2018 Dünya Kupası Elemeleri'nde Suriye mucizesi!

Suriye harabeye dönse de, dev ekipleri dize getiren futbol takımı tüm zorluklara karşın dimdik ayakta.

Yayınlanma: 29.03.2017 - 14:55
Abone Ol google-news


2018 Dünya Kupası Elemeleri'nde 15 karşılaşma oynayan Suriye Milli Takımı, 8 galibiyet-2 beraberlikle dünyanın dikkatini üstüne çekti. Ev sahibi olduğu maçlarda rakiplerini, ülkeden 7600 kilometre uzaktaki Malezya'da misafir eden 23 kişilik kadro, 23 milyonluk ülkenin umudu oldu.

Milliyet Gazetesi'nde Onur Dinçer imzalı haberde; yıllardır büyük bir iç savaşın yaşandığı Suriye, yüz binlerce insanın hayatını kaybettiği kanlı çatışmalara sahne oluyor. Halen süren yıkımın ortasında yaşamsal faaliyetler çok sınırlı yerine getirilebilirken Suriye halkı, futbol takımının başarısıyla az da olsa moral buluyor. Dünya Kupası Asya Elemeleri'ndeki Suriye Futbol Milli Takımı, performansıyla dikkatleri çekti.

Rusya'da düzenlenecek Dünya Kupası'nın finallerine gitmeyi başarıp başaramayacakları bilinmez ama, kıta elemelerinde şimdiden gönüllerin şampiyonu oldular. İç saha maçlarını başka ülkelerde oynamak zorunda kalan Ortadoğu ülkesi, il k iki turu geçmesinin ardından üçüncü turda da beklentileri aşan bir performans sergiliyor. Dünya Kupası elemelerine ikinci turdan giren Suriye, bu turda Japonya, Singapur, Afganistan ve Kamboçya ile mücadele etti. İlk iki sırayı alan takımın bir üst tura yükseleceği grupta, 8 maçta 6 galibiyet ile ikinciliği elde etmeyi başarıp, turu geçtiler. Savaş nedeniyle ülkesinde taraftarının karşısına çıkamayan Suriye, iç saha karşılaşmalarını 2500 kilometre uzaktaki Umman'da, Al-Seeb Stadı'nda oynayarak bu başarıyı elde etti.

Bir sonraki tur final grubundan oluşuyor ve bu grupta mücadeleler halen sürüyor. Burada rakipler kıtanın en güçlü temsilcileri: İran, Çin, Güney Kore, Katar ve Özbekistan... Suriye'nin ‘kafadan' sonuncu olacağını düşünenler burada da yanıldılar. Bu grup için iç saha maçlarını Umman'dan Malezya'ya aldılar. Şam'dan 7600 kilometre uzakta rakiplerini misafir eden komşu ülkenin takımı, grupta 4 maçta yenilmedi, sıralamada Çin ve Katar'ın üzerinde yer aldı.

Çin'i Çin'de mağlup etti

Dünya Kupası elemelerinin başladığı 2015 Haziran'ından bu yana 15 maç resmi maç oynayan Suriye Milli Takımı, bu karşılaşmalarda 8 galibiyet-2 beraberlik-5 mağlubiyet aldı. A Grubu'nda Çin ve Katar gibi ülkelerin şu an üzerinde bulunan Suriye, özellikle Çin'i deplasmanda yendiği maçla büyük yankı uyandırdı. Futbolda son yılların en önemli yatırımlarını yapan bu iki ülkeyi geride bırakmaları hayranlık uyandırdı. Yine Asya'nın güçlü futbol ülkelerinden gösterilen Özbekistan'ı geçtiğimiz hafta son dakika golüyle yendikleri maç da tarihi bir skora sahne oldu.

En golcü 4. isim
Futbol hayatını Suudi Arabistan'ın Al Hilal takımında sürdüren Omar Kharbin, attığı 8 golle Dünya Kupası Asya Kıtası elemelerinin en golcü dördüncü ismi.

Tarihi maç sonrası prim
Ülke futbol tarihinin en önemli maçı kabul edilen Özbekistan'ı yenen Suriye'de oyunculara adam başı 1000 dolar prim dağıtıldı. Bu miktar Suriyeli ortalama bir futbolcunun yıllık kazancına denk. Eylül ayından beri Malezya'daki 40 bin kişilik Hang Jebat Stadı'nda maçlarını oynayan takım, grupta ilk ikiye girerse Dünya Kupası'na direkt, üçüncü olursa play-off oynayarak gidebilecek.

Kaynak: Milliyet


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler