Tartışmalı hakem artık en tepede

AKP güdümlü Müftüoğlu ve ekibi için hakem camiası, ‘çok zayıf’ yorumu yapıyor

Yayınlanma: 13.07.2015 - 19:49
Abone Ol google-news

Haziran ayı sonundaki tartışmalı seçimle yeniden koltuğa oturan Yıldırım Demirören federasyonu, ilk sıkıntısını Merkez Hakem Komitesi’nde yaşarken, göreve getirilen Kuddusi Müftüoğlu ve ekibi için ilginç iddialar ortaya atıldı.

Politik ricalar

Hakemliği döneminde AKP’den Alanya Belediye Başkan aday ayı olup kaybeden, şansını denediği milletvekilliği seçimlerinde de aday adaylığını geçemeyen Müftüoğlu’nun MHK Başkanı olarak atanmasında, “politik rica”ların etkili olduğu öne sürüldü. Yine Müftüoğlu’nun yönetimindeki Hakan Özkan’ın İzmir AKP teşkilatında çalıştığı iddiaları da kafa karıştırdı.

Deneyim eksikliği

Eski Başkan Yusuf Namoğlu’nun, listesine yönelik siyasi müdahaleyi kabul etmeyip istifasının ardından göreve getirilen Müftüoğlu ve ekibinin deneyim eksikliği göze batıyor. Hakemliği döneminde, çok iyi yabancı dil bildiği için 2 kez FIFA listesine seçilen ancak, uluslararası maçlarda istenilen seviyeye çıkamayıp, mentor uygulamasında başarılı olamadığı için kalıcı olamayan Müftüoğlu, hakemliği bıraktığı geçen yıla kadar da en çok tartışılan isim olmuştu.

Özellikle 2004-2005 yılındaki Beşiktaş- Gençlerbirliği maçında serbest vuruş sırasında iki kez düdük çaldığı için kural hatası yapan ve maçın tekrarına yol açan Müftüoğlu, Konya-F.Bahçe maçına da damgasını vurmuştu. Bu maçta Önder’e çarpıp ağlara giden topla ilgili verdiği kararlar nedeniyle, karşılaşma tekrar noktasına gelmiş ancak dönemin TFF’si olayı geçiştirmişti. Kuralları iyi uygulayamadığı için sıkça eleştirilen Müftüoğlu, hakemliği döneminde Alanya Belediye Başkanlığı için AKP’den aday adayı olarak da gündeme gelmiş ancak partisinden aday gösterilememişti. Müftüoğlu bir dönem de şansını Antalya milletvekilliği için denedi, ancak orada da eğilim yoklamasını geçemedi. Kurulun izmir kökenli ismi Hakan Özkan’ın da adı Kasımpaşa- Gaziantep maçında bir kural hatası tartışmasına karışmış, ancak olay, ‘hakem hatası’ denilerek sümen altı edilmişti.

AKP gölgesi

MHK’de APK kimliği ile ön plana çıkan 2. ismin ise İzmir bölgesinin Süper Lig hakemlerinden Hakan Özkan. Hem Müftüoğlu, hem Özkan için AKP Antalya milletvekili ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun devreye girdiği, yine Melih Gökçek’in de, Müftüoğlu için TFF’ye ricada bulunduğu öne sürülüyor.

Kurul Tecrübesiz

MHK’nin yeni başkanı Kuddusi Müftüoğlu, hakemlik kariyerinde Süper Lig’de çıktığı 195 karşılaşmanın 177’sinde 1., 18’in de 4. hakem olarak görev yaptı. Yine kurul üyelerinden Bünyamin Gezer, 112 Süper Lig mücadelesinde 86 kere 1., 26 kez de 4. hakem oldu. Yabancı dili olmadığı için FIFA kokartı takamayan Gezer, 2010- 2011 sezonundaki F.Bahçe- Trabzon (2-0, 2-3) maçlarını yönetmiş, yine tartışılan Buca-F.Bahçe maçında düdük çalmıştı. 1 yıl sonraki G.Saray-Karabük maçında Muslera’ya hatalı kırmızı kart gösterdiği için, bir daha maç alamayan Gezer, kendi isteğiyle düdüğünü duvara asmıştı.

Diğer MHK üyeleri ve görev aldıkları Süper Lig karşılaşması sayısı şöyle: Hakan Özkan 1. hakem olarak 33 maç, İsmet Cengiz 1 hakem olarak 29 maç, Erdal Güleç 1. hakem olarak 32 maç, Zafer Demir 4. hakem olarak 61 maç, Yıldıray Aslan 1. hakem olarak 1, 4. hakem olarak 39 maç, Hikmet Öksüzoğlu 4. hakem olarak 7 maç ve Saadettin Güler yardımcı hakem olarak 13 müsabakada görev aldı.

Camia umutsuz

* Selçuk Dereli (Eski FIFA Kokartlı hakem): Yeni MHK, son yıllardaki en zayıf ve tartışmalı kurul. Ne yazık ki, MHK’de Müftüoğlu ve Gezer dışında üst düzey haem yok. Hakem konusunu bu kadar gündemde ve sıcak yaşayan Türkiye’de MHK en çok tartışılan kurumdur. Bu MHK, sezonu bitirir mi açıkçası umutsuzum.

* Binali Kartal(Eski FIFA Kokartlı yardımcı hakem): Deneyimsiz ve genç arkadaşlardan oluşan bir kurul. Umarız başarılı olurlar. Ama, futbol camiasının bu TFF’den ve onların atadığı MHK’den şikayetçi olmaya hakkı yok.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler