Cumhurbaşkanı ‘sınırsız’ yabancıya karşı çıktı, ‘özerk’ TFF kolları sıvadı

TFF Başkanı Yıldırım Demirören ve ekibinin, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın önerisini uygulamaya koymalıyız” diyerek profesyonellere konuyla ilgili direktif verdiği öğrenildi.

Yayınlanma: 19.09.2017 - 23:29
Abone Ol google-news

Türkiye, eğitim sistemindeki TEOG sınavının kaldırılışını tartışırken futboldaki yabancı sınırlamasına ilişkin kavga da spor dünyasında büyük bir kaosa neden oldu. Halen 28 kişilik takım kadrolarında 14 olan yabancı oyuncu sayısının kademeli olarak azaltılarak 2000’li yılların başında uygulanan 5 yabancı üst sınırına kadar gerileyeceği iddia edildi. Bu kararda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Futbolda yabancı sayısının aşırı oluşu, bazı dezavantajlar getiriyor. En önemli dezavantajı, Milli Takımımıza yansıması. Yerli oyuncularımız az şans buldukları için Milli Takım’da yeterince güçlerini gösteremiyorlar” şeklindeki açıklamasının önemli rol oynadığı, TFF Başkanı Yıldırım Demirören ve ekibinin ise “Sayın Cumhurbaşkanı’nın önerisini uygulamaya koymalıyız” diyerek profesyonellere konuyla ilgili direktif verdiği öğrenildi. Başbakan Binali Yıldırım da Cumhurbaşkanı’nın bu açıklaması sonrası, “Hanımla evde maç izlemiyorum, bizim çocuklar oynamıyor” diye esprili bir demeç vermişti. Yabancı tartışmasının alevlenmesine ise 18 Süper Lig takımından 12’sinin 14 yabancı hakkını kullanmasının neden olduğu biliniyor. G.Saray, Beşiktaş, Trabzon, Antalya gibi takımlar sınırsız yabancıdan yana tavır gösterirken, bu ekiplerin siyasete ne kadar direneceği merak konusu oldu. TFF ve Kulüpler Birliği’nin sınırsız yabancı konusuna Cumhurbaşkanı’nın müdahil olana kadar sıcak bakması, Saray’dan gelen açıklama üzerine değişiklik için kolları sıvaması ise “Hani futbol özerkti?” yorumlarına neden oldu.

‘Korkan ses çıkaramıyor’

Eski bir TFF yöneticisi, Cumhurbaşkanı’nın yabancı sınırlamasına müdahil olmasını ‘TEOG’a benzetti ve “Sayın Cumhurbaşkanı, tıpkı TEOG’daki gibi yanlış bilgilendirilip futbola yeniden yabancı sınırlaması getirilmesini istedi. Oysa sadece Rıdvan hocalar değil, bu işin içinden gelen Mustafa Denizli’ler, Yılmaz Vural’lar, Fatih Terim’ler, Şenol Güneş’ler keşke Cumhurbaşkanımızla bir görüşme yapıp konuyu açıklığıyla anlatsa. Diyorlar ki Kulüpler Birliği en doğru kararı verecek! Yapmayın... Kulüpler Birliği’ndeki 18 başkanın büyük bölümü inşaatçı, otel sahibi, holding sahibi. Onlar da duruma göre vaziyet alıyor. Siz 14 yabancıyı getirirken belli bir sayıdan sonrası için koyduğunuz TFF ödemesini yükseltir, o paranın koşulsuz altyapıya harcanmasını ve altyapıdan yetişen çocukların maç kadrolarında yer alması şartını getirir, arkasında durursanız Türk oyuncular daha kolay yetişir. AB üyeliği yarın - öbür gün geldiğinde, AB pasaportlu yabancıya nasıl ‘iş yok’ dersiniz? Şimdi birçok kulüp sınırlamaya karşı ama Cumhurbaşkanı yanlış anlar diye görüş belirtemiyor. Koltuğu sallantıda olan TFF’nin de Saray’dan gelen açıklamayı uygulamaktan başka çaresi yok” dedi.

Yap-boz sistemi!

TFF, yıllardan beri yabancı oyuncu sayısı konusunda orta noktayı bulamadı. İşte o liste:

* 2005-06: 6 yabancı.

* 2007-08: Sezon başında 6 artı 1, devre arasında 6 artı 2.

* 2008-09: “6+2+2.” 6 yabancı sahada, 2 yabancı kulübede, diğer 2’si ise tribünde.

* 2009-10: 6+2.

* 2010-11: 6+2+2 uygulanmaya başlandı. 10 yabancı transfer etme hakkına sahip oldu, artı 2’deki yabancılar, maç kadrosuna alınmadı.

* 2011-12: 6+2.

* 2013-14: 6+0+4. 10 yabancı transfer edebildi, 4 yabancı tribünde oturdu.

* 2014-15: 5+3 olarak değiştirdi. 8 yabancının 5’i sahada, 3’ü tribünde olacaktı. Artı 3 kısmındaki 3 yabancının kulübede olmasına izin verildi.

* 2015-16: TFF, Kulüpler Birliği’yle anlaşarak aldığı kararda, kulüplerin belirleyeceği 28 kişilik kadrolarda 14 yerli bulunmasını zorunluluk haline getirdi. 14 yabancıdan istenilen sayıda yabancı, ilk 11’de oynayabiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler