'Passolig dayatması bitti...' Kart ücretleri iade edilecek mi?

Anayasa Mahkemesi (AYM), Passolig’in iptali istemi ile ilgili yapılan başvuruyu reddetti. Taraftar Hakları Dayanışma Derneği Başkanı Kemal Ulusoy, "Bence Passolig dayatması bitmiştir" derken, yüzbinlerce abonenin ödediği kart ücretlerinin geri ödenip ödenmeyeceği merak konusu.

Yayınlanma: 12.11.2015 - 16:42
Abone Ol google-news

Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararın Passolig’le ilgili olmadığı ortaya çıktı. Passolig iptal davasına Anayasa Mahkemesi'nin değil, Ankara 16. Tüketici Mahkemesi baktığı ve duruşmasının 9 Aralık'ta görüleceği ifade edildi.

Sabah-ATV'yi satan Çalık'a yeni 'Rant' asisti

Anayasa Mahkemesi (AYM), Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair 6222 sayılı Yasa’nın “Passolig” olarak bilinen e-bilet uygulamasıyla ilgili ilginç bir karara imza attı. Yüksek yargı, düzenlemelerin iptal istemini reddederken, yasanın, “Federasyonların, elektronik kart bilgilerinin kulüpler adına reklam ve pazarlamasındaki yetkilerini kısmen veya tamamen üçüncü kişilere devredebileceğine” ilişkin hükmünün iptaline karar verdi. Böylelikle, elektronik bilet uygulaması sürecek, ancak kulüplerin uhdesindeki bilet satış hakkı TFF tarafından tek bir bankaya pazarlanamayacak, kişisel bilgiler tek elde tutulamayacak. Böylelikle kulüpler, Çalık Grubu’na ait Aktifbank ile yapılan sözleşmeleri iptal edip, başka bankalara yönlenebilecek. Benzeri bir model, İtalya ve İngiltere dahil olmak üzere pek çok ülkede uygulanıyor.

AYM, bu kararı 16’ya 1 oy çokluğu ile alırken, özellikle raportörün hazırladığı raporun, 6222 sayılı yasanın 5. maddesinin 11 fıkrasının C bendinin (TFF’deki kişisel kart bilgilerinin 3. kişilere pazarlanma yetkisi) iptalinde büyük rol oynadığı öğrenildi.

'Passolig dayatması bitmiştir'

Taraftar Hakları Dayanışma Derneği Başkanı Kemal Ulusoy, AYM kararını yorumlarken, “Şimdi 9 Aralık’taki tüketici mahkemesi daha da önem kazandı. Oradan çıkacak sonuç, passolig uygulamasının geleceğini belirleyecek. Uzun bir hukuki süreç bizi bekliyor” derken, davanın takipçilerinden ve dernek üyesi Dinçer Tomruk da “Aslında AYM tam olmamakla beraber bizim savunduğumuz taraftar haklarını belli ölçüde korumuş oldu. Bence passolig dayatması bitmiştir, kulüpler kendileri elektronik bileti işletecektir, ancak 9 Aralık’taki mahkeme birçok şeyi değiştirebilir” ifadesini kullandı.

İŞTE SÜREÇ

Türk futbolunda seyirci sayısını büyük ölçüde azaltan ve toplumda, “fişlenme” endişesi yaratan passolig uygulamasına önce futbolseverler, ardından da Taraftar Hakları Dayanışma Derneği karşı çıktı. Dernek, “Passolig” adı ile anılan e-bilet uygulamasıyla ilgili Ankara 16. Tüketici Mahkemesi’nde dava açmıştı. Ankara 16. Tüketici Mahkemesi de uygulamanın durdurulmasına karar vermiş ve somut norm denetimi kuralının ışığı altında 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Yasa’nın ilgili maddelerinin anayasaya aykırı olduğu kanısına vararak, AYM’ye başvuruda bulunmuştu.

Esastan görüşüldü

Yüksek Mahkeme, başvuruyu esastan görüşerek karara bağladı. Anayasa Mahkemesi, ilgili yasanın e-bilet uygulamasına olanak tanıyan hükümlerinin iptal istemini reddetti. Ancak yasanın, “Federasyonların, elektronik kart bilgilerinin kulüpler adına reklam ve pazarlamasındaki yetkilerini kısmen veya tamamen üçüncü kişilere devredebileceği”ne ilişkin hükmünün ise iptaline karar verdi. Böylelikle, TFF’nin tüm elektronik bilet sistemini tek bir elden Aktifbank kuruluşu olan passolige devri yasal olarak düştü.

AYM çelişti

Hukukçular, AYM’nin aldığı kararın önceki emsal kararlarla çeliştiğine de dikkat çektiler. Görüşlerine başvurduğumuz spor hukuku uzmanları, “Anayasa Mahkemesi benzeri dosyalarda kişisel bilgi ve içeriğin 3. kişilere devri konusunda da hassastı, elektronik bilet uygulaması olduğu gibi iptal edilmeliydi” dediler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler