Galatasaray'da 'Protokol' depremi!

G.Saray yönetimi, Riva ve Florya arazileri için Emlak Konut İdaresi’yle anlaştı

Yayınlanma: 30.06.2016 - 00:18
Abone Ol google-news

Galatasaray yönetimi, kulübün en değerli varlıkları olarak gösterilen 1 milyon 76 bin 22 metrekarelik Riva ve 22 bin 627 metrekarelik Florya arazileri üzerinde Emlak Konut İdaresi ile birlikte proje geliştirmek amacıyla protokol imzalandığını açıkladı. Riva arazisinin tamamı, Florya’nın ise 3’te 1’lik kısmı Sarı-Kırmızılı kulübe ait durumda bulunuyor. Galatasaray’ın protokolü duyurduğu açıklamasında mali zorluklara çözüm bulma konusunda önemli bir adım atıldığı belirtilerek, “Yıllardır korunmuş gayrimenkullerimizin, olası en yüksek değer ve devlet güvencesinde kesintiye uğramadan projelendirilmesi hedeflenmiştir” denildi ve “Florya arazisi için, bölgedeki olası değişimler de düşünülerek yeni bir planlama yapılması ekonomik olarak çok daha avantajlı olacaktır. Genel kurul onayı alındıktan sonra; yeni Florya projesi de bu protokol dahilinde değerlendirilecektir. Bu protokolün Emlak Konut İdaresi ile imzalanmasında bizzat katkıları olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerimizi sunarız” ifadesi kullanıldı.

Üyeler es geçildi!

Camiada tepki çeken en önemli konu, kulüp genel kuruluna sorulmadan yönetimin böyle bir protokole imza atması.. Galatasaray Kulübü’nün tüzüğünde; gayrimenkullerin değerlendirilmesi konusunda genel kurula bilgi aktarıp onay alınmadan herhangi bir karar verilemeyeceği açık biçimde yer alıyor. Ancak üyelerden yetki almadan protokole imza atan başkan Dursun Özbek, geçmişte “Genel kurula sormadan karar almayacağım” demesine karşın kendisiyle çelişti.

Ya onay çıkmazsa?

Galatasaray’ın açıklamasındaki “..Genel kurul onayı alındıktan sonra..” ifadesi, imzalar atılmasına karşın protokolün kulüp genel kuruluna sorulacağı şeklinde yorumlandı. Ancak bu durum başka bir soru işaretini doğurdu. Eğer Özbek yönetimi, genel kurula sunacağı protokol için üyelerden onay alamazsa devletle atılan imzaların ne olacağı merak konusu..

Şartlar bilinmiyor

Riva ve Florya arazileri için devletle yapılan protokolün şartlarının kamuoyuna açıklanmaması Sarı- Kırmızılı camianın hassasiyet gösterdiği bir diğer konu. Galatasaray’ın geçmişte TT Arena’nın inşaatı döneminde TOKİ ile yapılan protokolde yaşanan sorunlar nedeniyle bu kez Emlak Konut İdaresi’yle atılan imzaların şartları merak ediliyor.

Zamanlama öfkesi

Türkiye, Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırısının acısını yaşarken Galatasaray’ın dün öğlen protokolü duyurmasına camia tepki gösterdi. Yine camianın büyük bölümüyle taraftarlar, henüz detayları bilinmeyen protokolle Galatasaray’ın Riva ve Florya üzerindeki haklarının devlete verildiği düşüncesine kapılıp bu yönde eleştiri getirdi.


UZMAN GÖRÜŞÜ

DOĞAN HASOL (Mimar, eski Galatasaray 2. Başkanı, Galatasaray Divan Kurulu Üyesi):

Gayrimenkullerin değerlendirilmesi zaten yapılması gereken bir iş. Bu çözüm de olabilecek seçeneklerden biridir. Açıklamadan bir ön protokol ve niyet anlaşması olduğu anlaşılıyor. Ayrıntıların, koşulların belirlenmesi zaman alacaktır. Özel kişi ya da kuruluşlarla anlaşmak yerine devletle işbirliği yapmak daha iyi olabilir. Ancak koşulların baştan çok iyi belirlenmesi ve taraflarca onaylanması gerekir. Aksi halde Galatasaray zararlı çıkabilir. Bu tür anlaşmalarda bilgi ve deneyim çok önemli. Ne var ki Türkiye’de yöneticiler, kendilerinin her şeyi en iyi bildiklerini sanıyor. 

Örnek vermek gerekirse; Aslantepe - Ali Sami Yen Stadı takasında olduğu gibi sonuçlar doğabilir. O anlaşmada Galatasaray hâlâ haklarını alabilmiş değil. Sonuçta o anlaşmadan Galatasaray ve yoğun yapılaşma-gökdelenleşme nedeniyle İstanbul zararlı; TOKİ ile müteahhit ise kârlı çıktı.

YÖNETİM: ‘Kurtuluş projemiz’
Galatasaraylı yöneticiler, protokol konusunda yönelttiğimiz sorulara yanıt verdi. Anlaşmanın detaylarını başkan Dursun Özbek’in Temmuz ayı divan kurulu toplantısında açıklayacağına vurgu yapan yöneticiler, “Özellikle Riva arazisindeki anlaşmaya mali açıdan kurtuluş projesi olarak bakıyoruz. Beklediğimiz gelir 1.5 milyar TL’nin üzerinde” dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon