Geçici barınma evini, kalıcı ev haline getirdiler

Belediyenin geçici barınma evinde kalan kimsesizler 5 yıldır çıkmayınca , yardıma muhtaç ve zor durumda kalan bakıma muhtaç kişiler sokakta kalmak zorunda

Yayınlanma: 14.08.2019 - 11:23
Abone Ol google-news
Bodrum’da sokakta kalan, huzurevi ya da bakım evine yerleştirileceği güne kadar barınacak yer ihtiyacı duyan kişilere sahip çıkmak için belediye tarafından kullanılan geçici barınma evi, yıllardır kira bedeli ödemeden konaklama yapmak isteyen ve burayı otel gibi kullanan misafirleri nedeniyle zor günler yaşıyor. Amacı dışında kullanıldığı için gerçek ihtiyaç sahiplerine cevap veremeyen geçici barınma evinde 5 yılı aşkın süredir konaklayan yaklaşık 15 kişi kendileri çıkmadığı için tahliye edilemiyor. Kira ve elektrik su parası ödemeyen kimsesizlere belediye günde üç öğün yemek veriyor. Kalanlardan çoğu emekli maaşı alırken, gitmeme gerekçeleri ise çok ilginç. Barınma evini kendi evleri gibi gören ve çıkmayan çoğu kimsesizler, huzurevi ve yurtlara gittiklerinde alkol içemeyeceklerini ve rahat hareket edemeyecekleri için gitmediklerini söylüyor.

 TÜRKİYE’DE BAŞKA ÖRNEĞİ YOK

Bodrum Belediyesi 15 yıl önce kentte barınma yeri olmayan ve yardımı muhtaç kişilerin geçici olarak barınması için bir otelle anlaşarak 32 yataklı oda kiraladı. Bodrum’un merkezinde ve deniz kenarında bulunan geçici barınma evine, Valilik ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından yönlendirilen kimsesiz ve yardıma muhtaç kişilerin kalması sağlandı. Misafirler elektrik ve su parası dahi ödemeden günde üç öğün yemek yiyor, çamaşırlarını yıkatıyor. Geçiçi Barınma Evi’nde kalan misafirlerin çoğu en fazla 1 ay kaldıktan sonra başka illere gitti veya Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından yakın illerdeki bakımevlerine gönderildi.

5 YILDIR ÇIKMIYORLAR

Ancak,barınma evinde kalan yaklaşık 15 kişi 5 yıldır emekli maaşları ve gidecek yerleri olduğu halde buradan gitmedi. 15 kişi misafirhaneden çıkmayınca belediye yeni ihtiyaç sahiplerine yer bulmakta zorlandı. Geçici barınma evini kalıcı ev haline getiren kişilere belediye defalarca yazılı ve sözlü olarak uyardı, ancak hiç biri konforlu odalarından çıkmadı. Yıllardır kalan misafirler çıkarılmayınca, kentte ihtiyaç sahibi onlarca kişi sokakta yaşamak zorunda kaldı. 

VATANDAŞI ÇIKARMA GİBİ BİR UYGULAMAMIZ YOK

Sokakta kalan ve mağdur olan vatandaşlar için satın alma yöntemiyle tahsis ettiği geçici barınağın şu anda etkin bir şekilde hizmet veremediğini belirten Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Şu anda belediyemize müracaat eden ve bir süreliğine barınma ihtiyacı olduğunu belirten 10 kişiye yer bulamıyoruz. Belediye olarak bu vatandaşlarımızın mağduriyetini gideremiyoruz. Sorun buradan kaynaklanıyor. Kendilerini 1 yılda beş kez bilgilendirdik ama sonuç alamadık. ” diye konuştu. 

 “ÇIKARMA YA DA TAHLİYE ETME GİBİ BİR UYGULAMAMIZ YOK”

Başkan Aras, “Her ne kadar bu hizmet bazı vatandaşlarımız tarafından amacı dışında kullanılıyor olsa da, bizim belediye olarak kendilerini oradan tahliye etme gibi bir işlemimiz söz konusu değil. Komisyon kararında, geçici barınma hizmeti sona erdirilen vatandaşlarımızın huzurevi veya engelli bakım merkezine geçiş talebi yapmaları halinde bu talep sonuçlanana kadar geçici barınma hizmeti verilecektir. Zaman kısıtlaması yok. Bakımevi ya da huzurevi taleplerine olumlu yanıt gelene kadar bizim misafirimiz olacaklar. Ancak bu talepte bulunmayı reddeden ve sürekli olarak kalmak isteyen vatandaşlarımızdan ne yazık ki sonuç alamıyoruz. Zaten şu anda yaşanan sorun da buradan kaynaklanıyor. Geçici barınma döngüsü oluşturamadığımız için talep giderek artıyor ve ihtiyaç sahiplerine ulaşamıyoruz.” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler