Gece yarısı gelen mektup

Öcalan: Provokasyonlara izin verme

Yayınlanma: 10.10.2014 - 01:20
Abone Ol google-news

Kobani gösterilerinin tırmanması üzerine gece yarısı Abdullah Öcalan’dan HDP’ye yazılı olarak, “Provakasyonlara izin verilmeden demokratik tepkilerin gösterilmesi” mesajı geldi. Hükümet kanadıyla bir dizi görüşme yapan HDP heyeti, dün Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve İçişleri Bakanı Efkan Ala ile ayrı ayrı bir araya geldi. Görüşmede “Kobani de dahil olmak üzere diyalog zeminine işlerlik kazandırılması ve bu kanaldan yürünmesi” konusunda ilke kararına varıldı.

Hükümet ile HDP arasında süren görüşme trafiği, önceki gece Abdullah Öcalan’dan gelen yazılı mesajla hız kazandı. Öcalan, çözüm süreci boyunca bir ilke imza atarak gece saat 23.00 sıralarında HDP’ye gönderdiği mektupla krize müdahale etti. Öcalan mesajında, Kobani’nin düşmesinin Türkiye’de bir darbe sürecini tetikleyeceği, çözüm süreci odaklı düşüncelerle çözüm karşıtı gruplar arasında protesto gösterilerinin büyük bir provokasyona dönüşeceğine dikkat çekerek, “Bütün Kobani ve çözüm süreci meselesi birlikte ele alınıp diyalog zemininin kaybedilmemesi, alandaki provokasyonlara da izin vermeden demokratik tepkilerin gösterilmesi gerektiği”ni bildirdi. HDP yöneticileri, Öcalan’ın mesajını aldıktan sonra dün sabah saatlerine kadar hükümet yetkilileriyle bir dizi görüşme yaptı. İmralı heyetinde yer alan HDP grup başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder, dün önce Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, ardından da İçişleri Bakanı Efkan Ala ile bir araya geldi. Akdoğan ile görüşmede tarafların karşılıklı sıkıntılarını paylaştığı öğrenildi. HDP heyeti, hükümetin “HDP’nin çözüm sürecinin önüne bir engel koyduğu” biçimindeki yaklaşımının doğru olmadığını belirtti.

HDP heyeti Akdoğan ile görüşmesinin ardından, dün akşam saatlerinde İçişleri Bakanı Efkan Ala ile de bir araya geldi. Görüşmenin ardından yapılan
yazılı açıklamada diyalog sürecinin devam edeceği vurgulandı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon