Britanya 'AB'ye hayır dedi... 432 futbolcu serbest!

İngiliz futbolu hiç öngörülemeyen köklü bir değișimle karșı karșıya kalabilir. İngiltere'de referandumdan çıkan Avrupa Birliği'nden ayrılık kararı sonrası Premier League'de oynayan AB vatandașı futbolcuları zor günler bekliyor.

Yayınlanma: 24.06.2016 - 10:16
Abone Ol google-news

İngiltere'deki referandumdan "AB'den ayrılalım" kararı çıktı. Peki Premier Lig’de oynayan AB vatandaşı futbolculara ne olacak?

İngiliz futbolu, Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı almasının ardından şu ana kadar hiç öngörülemeyen bir değişimle karşı karşıya kalabilir. Avrupa Birliği ile ilgili referandumdan "ayrılma" kararı çıkmasının ardından Premier Lig'deki AB vatandaşı futbolcuların statülerine ne olacağı merak konusu olmuş durumda.

NTV Spor 'da yer alan habere göre, AB üyesi ülke vatandaşı olan futbolcular için İngiltere'de herhangi bir çalışma iznine gerek duyulmuyor. Fakat İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasıyla geçtiğimiz sezon Premier Lig’e kayıtlı 432 AB vatandaşı futbolcu bu çalışma izninden mahrum kalacak. 27 AB üyesi ülkenin vatandaşı olan futbolcular, İngiltere’de oynayabilmek için AB dışına uygulanan kurallara tabi olacak.

Nedir bu kurallar?

FIFA SIRALAMASI ÖNEMLİ

Ülkesi FIFA sıralamasında ilk 10 içinde yer alan yabancı oyuncular, son iki yılda milli takımının maçlarında % 30 oranında oynadığı takdirde çalışma izinlerini garantilemiş olacaklar.

FIFA sıralamasında 11-20 arasındaki ülkelerin futbolcuları milli maçların % 45’inde, 21-30 arasındaki ülkelerin futolcuları % 60’ında ve 31-50 arasındaki ülkelerin futbolcuları % 70’inde oynamak zorunda.

Fakat kulüpler bu duruma tepkililer. Eğer İngiltere AB’den ayrılırsa Fransız yıldızlar West Ham’dan Payet ve Leicester’dan N’Golo Kante kriterlere uymuyor. Arsenal’de 8, Newcastle United ve Aston Villa’da ise 11 futbolcu bu kriterlerdeki şartları yerine getiremiyor. BBC’nin geçen yıl yaptığı araştırmada Premier Lig, Championship ve İskoçya Premier Lig’de kriterlere uymayan 332 AB vatandaşi futbolcu olduğu ortaya çıkmıştı. Championship’teki 180 AB vatandaşı yabancı futbolcudan sadece 23’ü çalışma izni alabilecek. İskoçya’da ise 53 futbolcudan hiçbiri alamayacak.

FEDERASYON BAŞKANI NE DEMİŞTİ?

İngiltere Futbol Federasyonu Başkanı Richard Scudamore, geçtiğimiz günlerde yaptığı 'Brexit' açıklamasında “Bu durumla ilgili Premier League’de bir açıklık var ve bence ayrılma kararını almak bizim felsefemize aykırılık olur” dermiş, önde gelen spor menajerlerinden Simon Bayliff ise ayrılma kararının uzun vadede yerli futbolcular için pozitif olacağını düşündüğünü söyleyerek, “Ünlü isimler, bu politik karardan pek etkilenmez. Karar, çok tanınmayan oyuncular ve yıldız avcıları üzerinde daha etkili olacak” değerlendirmesinde bulunmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler