Kulüpleri kızdıran kur indirimi Meclis'te

Birliğin kur indirimine gitmesi, kulüpleri kızdırdı, CHP konuyu Meclis'e taşıdı.

Yayınlanma: 02.02.2017 - 20:33
Abone Ol google-news

Başkanlığını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aile yakını Göksel Gümüşdağ’ın yaptığı Kulüpler Birliği Vakfı’nın, naklen yayın ihalesini 5 yıllığına satın alan Katarlı şirket Be- IN Sport’un dövizdeki artıştan zarar görmemesi için, dolar kurunu 3.26’a sabitleme girişimi spor dünyasından sonra politika dünyasına da damgasını vurdu.

CHP, Kulüpler Birliği Vakfı’nın önceliğini, spor kulüplerinin hakkını korumak olduğuna vurgu yaptı. CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “Mali zorluk içindeki kulüplerimizin, dövizdeki artıştan zarar görmemesi için hareket etmesi gerekenler, Katarlı şirketlerin mi hakkını koruyor?” sorusunu sordu. Katarlı şirketlerin kaydırlığıdına da dikkat çeken Yarkadaş, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç tarafından yanıtlanması talebiyle TBMM’ye soru önergesi de verdi.

TV programında ortaya çıkan ve Cumhuriyet, Hürriyet, Habertürk, Sözcü’nün gündeme getirdiği iddialar, Kulüpler Birliği Vakfı’nın, kulüplerden ziyade, Katarlı şirketin haklarını savunduğunu ortaya koyuyor.

İşte Yarkadaş’ın sorduğu sorular:

“Naklen yayın ihalesini 5 yıllığına satın alan Katarlı şirket BeIN Sport’un dövizdeki artıştan zarar görmemesi için, Süper Lig Kulüpleri aleyhine, dolar kurunu 3.26’a sabitleme girişimi spor dünyasına damgasını vurmuştur.

Bu çerçevede;

1- Yayın ihalesi niçin bazı kulüplerin bilgisi dışında hazırlanmıştır?

2- Sözleşmenin imzalandığı gün dolar kuru 3.36 bandındayken, Dolar, niçin 3.26’ya sabitlenmiştir? Kulüplerin bu sabitlenmeden zararı ne kadardır?

3- Yayıncı kuruluş, niçin 500 milyon dolar artı KDV olarak kamuoyuna açıklanan anlaşmanın yarını TL yarısını dolar olarak ödemek istemiştir?

4- Dolar sabitlendiğine göre yıllık artış niçin TEFE- TÜFE üzerinden yapılacaktır?

5- Anlaşma 2017 haziranından geçerliği olacağı halde, niçin o günkü dolar kuru baz alınmamıştır? Şartnamede buna yönelik bir değişikliğim yapılmamasının gerekçesi nedir?

6- 5 yıllık anlaşma sonunda döviz artış gösterirse, Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor, Bursaspor, Adana, Akhisar, Antalya, Konya, Alanya, Rize, G.Antep, Gençlerbirliği, Karabük, Kasımpaşa, Kayseri, Başakşehir ve Osmanlıspor gibi kulüplerin zararını kim karşılayacaktır?

7- Katarlı firmaya özel ayrıcalık tanındığı iddiaları doğru mudur?”

SABİT KURDA SABİT ZARAR!

Dövizdeki inanılmaz kur artışı sonrası Dolar ve Avro kurunu birçok sektörde sabitleyen hükümet, tarafları inanılmaz bir zarara uğratmayı da göze aldı. Geçen hafta yayımlanan KHK ile yıl sonuna kadar kamu borçları için dolar kuru 3.53’te sabitlendi. TFF de Kulüpler Birliği Vakfı’nın Katarlı şirketle yapılan anlaşmayı bugünkü kur olan 3.8 yerine el sıkışılan gündeki kur olan 3.26’dan yapmak istemesi, kulüpleri gelecek 5 yıl içinde 195 milyonluk bir zarara uğratacak. Eğer, anlaşma bugünkü kur veya haziran ayındaki olası kur 4 liradan hesaplanırsa zarar 1 milyar TL’yi (300 milyon dolar civarı) aşacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler