak bize, diğer alanlarda herkese de görev düşüyor, herkesin sözüne görüşüne ihtiyacımız var. Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi hayal edeceğiz, tespit edeceğiz ve yapmamız gerekenleri yapacağız. Fair-play içerisinde olacağız, her maçı kazanmak için oynayacağız" şeklinde konuştu.

"Hasan Ali’nin bileğinde sakatlık var"
Kadroda olmasını istediği ancak sakatlığından dolayı alınamayan futbolcu olup olmadığı sorulan Güneş, hazırlık maçında olmayacak ama antrenmanlarda olacak kendi oyuncularının da olduğunu ifade ederek, "Hem uzakta olan oyuncuları takip etmek, hem de mevcut kadrodan alabileceklerimiz var. Biz 3-4 sene çalışıp da hala birbirini anlamayan, 30-40 sene evli kalıp da birbirini anlamayan insanlar olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bu kamplarda daha yakın tanışacağız arkadaşlar var, mesela birçok oyuncu var ilk defa birlikte olacağız. Çok yakın tanımıyorum ama tabi liglerde durumlarını biliyorum, kendileri hakkında bilgi sahibiyim. Hem o yeni gelenleri takım içerisinde idmanda göreceğim, hem de hazırlıkta göreceğim. Bazı mevkilerde sıkıntımız var. Hasan Ali oynamasına rağmen, bileğinde hafif bir sakatlığından kaynaklı dinlenmeye ihtiyacı olacağında onu belki ilk iki hazırlık maçında hiç düşünmeyebilirim. Alternatif oyunculara bakacağım. Yine sağ tarafta Gökhan’ın sakatlığı vardı Zeki orada var, alternatif kendi içimizde mi dışarıdan arkadaşlar mı ona bakacağız. Bu arada stoperde oynayanlar var oynayamayanlar var. Düşündüğümüz ama almadığımız Hüseyin var. Alınmayan her oyuncu tamam bitti demek değildir, alınan her oyuncu da garanti değildir" diye konuştu.
Bazı oyuncularda yanılgılar olabileceğini kaydeden Güneş, Cenk’in hiç oynamadığı halde, sürekli oynadığı maçlardan daha iyi performans sergilediğini söyledi. Güneş, Çağlar’ın performansını görmek istediğini de belirti. Türkiye’de sol bekte bir sorun olduğunu kaydeden Güneş, "Şu anda bizim gördüğümüz en iyisi Hasan Ali" ifadelerinde bulundu. 

Şenol güneş'ten birlik çağrısı
Milli takımın Türk futbolunda pramitin tepesi anlamına geldiğini aktaran Güneş, şöyle konuştu:
"Benim de yapacaklarım önemli. Ama ben onlar, tüm antrenörler adına bu işi yapıyorum. Şu anda yönetim bana bir görev, bir sorumluluk verdi. Ben bunu sizlerle paylaşıyorum. Bu benim değil, bizim, hepimizin takımı. Onun için her türlü görüşe saygı duyuyorum. Ama milli takımın saygınlığını, değerini benim korumam kadar, sizin de korumanız gerekiyor. Onun için üslubumuzla, konuşmamızla, oyuncuya da bize de daha dikkatli olmak gerek. Her insan da, burada çalışan personel de değerli. Omzumuzdaki fazlalıkları atalım. Ne oluyor bize? Herkes mutlu olalım diyor ama kimse bir şey yapmıyor. Herkes birinin üzerine basmak istiyor. Her önümüze taş çıktığında alıp birisinin kafasına atıyoruz. E bas o taşın üzerine, tut ötekinin de elinden beraber gidelim. Sayımız fazla, el ele gidelim. Engelleri birlikte aşalım. Bu sporda da, siyasette de, ekonomide de böyle. Her alanda daha hoşgörü, daha sevecen ama bu hiç sorunumuz yok, her şey mükemmel demek de değil."

"14 yabancı oyuncunun çok sağlıklı olduğunu düşünmüyorum"
Takımlardaki yabancı futbolcu sayısı hakkında görüşlerini belirten Güneş, şunları söyledi:
"Biz şimdi üretimde sıkıntı çekiyoruz. Yabancı sayısı günlük değişimleri ortaya çıkarır. Fazla olsun, az olsun, 5 olsun, 6 olsun. Bugün de öyle işte. 14'tü, şimdi daha az olsun. Şu anda alt lige de baktığınız zaman 3, 4 oyuncu kulübede. Süper Lig'de de aynı şekilde. 14 yabancı oyuncunun çok sağlıklı olduğunu düşünmüyorum. Kulüplerin kurumsal yapısı, ekonomik denetimleri olduğu zaman zaten asıl değişmesi gerekenler oralar. Ama diğer taraftan bugün için de sayı fazla. Kriterleri de vardı 14 yabancının, onlar hiç uygulanmadı. Tabi şu anda anlaşmalar devam ediyor. Onlar azaltılabilir. 14, 12, 8 düşürülebilir. Aynı şekilde sahada oynayanlar düşürülebilir. Avrupa'da yarışan takımlarımıza o aşamayı zaten vermiş oluyorsunuz. Sayı zaten var yeterli. Ama bu arada üretim yapması lazım. Ekonomik bir zorlamayla yapman lazım onu. Bütün kulüplere bakın, araştırın ama denetimi iyi yapın. Yabancı oyuncu alanlar ne kadar para verdiler? Bırakmak için ne kadar para verdi? Bırakabiliyorlar mı? Oradan çıkan parayla beraber Türk futbolunda yeniden bir yatırım yapabilirsiniz. Devletin girmesi gereken yer de orası bana göre. Hem vergiler koyulabilir."
Güneş, hazırlık maçlarında ve sonrasındaki Konya'daki Fransa maçında taraftar desteğini görmek istediklerini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler