Galatasaray’ın borcu 2 milyar

Mali genel kurul öncesi, bilançoya yansıyan rakam camianın gözünü korkuttu.

Yayınlanma: 14.03.2015 - 00:10
Abone Ol google-news

Galatasaray’da gözler 28 Mart cumartesi günü yapılacak olağan mali genel kurula çevrilirken, üyelere gönderilen mali tablo, kulübün borcunun yaklaşık 2 milyar TL’ye yükseldiğini ortaya koydu. Bu tutarın 250 milyon Dolarını banka borçları oluştururken, piyasa borçlarının artış göstermesi, Galatasaray’ı önümüzdeki günlerde ‘icralık’ hale getirebilir. Bu yılki zararın 300 milyon TL’yi aşması da Sarı - Kırmızılıların önümüzdeki döneme ilişkin, ‘hamle yapma’ isteğini baltalayacak gibi duruyor.

 

Bilinmeyen harcama

2000 yılında kazanılan UEFA Kupası sonrası mali bu- karıştırmış durumda. nalıma giren, geçiş sürecinin ardından 2010’da Adnan Polat’ın stat operasyonu ile önünü görmeye başlayan Galatasaray’da Ünal Aysal dönemi, borçları 3’e katlayan süreç olarak tarihe geçti.

Özellikle Aysal’ın 2.5 kişi ile yönetmeye kalktığı 2. döneminde danışmanlık, ağırlama, ulaşım gibi satır başlarına astronomik ödemeler yapılması ve hizmet alımlarına Galatasaray tarihinin en yüksek ödemelerinin gerçekleşmesi borcu katlayan unsurlar olarak ön plana çıktı. Zarara tavan yaptıran en önemli gider futbolculara ödenen yüksek ücretle, finansal giderler gibi dursa da 24.6 milyon liralık bilinmeyen harcama kalemi üyeleri ayağa kaldırdı.

 

Giderler arttı

Galatasaray başkanlığını bırakan Ünal Aysal’ın gittiği yıl harcamaları astronomik oranda artırdığı ortaya çıktı. Galatasaray Sportif AŞ ile Galatasaray Spor Kulübü Derneği’nin finansal tablolarının konsolide edildiği 2014 yıllık özel bilançoya göre Galatasaray’ın yıllık geliri yüzde 9 artarak 278 milyon liradan 304 milyon liraya çıktı. Ancak giderleri yüzde 19 tırmanarak 290 milyondan 347 milyon liraya ulaştı.

 

2014’ün harcama kalemleri

Gelir artışları ve klasik giderlerdeki artışların normal olduğunun gözlendiği bilançoda 2014 yılına kadar gider olarak görülmeyen birçok kalem 2014’te harcama kalemi olarak karşımıza çıktı. Bilançoya göre bilinenin aksine futbolcu ve teknik kadro ücretleri sadece yüzde 1 arttı yani kulübün zararının artmasına neden olmadı. Futbolculara ödenen para 245 milyondan 247 milyona çıktı. Personel giderleri yüzde 18 artarken kamp ve deplasman giderleri az da olsa geriledi.

 

Kimleri ağırladılar?

Ana harcama kalemlerini oluşturan üç alan haricinde ise astronomik artışlar oldu. Kira giderleri enflasyonun yüzde 7.41 olduğu yıl yüzde 32, bakım giderleri yüzde 58 arttı. Bilançoda dikkat çeken bir kalem de önceki yıl 2.1 milyon lira olan danışmanlık ücretinin 2.7 milyona çıkması. Bu paranın gider kaleminde ise ayrıntılı bilgi yok. Harcamaların önemli bir bölümünü de daha önce hiç olmayan kalemlerde gösterilenler oluşturuyor. 7.6 milyon liralık ağırlama, 3.6 milyonluk ulaşım, 2.3 milyonluk sağlık ve 4.2 milyonluk güvenlik gideri, yeni icat olan harcamalar olarak gösterildi. Diğer giderler kalemine 24.6 milyon lira harcanması yine bu tutarın yüzde 156 artması da kafaları karıştırmış durumda.

 

2010'da 50 bin TL 2014'te 2.7 milyon

G.Saray üyelerinin tepki gösterdiği en büyük harcama danışmanlık giderleri olarak ön plana çıkıyor. Özhan Canaydın ve Adnan Polat döneminde bu rakamlar, kurumsallaşma adına yaptırılan projeler dahil 50 bin TL’ye malolurken, Aysal’ın bu kaleme 2.7 milyon TL harcaması, “Parayı har vurup, harman savurmak” olarak yorumlandı. Polat döneminde, sponsorluk yolu ile kulübün kasasından 1 kuruş çıkmadan alınan danışmanlık ve kurumsal yapı hizmeti ise, Aysal döneminde tavan yapan gider kalemlerinden.

 

Galatasaray’da gözler 28
Mart cumartesi günü
yapılacak olağan mali
genel kurula çevrilirken,
üyelere gönderilen mali tablo,
kulübün borcunun yaklaşık
2 milyar TL’ye yükseldiğini
ortaya koydu. Bu tutarın
250 milyon Dolarını banka
borçları oluştururken, piyasa
borçlarının artış göstermesi,
Galatasaray’ı önümüzdeki
günlerde ‘icralık’ hale getirebilir.
Bu yılki zararın 300
milyon TL’yi aşması da
Sarı - Kırmızılıların
önümüzdeki döneme
ilişkin, ‘hamle
yapma’ isteğini baltalayacak
gibi duruyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler