Vodafone Arena dünyada bir ilki yaşayacak

Dünyanın en önemli statlarının altyapısını hazırlayan Support in Sport firmasının Doğu Avrupa’dan sorumlu yönetim kurulu üyesi agronomist İlyas Kobal, Beşiktaş'ın maçlarını oynayacağı Vodafone Arena’ya uygulanacak olan ‘hibrit çim sistemi’ hakkında açıklamalar yaptı.

Yayınlanma: 21.02.2016 - 09:51
Abone Ol google-news

Vodafone Arena’da dünyanın en gelişmiş hibrit çim sisteminin uygulanacağını ifade eden Kobal, “Vodofone Arena’da hibrit ve alttan havalandırma vakum sistemi dediğimiz sistemleri adapte ederek bir proje çalışmasında bulunacağız. Sonra bunu İstanbulikliminde ve Beşiktaş için de nasıl özelleştirebiliriz üzerinde çalışacağız. İngiltere’deki arkadaşlarımızla beraber, ısıtma ve soğutmayı da adapte ettiğimiz bir havalandırma ve vakum sistemiyle beraber kum ağırlıklı bir profil oluşturduktan sonra çimlerimiz ekilecek ondan sonra dünya üzerindeki en gelişmiş hibrit teknolojisi uygulanacak. 2 cm aralıklarla 20 cm uzunluğundaki sentetik lifleri zemine çakacağız. Ondan sonra doğal çimleri kullanacağız. Sentetik lif ve doğal çim mükemmel bir mukavemet gösterecek" dedi.

‘YAZ AYLARINDA HAVA SİRKÜLASYONU İÇİN SOĞUTMA SİSTEMİ OLACAK’

Vodafone Arena'da İngiltere Premier Lig kulüplerinin 15’inin tercih ettiği sistemi uygulayacaklarını belirten İlyas Kobal "Bu sistem, yüzey kopmalarını azaltır mükemmel bir yüzey verir açıkcası. Dünya üzerinde alttan havalandırma sisteminin yapıldığı bazı statlar var ama bunun soğutma ünitesinin adapte edildiği bir stat şu an için yok ilk defaVodafone Arena’da yapacağız. Beşiktaş stadının mimarisi ve konumu itibariyle yaz aylarında hava sirkülasyonunun minumuma düşeceğini kabul ediyoruz. O nedenle drenaj boruları arasında soğuk hava verilmesini öngördük. Bu sistem dünyada bir ilk olacak" dedi.

Hibrit çimin ve diğer doğal çim sahaların özellikle olmazsa olmazının bakın olduğunu belirten Kobal "Hibrit çimin bakımı diğer normal standart sahalara göre biraz daha farklı. Değişik operasyonlar farklı makineler gerekiyor. Kum ağırlıklı sahaların hibritsiz direnci azdır. Hibritin en büyük avantajı kum ağırlıklı sahaları suni yollarla güçlendirmektir. Soğutmaya ilave aynı zamanda ısıtma sistemi adapte edilecek. Moskova iklimini baz aldık her şeyi abarttık diyebiliriz aslında. Buna göre bir ısıtma sistemi aşağıdaki havalandırma sistemiyle beraber entegre şekilde çalışacak. Bunun dışında karlı havalarda yağmurlu havalarda bir sıkıntı yaratmayacak bir saha olacak. Türkiye’de bir ilk olacak. Şu an için Dünya Kupası’nın oynanacağı statta bu gibi değişiklikler yapıyoruz" ifadelerini kullandı

‘RAKİPLER ALIŞIK OLMADIKLARI BİR ZEMİNLE KARŞILAŞACAK’

Agronomist İlyas Kobal hibrit çimin hızlı oynayan takımlar için büyük bir avantaj olduğuna de değinerek "Bu avantajı kullanmak adına zaten hibritle oynayan kulüplerin çoğu antrenman sahalarında hibriti kullanıyor. Biz de bunları örnek aldık. Ümraniye’de yaz ayında Vodofone Arena’nın bir örneğini yaptık. Takımın antrenman yaptığı sahalarda, kopmalar minumumda olduğu için futbolcuların sağlığı tehlikede değil. Oyuncu sağlam yüzeye basıyor ondan sonra çim dokusu çok sıkı olduğu için herhangi bir top hareketinde bir sıkıntı olmuyor. Topun yere değdikten sonra hızlanması futbolcu için büyük avantaj diyebiliriz. Rakip takımlar için dezavantaj olacağına inanıyorum. Rakiplerin alışık olmadıkları bir zemin olacak" dedi.

Beşiktaş’ın böyle bir yatırım yapması Türk futbolu adına çok önemli olduğunun altını çizen Kobal "Özellikle dünyadaki teknolojileri araştırıp bulması masaya oturduğumuzda bunları bilen bir yönetimin karşımıza çıkması gerçekten bizi şaşırttı. Bu zamana kadar Türkiye’de bu sistemleri yapamadık genellikle Doğu Avrupa’da, Rusya’da, Ukrayna’da yapabiliyorduk, heyecanlıyız.” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler