"Çile dönemindeyiz"

Trabzonspor Başkanı Muharrem Usta, yeni teknik direktör Hami Mandıralı'nın imza töreninde flaş açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma: 21.01.2016 - 11:36
Abone Ol google-news

Trabzonspor Başkanı Muharrem Usta, "Tam bir çöküş döneminin içindeyiz. Hatta ben buna büyük çöküş diyorum. Ekonomik anlamda her açıdan olağanüstü zor şartlarda bir Trabzonsporumuz var" dedi. Öte yandan bordo mavililerde teknik direktörlük görevine getirilen Hami Mandıralı’yla da 1 yılı opsiyonlu 1.5 yıllık sözleşme imzalandı. Mandıralı, sözleşme imzaladıktan hemen sonra Beşiktaş maçı hazırlıklarına başlayan takımın başında antrenmana çıktı.

USTA'DAN KARAMSAR TABLO

Trabzonspor Başkanı Muharrem Usta, Hami Mandıralı için düzenlenen imza töreni öncesinde basın mensuplarına kulübün son durumuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Futbol Koordinatörü Yılmaz Büyükaydın’ın da katıldığı törende, göreve geleli bir ayı aşkın zaman geçtiğini belirten Usta, şunları söyledi:

"Bu süreçte kulübümüzü olabildiğince tanımaya çalıştık, analiz ettik. Hem ekonomik durumunu hem finansal durumunu hem idari yapısını büyük oranda anlamaya çalışıyoruz. Çünkü Trabzonspor'un içinde bulunduğu durum iyi tahlil edilmeye muhtaç. Adı doğru konularak adımların atılmasını zorunlu kılıyor. Trabzonspor'un içinde bulunduğu durumu biraz önce 'donk donk' diye çalan zile benzetiyorum. Hepimiz sustuk ve o sesi dinledik di mi? Tam da o durumla karşı karşıyayız. Tam bir çöküş döneminin içindeyiz. Hatta ben buna büyük çöküş diyorum. Ekonomik anlamda her açıdan olağanüstü zor şartlarda bir Trabzonsporumuz var. Altını çiziyorum, içinde bulunduğumuz durum çöküş dönemini andırıyor. Bundan sonraki adımları buna göre atmalıyız. Oyunculara, satın alınmış olan oyuncuların bonservislerine, feshedilmiş oyunculara verilmiş olan ödeme planlarına göre, kulübümüzün acilen 200 milyon Türk lirasına ihtiyacı var. Geriye dönük oyuncu borçları, sözleşmesi feshedilmiş oyuncuların ya da karşılıklı anlaşılarak gönderilmiş oyunculara verilen ödeme planları, satın alınmış oyuncuların bonservislerinden dolayı kulüplere olan borçlar ve menajerlere olan borçlar. Toplam 200 milyon ve hepsi acil."

ALINAN OYUNCULARIN BÜYÜK KISMI ORTADA YOK

Transfer edilen oyunculardan gerekli verimin alınamadığını da vurgulayan Muharrem Usta, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Elimizde kadroyla ilgili bir detay daha var. Sefa Yılmaz, İshak Doğan, Deniz Yılmaz, Soner Aydoğdu, Musa Nizam, Fatih Atik, Uğur Demirok, Alper Uludağ ve Serdar Gürler. Bu oyuncular bir dönem gelecek vadeden oyuncu diye kulübe alınmış olan ve bence alınırken de önemli oyuncular arasından seçilmiş gençlerimizdi. Ama Trabzonspor’da bunlar büyük oranda maalesef yok oldular. Bunların hiçbirini rencide etmeden her birinin değerli olduğuna inanarak toplam maliyetlerini aktarayım size; tam 120 milyon Türk lirası. Sefa Yılmaz 31 milyon. Peki 31 milyona malolan Sefa Yılmaz bu ülkede transfer edilebilecek iyi oyunculardan biri mi? Herhalde öyle ki alındı. Ama biz Sefa’yı ne yaptık? Sefa bir yerde duruyor. Muhtemelen kendisi de çok üzgün. Biz bu gençleri unuttuk. Üstüne bir daha alındı, bir daha alındı. Ama maliyet işte 120 milyon liraya ulaştı. Bunların her birinin tekrar hayata kazandırılmaları gerektiğine yüzde yüz inanarak bunları söylüyorum. Yoksa biz de bir sürü transfer yapabiliriz. Bir örnek daha vereyim. Malouda'nın Trabzonspor'a maliyeti 19 milyon lira. Bosingwa 20 milyon, Janko 22, Constant 28 milyon lira. 4 isim sadece 90 milyon lira.

Bunlar da olmadı. Yeni oyuncular aldık. Douglas, N’Doye, Marin. Sadece üçünün toplam maliyeti, Mbia hariç 66 milyon Türk lirası. Bütün bu rakamları toplayın. Trabzonspor’un içinde bulunduğu dev ekonomik çöküntünün nasıl ortaya çıktığının işareti bunlar. Bizim yerimizde siz olsanız bunları tekrarlamak üzerine hayatınızı sürdürür müsünüz? Trabzonspor'u böyle devam ettiremezsiniz. Olmadı yeni, olmadı yenisi. Sonuç bu işte. UEFA kapılarındayız. UEFA'yı ben IMF’ye benzetiyorum. Kötü değil bu tabii ki, UEFA kriterler koymuş. Bütün bunlar yapılırken bir teşhis yapalım Benim bir numaralı teşhisim şudur. Bir kulübün gerçek anlamda scout ekibi yoksa alacağı oyuncuları aylar öncesinden izlemiyorsa bunun bedelini ödemeye mahkumdur. Bana da 40 gün içinde 300 oyuncu adı geldi ama scout ekibi ya da Trabzonspor'un içinden bir tek oyuncu gelmedi. Böyle bir geleneğimiz yok.

Kulüp dev bir sorunla karşı karşıya. Asla acele etmeyeceğiz, asla bu hataları yapmayacağız."

"ÇİLE DÖNEMİNDEYİZ"

Göreve geldikten sonra bir eylem planını uygulamaya koyduklarını belirten Muharrem Usta, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çöküş döneminden geçiş dönemine doğru bir yolculuğumuz var. Bu senenin ikinci yarısını geçiş dönemi olarak görmek zorundayız. Trabzonspor bizim en değerlimiz ve bir trafik kazasıyla yoğun bakıma düştü. Bir kaza geçirmiş, sağı solu kırılmış, bir sürü sorunu olan bir hastanın yarın ayağa kalkmasını, yürümesini bekleme şansımız var mı? Çile dönemindeyiz. Bunu bilmek zorundayız. Önce yüzleşeceğiz. Bu çile döneminden birlikte çıkacağız. Çile döneminde tüketim ekonomisi çalışmaz. Bitmişsiniz. Sabırlı olacağız. Ya da biraz önce söylediğim politikalarla devam edeceğiz, çöküş dönemi bitiş dönemine girecek. Asla ve asla burada bir batak politikası gütmüyoruz. Kimse böyle düşünmesin. Trabzonspor'un içinde bulunduğu durumu şeffaf olarak paylaşıyorum ki buna güç verin, yapılan hataları yapmayalım, transfer diye gündemi ortadan kaldıralım. Bu oyuncuları bitmiş oyuncular olarak görmüyorum. Sefa, Ersun Yanal döneminde oynuyordu. Hatta 7-8 gol atmıştı. Şimdi ne oldu da bunlar kenarda. Nasıl oldu her birinde hata var. Hata acaba onlarda mı yoksa bizde mi? Trabzonspor olarak bir hata var. Hata onlarda değil bizde. Hata yönetememekte, teşhis koyamamakta. Bir hedef doğrultusunda giderken camiayı bilgilendirmemekte ve her şeyi toz pembe göstermekten kaynaklandı. O nedenle biz gerçekçi olacağız. Geçiş dönemini çok önemsiyorum. Bu dönemden sonra tekrar yükseliş dönemine girmek zorundayız. Önümüzde UEFA engeli var. Sorunlar çok. Bu dönemde kendi içimize doğru çekilip muhasebemizi yapıp en az hasarla yoğun bakımdaki hastaya zarar vermeden çıkmalıyız. Doktorluğun ilk kuralı önce zarar vermemektir."

HASTAYI AYAĞA KALDIRACAĞIZ

Kadrodaki oyuncuları göndermenin zorluklarına da değinen Usta, şu ifadeleri kullandı:
"Bu kadar yüksek kontratlı oyuncuları gönderemezsiniz. Bizim bunlardan yeni oyuncular transfer etmiş gibi bir şeyler çıkarmamız lazım. Eksik bölgelerimiz var, bunu biliyorum. Ama alarak nereye kadar gideceğiz. Bu kadar oyuncu nasıl bir anda yeteneksiz olabilir. Bu nedenle Hami hocayla yeni bir yolculuğa çıkıyoruz. Uzun zamandır dertleşiyoruz, konuşuyoruz. Oyuncuları paylaşıyoruz, masaya yatırıyoruz. 4-5 aylık dönemde hastayı yoğun bakımdan servise doğru almamız lazım. Çok zorunlu olmazsa transfer yapmayacağız. Belki bir kişi, takasla belki bir kişi daha. Belki onları da yapmayabiliriz. Ama sezon sonunda revizyona ihtiyaç var. Scout ekibiyle dünyayı tarayacağız. Sezon sonu yükselme dönemine doğru geçiş yapabilmeliyiz."

BASKETBOL TAKIMINI ÖRNEK VERDİ

Basketbol takımının dün Eurocup’ta oynadığı maçı izlediğini de belirten Muharrem Usta, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Basketbol takımımız İtalya lideriyle oynadı. Basketbol takımımızın çok önemli iki oyuncusu yoktu. Oradaki savaşı ve mücadele ruhunu gördüm. Nasıl yendiklerini gördüm. Benim Trabzonsporum böyleydi. Ruhla mücadele ediyorlardı. O bordo mavi renklerin İtalya liderini yenerken ortaya koyduğu muhteşem ruhu yeniden futbola da kazandırmamız lazım. Kolay değil. Bu zor bir yolculuk. Bunu ne kadar iyi ve doğru yaparsak ne kadar az zarar vererek yaparsak o kadar sağlıklı şekilde çıkmış olacağız."

ŞUBAT'TAN SONRA DÜZENLE ÖDEME YAPILACAK

Usta, oyuncuların ücretlerini düzenle ödemek için çalışmalarını sürdürdüklerini de vurgulayarak şunları söyledi:

"Takımınızda oynayan oyuncuların aylık ücretlerini ödemedikten sonra ne başarı bekliyorsunuz. Bu insanlarla öyle ya da böyle kontrat yapılmış. Hiçbir futbolcuyu hatalı görmüyorum. Biz onları bu duruma soktuk. Her biri bizim için çok değerlidir. Her birisine sahip çıkacağız. Bu yolculuğu onlarla yapacağız ve ayağa kaldırmamız lazım. O insanların da aileleri var. Bazısı 4-5 aileye bakıyor. İmzasını atmış, evini, arabasını almış. Oyuncunuzun parasını zamanında vermiyorsanız neden bu haldeyiz diye bir durumu konuşamazsınız.

Onlara söz verdim. Yönetim olarak acil dertlere destek vermek için çalıştık. Ama öyle bir delikten bahsediyoruz ki olağanüstü bir destek verildi kulübe ama nereye gittiğini anlamadık. Söz verdik oyunculara. Şubat ayından itibaren düzenli ödemelere geçiyoruz."

ACILI DÖNEMLERİ KENDİ HAYATIMIZDA ÇOK GÖRDÜK, BAŞARACAĞIZ

Her taraftan tedaviyi düzgün yaparak yollarına devam edeceklerini belirten Muharrem Usta, şu ifadeleri kullandı:

"Anlattıklarım herkesi üzmüş olabilir. Çok acı bir yüzü görmüş olabiliriz. Ama kimse merak etmesin. Bizim yönetimimiz bu acılı dönemleri kendi hayatlarında çok gördüler, çok deneyimli arkadaşlarımız var. Bunun altından da kalkacağız ve hep beraber o muhteşem Trabzonspor’u göreceğiz. Nereye doğru adım attığımızı çok iyi biliyoruz. Herkes rahat olsun. Gerçeklerle yüzleşmezsek başarıyı yakalayamayız. Hoca konusunda da istikrardan bahsediyoruz. Doğru adamı doğru zamanda doğru yere oturtmanız lazım. Başarıyı hep birlikte yakalayacağız. Hami hocanın sırtında değil bu başarıyı yakalamak ya da başarısızlık. Sezon sonu oturacağız. Yine bir plan yapacağız. Camia, teknik direktör, yönetim her beraber en doğrusunu yapacağız. Hocamızın sağında solunda her tarafında olacağız. Hami hocama başarılar diliyorum. Sadi hocama da teşekkür ediyorum. Sadi hocamın bir hayali var. Altyapıyı istiyor, özlüyor. Elinden gelenin en iyisini yaptığına inanıyorum. Bursaspor maçında biz de çok üzüldük. Yoğun bakıma düşmüş hastanın nerede ne yapacağını kestirmek zordur. Bütün emekleri için Sadi hocama teşekkür ediyorum."

TRANSFER MÜMKÜNSE OLMAYACAK

Trabzonspor'un sezon başında futbolcu bütçesinin vergiler dahil 155 milyon lira olduğunu hatırlatan Başkan Usta, "Şu anda 100 milyon TL'deyiz. Hedef 100 de değil. Yaklaşık 85 milyon TL'ler. Transfer mümkünse yok. Belki sol bekte takas yöntemiyle bir transfer yapabiliriz ama olmak zorunda değil. Diğeri de santrfor bölgesi. Dünyada kimse ara dönemde iyi oyuncusunu vermez. Bizde ismi geçen değeli bir oyuncumuz var; Muhammet. Bizimle görüşmeleri var. Ama o konuda kesin olarak sonuca varılmış bir şey yok" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler