Hakemi statta rehin aldı

Trabzonspor ile Gaziantepspor'un 2-2 berabere kaldığı maçın son anlarında yaşanan 'penaltı' pozisyonu sonrası hakemler Avni Aker Stadı'ndan 4 saat boyunca çıkarılmadı. Bordo-mavililerin başkanı Hacıosmanoğlu, "Onun için ölmeye hazırım" dediği, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın araması üzerine hakemlerin stattan çıkarılmasına izin verdi.

Yayınlanma: 29.10.2015 - 10:19
Abone Ol google-news

<video:398619>

Trabzonspor’un evinde Gaziantepspor ile 2-2 berabere kaldığı maç sonrası Türk futbolu, kara gecelerinden birini yaşadı. Tartışmalı pozisyonlarla sona eren maçın ardından hakemler soyunma odasında 4.5 saat mahsur kaldı. Taraftarların öfkesine başkan ve yöneticilerin çanak tutması olayları alevlendirdi. Trabzon Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü, rehin olayına seyirci kaldı. Maçı İstanbul’da izleyip özel uçakla kente gelen ve tehditler savuran başkan İbrahim Hacıosmanoğlu’nun özellikle kadınlar için kullandığı cinsiyetçi ifadeler tepki çekti. Hacıosmanoğlu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı, ‘kurtarıcı’ olarak gösterip kalkan yapması ise büyük tepki çekti.

‘Hakemleri bırakmayın’

Maç sonu protestolar, protokol kapısı önünde devam etti. Tam bu sırada maçı İstanbul’da izleyen Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu’nun, “Ben gidene kadar o hakemler orada kalacak” şeklinde tehditvari bir açıklama yaptığı öğrenildi. Hacıosmanoğlu’nun, yöneticilerini de arayarak, “Hakemleri bırakmayın” söylemini yinelediği belirtildi. Hakem Çağatay Şahan ve yardımcıları, kapıların tutulup emniyet müdürlüğünün de ‘onay’ vermemesi üzerine soyunma odasında kaldı. Saat 03.45 civarlarında İbrahim Hacıosmanoğlu, özel uçakla kente geldi. Havaalanında bir dizi telefon görüşmesi yapan Trabzon Başkanı, stattaki arkadaşlarını arayarak, “hakemler otellerine gitsin” dedi. Bu gelişmelerin ardından Çağatay Şahan ve 5 yardımcısı stattan polis kordonu altında, hakaret ve tehditler yiyerek ayrıldı. Hacıosmanoğlu, yakın dostu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından arandıktan sonra rehine krizine son verdiğini de defalarca vurguladı.

Cinsiyetçi hakaret

Havaalanında devletin Ajansı A.A.’nın da bulunduğu ortamda tehdit içeren açıklamalarda bulunan Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, cinsiyet ayrımcılığına da imza attı. Hacıosmanoğlu, “Yöneticilerime, ‘ben gelene kadar o hakem, o stattan çıkmayacak’ dedim. Ama saygı duyduğum, gönül bağım olan, o değerli insanın beni aradıktan sonra, ‘hem Türkiye hem dünya genelinde rezillik yaşamayalım. Ama yanlışların da hesabı sorulacak’ sözü üzerine ben de arkadaşları aradım. Bizi katleden şahısların, en ufak fiziki müdahalede bulunulmadan şehri terk etmelerine izin verdik” dedi. Hacıosmanoğlu, daha sonra skandal açıklamalarını şöyle sürdürdü:“49 yaşına kadar adam gibi yaşadım, kadın gibi yaşamadım. Trabzonspor için kapalı cezaevinde yatmaya da razıyım. Ben kadın gibi 100 sene yaşayacak yerde adam gibi bir sene yaşarım. Benim yıllar önce tövbe edip bıraktığım mesleğim vardı, sanıyorum o günlere geri dönmem gerekiyor.”

Trabzon-Gaziantep maçının hakemleri, 4.5 saatlik rehineliğin ardından güçlükle stattan ayrılabildi.

Geri adım attı

İbrahim Hacıosmanoğlu, eleştirilere CNN Türk canlı yayında yanıt verdi, kadınlardan özür diledi. A.A.’ya yansıyan demeçlerini de yalanladı. İşte o sözler: “Karadeniz’de bir mecaz vardır. Kadın gibi değil, adam gibi yaşarız deriz. Bunu derken kadınları aşağılamak bizim haddimize mi? Beni doğuran anne ve çocuklarımı doğuran da kadın. Alınanlardan bin kere özür dilerim.

Hacıosmanoğlu: Bin kere özür dilerim (VİDEO)

Selahattin Demirtaş ile o kadının (A.Nazlıaka) Trabzon hakkında konuşması hadlerine değil. Benim adım da, Trabzon da büyük gelir. Cumhurbaşkanımıza sonsuz saygım var. Onu hedef alacaklarsa başka yerden alsınlar. Bu konuyu siyasete çekmesinler. Bizim devlete karşı koyup da hakemleri alıkoyacak hâlimiz yok. Alıkoymadık, onların sağlığı açısından orada tuttuk. Hatta çaylarını kahvelerini verin, güvenlik sağlanınca da çıksınlar dedim.”

Kadınlar: O, adam mı ki

Hacıosmanoğlu’na, kadınlarla ilgili yorumu nedeniyle her kesimden tepki geldi. Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Gülengül Altınsay, “Bu seviyeden bir tartışmaya girmek bile anlamsız. Çünkü bu kafadaki insanlara neyi nasıl anlatacaksınız ki? Yine kadınları aşağılayarak varolmaya çalışan erkek sendromu. Kadınlara hakaret ederek erkekliklerini kanıtlamaya çalışmak değil de ne bu? Ayrıca “adam” sözcüğü normalde kadını da içerir. Ama “adam gibi olmak” derken bizim gibi erkek egemen toplumlarda sadece erkeğin işaret edilmesi ise kocaman bir ayıptan başka bir şey değil. Bu çeşit erkeklerin bu bakış açısıyla annelerine, karılarına, kızlarına hangi yüzle baktıklarını da ayrıca merak ediyorum. Keşke Hacıosmanoğlu, erkek rekabetçiliğiyle ‘bilmem ne yarışları’na girmeseydi de beceriksizliklerini örtmek zorunda kalmasaydı” dedi.

‘Kadın gibi yaşayabilse’

Hacıosmanoğlu’nun yaptığı açıklamalara bir tepki de spor spikeri Simge Fıstıkoğlu’ndan geldi. Başarılı spiker Hacıosmanoğlu için “Keşke kadın gibi yaşayabilse” yorumunu yaptı.

‘Yesinler onun adamlığını’

CHP Milletvekili Aylin Nazlıaka, “Sanırım onun adamlıktan anladığı sadece tehdit ve aşağılama... Yesinler onun adamlığını. Kendisi bir kadın gibi yaşayacak ne erdeme ne de onura sahip” sözleriyle tepkisini dile getirdi. Melda Onur da “İstifa et Hacıosman” dedi. MHP Milletvekili Ruhsar Demirel ise bu sözlerin onurlu kişilerce söylenemeyeceğini belirtti.

Demirtaş: Kadın gibi ölürüz

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Trabzon Başkanı’na tepki göstererek, “Biz senin gibi yaşayacağımıza, özgürlüğüne düşkün bir kadın gibi yaşayıp ölmeyi yeğleriz” dedi.

‘Trabzon değerleri altüst’

Eski TFF Başkanı Haluk Ulusoy, “Trabzonlu ve Trabzonspor’u seven biri olarak bu açıklamalar değerleri yaralamıştır” dedi. Trabzonlu avukat Çiğdem Koç, “Dava açıyorum. Kadın gibi yaşamak ne demek göstereceğim” diye konuşurken Bordo-Mavi Net sitesi, “Kadın kutsaldır” başlığı attı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler