‘Gelin bizi buradan da atın’

Kristal-İş Genel Merkezi’ne alınmayan işçilerin sendika önünde kurdukları direniş çadırı polis tarafından kaldırıldı. İşçilerden bir kısmı Mersin Şubesi’ni işgal etti.

Yayınlanma: 21.01.2016 - 16:27
Abone Ol google-news

Şişecam Grubu’nun Mersin’deki fabrikalarında çalışıyorken işten çıkarılan işçilerin Kristal-İş Genel Merkezi’nden atıldıktan sonra sendika binası yanında kurduğu direniş çadırı, sendika genel merkezinin isteği üzerine polis tarafından kaldırıldı. İşçilerden bir kısmı İstanbul’daki eylemi sürdürme kararı alırken bir kısmı Kristal-İş Mersin Şubesi’nde işgal eylemi başlattı. İşçiler, “Bu işgal eylemi Mersin Şubesi’ne karşı değil, doğrudan Genel Merkez’e karşı yapılan bir eylem. Yönetemiyorlarsa biz yöneteceğiz” dedi.

Şişecam Grubu, Mersin’de Anadolu Cam Sanayi fabrikasından 14, Paşabahçe fabrikasından 20 ve Eskişehir fabrikasından 2 işçiyi geçtiğimiz Kasım ayında işten çıkarmıştı. Kristal-İş Genel Merkezi’nin işten atılmalar karşısında işçiyi yalnız bıraktığını savunan işçiler, genel merkezin Beykoz’daki binasında eyleme başlamış ancak buradan polis zoruyla çıkarılmıştı. Direnişlerini 30 Aralık’tan beri Kristal-İş Genel Merkezi önünde kurdukları çadırda sürdüren işçilere dün bir kez daha polis müdahalesi oldu. Kristal-İş Genel Merkezi’nin isteği üzerine polis, işçilerin çadırını söktü. Ancak işçiler Beykoz’dan ayrılmamaya karar verdi ve Eğitim-Sen Şubesi binasında beklemeye geçti. İşçilerin bugün (Cuma) akşam saatlerinde çeşitli sivil toplum örgütlerinin de katılımıyla sendika genel merkezi önünde eylem yapacağı öğrenildi.

İşten atılan işçilerden bir kısmı ise Kristal-İş Mersin Şube binasında işgal eylemine başladı. İşçiler adına açıklama yapan Yaşar Akkul, “78 gün önce Şişecam, ACS ve Paşabahçe’den 216 arkadaşın iş akdini feshetti. Bunu yaparken de Kristal-İş ile anlaşmaya vardı. Sermayenin misyonu budur. Sermaye az işçi çok kar mantığındadır. Ama sendikalar işçileri sermayenin bu acımasız düşüncesine karşı korumak, haklarını korumak için vardır. Çalışanların işinin devamını sağlamakla yükümlüdür sendika. 2003 yılında bizim yetkimiz düştüğünde sendikamız kapandı. Bizler gidip bankadan aidat ödeyerek sendikayı ayakta tuttuk. Ama bugün gelinen noktada sendikayı yönettiğini sanan Bilal Çetintaş ve 4 yönetici, bizi 30 Aralık 2015 günü, taşeron güvenlik şirketi ve polis eşliğinde kendi evimizden dışarı attılar. Karda kışta dışarıda kaldık. Beykoz halkı sahip çıktı. Beykoz halkının direnişten gelen kültürüyle orada durduk ve hala da duruyoruz. Direnişimizin 78. gününde genel merkez polis eşliğinde çadırımızı yıktı. O çadırdan da rahatsız oldular” dedi.

Direnişçi işçilerin çadır kurulmasına izin verilmese de Beykoz’daki direnişi sürdüreceğini kaydeden Akkul, “Burada kalan bizler de Kristal-İş Mersin Şubesi’ni işgal ediyoruz. Kendi evimizi işgal ediyoruz. Bugünden itibaren şubede kontrol bizde olacak. Yeter artık. Yönetemiyorlarsa biz yöneteceğiz. Mersin Şube Başkanı ve yönetimi bu süreçte bize elinden geldiğince destek oldu. Bu eylem Mersin Şubesi’ne karşı değil. Tamamen genel merkeze karşı yapılmış bir işgaldir. Genel merkeze sesleniyorum. Gelin TOMA’larla, çevik kuvvetle bizi buradan atın. Bekliyoruz, buradayız” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler