Gezgin filozof Uluğ Nutku sonsuzluğa uğurlanıyor

Gezgin filozof Uluğ Nutku sonsuzluğa uğurlanıyor...

Yayınlanma: 17.11.2014 - 13:14
Abone Ol google-news

İnsan felsefesi, etik, siyaset felsefesi alanlarının ünlü Marksist hocası filozof Prof.Dr. Uluğ Nutku dün akşam Mersin’deki evinde uykuda hayata veda etti.

Hocaların hocası Uluğ Nutku’nun naaşı, eşi Hülya Nutku’nun verdiği bilgiye göre yarın sabah Mersin, öğleden sonra Çukurova Üniversitesi’nde düzenlenecek törenlerin ardından 18 Kasım Salı günü İstanbul’a getirilecek. Uluğ Nutku için üçüncü tören19 Kasım Çarşamba günü İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde düzenlenecek. Törenin ardından ikindi namazında Bebek Cami’ne getirilecek olan Uluğ Nutku, Aşiyan’daki aile kabristanında sonsuzluğa uğurlanacak.

Ünlü filozof Prof. Dr. Takiyettin Mengüşoğlu’nun öğrencisi, asistanı, evladı olarak çok sevilip sayılan kendi tabiriyle “gezgin” filozof Uluğ Nutku 1957 yılında İstanbul Üniversitesi’nde başladığı felsefe uğraşını aynı yerde 1968’de asistan, 1974’te doktor, 1979’da doçent olarak sürdürdü.  1990’da “Gezgin Filozof” olmayı seçerek Çukurova, 1994’te Mersin, 2000’de Sivas Cumhuriyet Üniversiteleri’nde Felsefe Bölümleri’ni kurdu. 2002’de yaş haddinden emekli oldu. Onu hiç bırakmayan idareci ve öğrencilerin teşvikiyle sözleşmeli, serbest olarak hep çalıştı. Aralarında Assos Felsefe Günleri’nin de olduğu pek çok etkinlikte geniş kitlelere sayısız ders veren Nutku’nun, Cumhuriyet Bilim Teknoloji, Felsefe Logos gibi pek çok dergide sayısız makalesi yayınlanmıştır.

Yüzlerce öğrenci yetiştiren Nutku, aralarında “İnsan Felsefesi Çalışmaları”, “Gezgin Filozof”, “Felsefe ve Güncellik”, “Ur Uruk Urşu”,"İnamanın Felsefesi" nin de bulunduğu kitaplar yazdı. Felsefenin sevilmesi ve yaygınlaşmasını görev bilen Nutku, “İnsan felsefeleri hep olacaktır. Ama buna ulaşmak genel bir insan kavramıyla başlamayı değil, genelliği canlandıran, farklı yörelerde farklı dillerde yaşayan insanların sorunlarından geçmeyi gerektiriyor” derdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler