Fatih Terim: En aç benim

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, 2016 Avrupa Şampiyonası hazırlıkları kapsamında bugün deplasmanda Avusturya ile yapacakları özel maçı kaybetmeden yollarına devam etmek istediklerini söyledi.

Yayınlanma: 29.03.2016 - 07:26
Abone Ol google-news

A Milli Takım'ın Avusturya maçı öncesinde teknik direktör Fatih Terim ile oyuncular Ahmet Çalık ve Çağlar Söyüncü, basın toplantısı düzenledi.

Avusturya'da teknik direktörlük kariyerinde hiç yenilmediğini belirterek sözlerine başlayan Fatih Terim, ''Burada hiç kaybetmedim ama her maçın kendine ait bir öyküsü var. Grubunu namağlup tamamlayan bir Avusturya'dan bahsediyoruz. Elbette kaybetmeyi istemiyoruz ama bu bir hazırlık maçı. Sonuçlarına katlanabiliriz ama elimizden geleni yapacağız. Çok ciddi ve formda bir ekiple oynayacağız. Ümit ediyorum ki yarın buradan kaybetmeden çıkar ve serimizi sürdürebiliriz." dedi.

Avusturya Teknik Direktörü Marcel Koller'in ortaya iyi bir takım çıkarttığını belirten Terim, ''Çok çok iyi gidiyorlar. Kendisini tebrik ediyorum. Rusya'nın, İsveç'in olduğu gruptan birincilikle çıkmak övgüye değer bir sonuç. Avrupa Şampiyonası'nda da kendisine şimdiden başarılar diliyorum." diye konuştu.

''TÜRKİYE'NİN FRANSA'DA OLMASI BAŞLI BAŞINA BİR BAŞARI ÖYKÜSÜDÜR''

Geçmişteki başarıların önemine vurgu yapan Fatih Terim, "Muhakkak ki geçmiş başarılar hepimiz için çok önemli. Gerek istatistikte, gerekse sohbetlerde bunları kullanabilriz ama gerçek hayat böyle değil. Bunlarla övünmeliyiz ama daha yenisini daha iyisini nasıl yapabileceğimizi düşünmeliyiz. Bir önceki yaptığımızdan daha iyisini nasıl yapabiliriz diye düşünüyoruz. Anlatmaya kalkarsak başarı öykülerimizi anlatabiliriz ama bu bizi bir yere götürmez. Avusturya basınından 'Türkiye'nin devler sahnesine geri dönüşü' cümlesini duymak bizim için sevindirici. Umuyorum ki Euro 2008'deki başarımızı tekrar eder, hatta üzerine de koyabiliriz. Türkiye'nin Fransa'da olması başlı başına bir başarı öyküsüdür. Bu platformda olmak bizim için çok önemliydi. Orada da en iyi yerlere talibiz." şeklinde konuştu.

''AVUSTURYA'NIN ÖN BEŞLİSİ ÇOK TEHLİKELİ''

Avusturya'nın özellikle öndeki beş oyuncusunun çok etkili olduğunu vurgulayan Terim, ''Alaba, Junuzovic, Arnautovic önemli isimler. Sol tarafta hepimizin bildiği Fuchs da oldukça etkili. Çok dikkat etmemiz gereken isimler var. Avusturya genel olarak iyi bir takım. Ön beşlisinin Avrupa'da gol atamayacağı takım yok gibi. Özellikle merkezde çok ciddi işler yapıyorlar. Bunun önlemini yüksek konsantreyle almaya çalışacağız. Bana soracak olursanız Avusturya'nın hücum gücü çok daha etkin görünüyor. Bu sözlerim savunma yönleri zayıfmış gibi algılanmasın. Sadece atak yönlerinin daha etkili olduğunu söylemeye çalıştım." dedi.

''UMARIM TEMMUZ'DA GÜZEL BİR FİNAL YAPARIZ''

İsveç maçıyla güzel bir başlangıç yaptıklarını belirten Fatih Terim, ''Umarım Temmuz'da da güzel bir final yaparız. Sonrasında da yeni hedeflere hep beraber devam ederiz. Ümit ederim yarın (bugün) da iyi bir sonuçla bitiririz. Bizim de kayıpsız geçirdiğimiz süre bir hayli uzar böylelikle. Önce Hırvatistan, sonra da İspanya'yı seyrettim. Hırvatistan oyunun kontrolünü tamamen elinde bulundu. Bursaspor'da oynayan Dzsudzsak frikik golüyle durumu 1-1 yaptı ama Hırvatistan kazanabilirdi. Onları tarif edersek, orta sahası Real Madrid ve Barcelona, ilerisi de Juventus ve Inter. Tanıdığımız bir takım. Son yıllarda sürekli karşılaştığımız bir ülke, kardeş bir ülke. Dikkat edilmesi gereken çok önemli bir takım." dedi.

''ŞAMPİYONADA SIRADAN OLMANIN FAYDASI YOK, SIRADIŞI OLMAK LAZIM''

EURO 2016'daki rakiplerimizden İspanya'yı da değerlendiren Fatih Terim, "İspanya'da takımın yüzde 50'si oynadı, sonradan da bir kısmı oyuna girdi. İspanya'nın iyi oynamadığı yönünde yorumlar var. Bu da doğrudur ama orada bile yenmek zor oluyor. İspanya dünya yıldızlarını barındıran müthiş bir takım. Açıkçası Iniesta'lı, Ramos'lu, Pique'li, Alba'lı, Juanfran'lı bir takım. Yine Aduriz var santrfor olarak. Avrupa Şampiyonası'nda zaten iyi oynayıp netice alamazsanız bir sonraki aşamaya gidemezsiniz. Sıradan olmanın faydası yok. Mümkünse sıradışı olmak lazım. Ben de oyuncularımdan bunu bekliyorum. Orada olmak hoş. Ama Fransa'da geçireceğimiz süreyi Temmuz ayına sarkıtmak istiyoruz. Eğer bu gruptan çıkarsak, o aşamadan sonrasını daha da kolaylar. Bu gruptan çıkmamızın getireceği güven bizi farklı yerlere getirir. Hatırlarsanız İspanya ile iki maç oynadık ve ikisinde de biz baskılı oynadık. Birini 1-0 kaybettik, birini de 1-0 öndeyken kaçırdığımız gollerden sonra 2-1 yenildik. Biz yenilmekten korkmuyoruz. Felsefemizi de değiştirmiyoruz. Yaptığımız iyi şeyleri tavana vurdurup, kötüyü de iyiye çekip farklı bir seviyeye gelmek istiyoruz." dedi.

''ÇEK CUMHURİYETİ, AVRUPA'NIN YÜKSELEN DEĞERLERİNDEN''

"Çek Cumhuriyeti de Avrupa'nın yükselen değerlerinden. O yüzden söylüyorum ki bizim grup çok ciddi bir grup. Gruptan sonraki turlar bizim için çok daha eğlenceli olacak. Mesela Hırvatistan'ın takımına baktığınız zaman insanın aklına çok başka şeyler geliyor. Böyle kaliteli bir gruptayız. Ama biz de geliyoruz, ayak seslerimiz duyuluyor. Neler olacağını göreceğiz..." şeklinde konuştu.

Oynanan maçları mümkün mertebe zorluk derecesi yüksek rakiplerden seçtiklerini belirten Terim, ''İsveç, Avusturya ve İngiltere Avrupa Şampiyonası'nda olan takımlar. Sıkıştırabilirsek 3-4 müsabaka daha oynamaya çalışacağız. Karadağ'la oynayacağız ama Slovenya'da birkaç günlük kamp yapıp hem Slovenya, hem de orada başka bir takımla daha oynamaya çalışacağız. Oyuncu seçimimize gelince... Üç kaleci artı 20 oyuncu gideceğiz. Gönlüm istiyor ki kimse kırılmasın, herkesi götüreyim. Ancak arkadaşlarımızla beraber oturacağız, yanımızda teknik destek ekibimiz de olacak (Tuncay, Nihat ve Tümer), enine boyuna tartışacağız. Muhakkak ki bu kadrodan da orada olacaklar var. Bunlar içinde de sınıfı geçenler ve kalanlar olacak. O yüzden herkes burayı kazanmak için şu bir iki aylık süreçte daha fazla efor sarf etsin. Çok yakından takip ediyoruz. Ama samimi söylüyorum ki şu an 20+3'ü belirlemedim. Bunun 13-15 kişisi bellidir diyebilirim ama geri kalanı için şimdiden bir şey söylemem imkansız." dedi.

''SON 24 SAATE KADAR BU ŞANS AÇIK, HERKESİ ÇAĞIRABİLİRİM''

Son 24 saate kadar her oyuncu için EURO 2016 şansının açık olduğunu ifade eden Terim, ''Hiç çağırmadığım bir oyuncuyu çağırabilirim. Yeter ki ona inanayım, güveneyim. Yaş da hiç önemli değil. Ben de sizin yazdıklarınızı okuyorum. Ama bu kapı herkese açık. Benim seçtiğim kadrolarda muhakkak tartışmalar olacaktır. Fikir zenginliğine itirazım yok. Sonuçta en adil, en adaletli kararı vermeye çalışacağım." diye konuştu.

Oyunun her iki tarafını da oynayabilen oyunculara orta sahada ihtiyacının olduğunu belirten Terim, ''Sadece top bizdeyken değil, top rakipteyken de etkili olabilen, ısıran oyuncular bizim için çok önemli. Mücadele gücü yüksek, aynı zamanda teknik becerileri yüksek isimler arıyoruz. Bu tip arkadaşımız elimizde çok. Bunların bir kısmının Türkiye'deki oyun tarzlarını değiştirmeye çalışıyoruz. Uluslararası alanda da kabul görebilecek oyuncular haline gelmelerini istiyoruz. Bizde şu anda aşağı yukarı her takımda hücuma dönük, atağa daha çok gidebilen orta saha oyuncuları çok fazla. Ama gitmeyi gelmeyi, orayı çok kat etmeyi, savunma görevlerini de en iyi şekilde yerine getirebilecek isimleri kastetmiştim. Bazı arkadaşlarımız bunu çok iyi yapmaya başladılar. Bunları da fazlalaştırmaya çalışacağız." dedi.

''BENİM YETERİNCE BAŞARIM VAR AMA EN AÇ BENİM''

Bugün kollektif sporlarda, hatta kollektif yaşamda takım olmazsak işimiz çok zor diyen Terim, ''Ben dün ve evvelsi gün yoktum. Geldim, biraz önce iki günkü antrenmanları seyrettim. Ben var mıyım yok muyum hiç belli değil. Bu, burada bıraktığım arkadaşlarımın önemli başarısı. Ama aynı zamanda oyuncuların da başarısı. Dolayısıyla takım olabilmek çok önemli. Bir takım olamazsanız, hiçbir başarı sürekli olmaz. Takım başarısından kastımda şudur: Hangi unsur sizle beraberse, takım da odur. Bugün buraya çıktığımızda takımın en genç iki oyuncusunu aldık yanımıza. Başkanından yönetimine, hocasından teknik heyetine, doktorundan malzemecisine, fotoğrafçımızdan kameramanımıza biz kayıpta da kazançta da bir bütün olmak zorundayız. Zaten takım olamazsanız başarı da gelmez. O yüzden herkesin bunu hissetmesi gerekiyor. Bizi bir arada tutan değerler çok önemli. Elbette ufak tefek problemler oluyor ama sevgi çemberi içinde bunlar kayboluyor. İnsan aç olmalı. Aç olmazsa olmaz. O zaman benim burada işim olmazdı. Benim yeterince başarım var ama en aç benim. Kafamda bir tane eksik var, hala onlarla uğraşıyorum. O yüzden herkes aç olacak. Başarı başka türlü gelmez. Bunu avantaj olarak kullanacağız. Şartlar ne olursa olsun biz oraya iyi hazırlanacağız." şeklinde konuştu.

''HOCAMIZIN DAHA ÖNCEDEN DE GENÇLERİ OYNATTIĞINI BİLİYORUZ''

Genç futbolcu Ahmet Çalık ise ''Hocamızın daha önceden de genç oyuncuları oynattığını biliyoruz. Burada bize şans verdiği için kendisine teşekkür ediyorum. Bu şansı değerlendirerek çok çalışacağım ve EURO 2016 kadrosunda olmak için elimden geleni yapacağım. Kolay gol yemeyen, zor mağlup olan bir takımız. 1 seneden fazladır yenilmiyoruz. Bu da özgüvenimizi arttırıyor. Fatih Hocamıza bu şansı bize verdiği için teşekkür ediyoruz.'' açıklamalarında bulundu.

Bir başka genç oyuncu Çağlar Söyüncü ise ''Daha önce turnuvada oynamış abilerimiz bize tecrübelerini aktarıyor burada, biz de onların bu tecrübelerinden faydalanıyoruz. Takım olarak havamız mükemmel. Fatih Hocamıza bu şansı bize verdiği için teşekkür ediyoruz.'' diye konuştu.

Terim, 'Dünya Şampiyonu'ndan fazla kazanıyor!


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler