Gezi korkusu operasyonu: Milyonları da alacak mısınız?

İstanbul Emniyeti, gözaltına alınanların Gezi Direnişi’nin devamını sağlamak, derinleştirmek ve medya kurmak için çalıştığını ileri sürdü. Prof. Tarhanlı, Anadolu Kültür’ün Genel Koordinatörü Asena Günal ve derneğin danışmanı Bora Sarı ifadelerinin ardından akşam saatlerinde yurtdışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı.

Yayınlanma: 16.11.2018 - 23:32
Abone Ol google-news

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında Anadolu Kültür AŞ’nin yöneticileri ve bazı akademisyenlerin de aralarında bulunduğu 20 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Soruşturma kapsamında 4 ilde gerçekleştirilen operasyonlarda Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Tanbay, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Turgut Tarhanlı’nın da aralarında bulunduğu 13 kişi gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, operasyonun gerekçesinin Gezi eylemleri olduğu ve hakkında gözaltı kararı olan 20 kişinin “Osman Kavala’yla hiyerarşik ilişki içinde eylemleri organize ettiğini” ileri sürüldü.

3 isim serbest bırakıldı

 

Gözaltı kararı verilenler için 4 günlük gözaltı süresi alındığı bildirildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Gezi Parkı Direnişi sırasında ‘sembol eylemler’ gözaltı kararına gösterilen gerekçelerden biri oldu. Prof. Tarhanlı, Anadolu Kültür’ün Genel Koordinatörü Asena Günal ve derneğin danışmanı Bora Sarı ifadelerinin ardından akşam saatlerinde yurtdışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala’nın tutuklu bulunduğu Anadolu Kültür’e yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 20 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Eşzamanlı operasyonla Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Tanbay, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Anadolu Kültür’ün Yönetim Kurulu Başkanvekili Yiğit Ekmekçi, Yönetim Kurulu Üyesi Ali Hakan Altınay, Genel Koordinatör Asena Günal, dernek danışmanları Bora Sarı, Ayşegül Güzel, Filiz Telek, Çiğdem Mater ile Meltem Aslan, Sivil Toplum Geliştirme Derneği İletişim Koordinatörü Hande Özhabeş, Bilgi Üniversitesi STK Eğitim ve Araştırma birimi çalışanı Yiğit Aksakoğlu ve Mi Minör oyununun yöneticilerinden Yusuf Cıvır gözaltına alındı. Çiğdem Mater’in film çekimi için gittiği Kaş’ta kaldığı otelden İstanbul’a getirilmek üzere alındığı öğrenildi. Gözaltı kararı bulunan 7 şüphelinin arandığı belirtildi. Prof. Dr. Betül Tanbay’ın avukatı Bahri Belen, “soruşturma numarasının 2014 tarihli olduğunu” aktardı.

Darbe suçlaması

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada operasyonun gerekçesinin Gezi eylemleri olduğu ve hakkında gözaltı kararı olan 20 kişinin “Osman Kavala’yla hiyerarşik ilişki içinde eylemleri organize ettiği” ileri sürüldü. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Mehmet Osman Kavala isimli şahsın 27.05.2013 tarihinde başlayan Gezi Parkı Olaylarını Türkiye geneline yaymak ve yurt genelinde kaos ve kargaşa ortamı meydana getirmek ve bu şekilde Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmayı veya görevlerini yapmasına kısmen veya tamamen engellemeyi amaçladığı tespit edilmiştir. Mehmet Osman Kavala ile hiyerarşik bir düzen içerisinde şüphelilerin; Gezi Parkı olaylarını derinleştirmek ve yaygınlaştırmak için Anadolu Kültür AŞ’ye ait DEPO isimli yerde toplantılar düzenledikleri, Sivil İtaatsizlik ve Şiddetsiz Eylem başlıkları altında Gezi Parkı olaylarının devamlılığını sağlamak için yurtdışından aktivizm eğiticileri, kolaylaştırıcılar ve profesyonel eylemciler getirttikleri (Duran Adam, Piyano Çalan Adam, Kırmızılı Kadın vs.), yeni medya oluşturma faaliyetleri içerisine girerek Gezi Parkı sürecinin devamı ve yaşanması muhtemel Gezi benzeri olayların kendi medyaları üzerinden gündem oluşturulmasını amaçladıkları, Mehmet Osman Kavala’nın Avrupa’da birçok kurum ve şahısla görüşme yaparak, Gezi Parkı olaylarında gündeme gelen biber gazının Türkiye’ye ithalinin durdurularak, yasaklanması için çalışmalar yaptıkları tespit edilmiştir.”

Akademisyenleri avlama mekanizması

Operasyona toplumun her kesiminden tepki yağdı.

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, operasyona tepki göstererek, “Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre yakalama ve gözaltı işlemleri ancak tutuklamanın şartları var ve fakat hâkim kararı almaya vakit yok ise verilebilir. Davet edildiğinde iradi olarak ifade vermeye geleceği besbelli olan kişiler yakalanmaz, gözaltına alınamaz” dedi.

FETÖ ile mücadele yürütülen bir dönemde hukuk dışı uygulamalar yapmanın büyük bir çelişki olduğunu belirten Feyzioğlu, “Ceza Muhakemesi Kanunu’na aykırı işlemler yargıyı bir baskı aracına dönüştürmektedir. Türkiye’nin demokratik dünyadaki algısına ağır darbe vurmaktadır. Yargıya duyulan güveni de zedeleyen hatalar bir an önce telafi edilmeli, temel hak ve hürriyetlerin yargı eliyle ihlaline izin verilmemeli, uluslararası camiada Türkiye’ye zarar verecek hukuk dışı tüm uygulamalar sona erdirilmelidir” ifadelerini kullandı.

Kanuna aykırı

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu da operasyona tepkisini, “İktidarın Gezi’ye bakış açısı doğru değil. Gezi’nin kriminalize edilmesini doğru bulmuyorum. Gezi’nin sonlarında gerçekleşen provokatör eylemlerin, Gezi’nin başlangıçtaki fikrine gölge düşürmemesi gerektiğini anlatmak lazım” ifadeleriyle dile getirdi. Durakoğlu, “Gözaltına alınan Prof. Dr. Turgut Tarhanlı İstanbul Barosu’na kayıtlı bir avukattır. Turgut Hoca’nın evine yapılan operasyon sırasında barodan görevli bir avukat olmalıydı. Yapılan gözaltı işlemi yasalara aykırıdır” diye konuştu.

Gezi kriminalize ediliyor

Taksim Dayanışması Sözcüsü Mimar Mücella Yapıcı’da operasyonu abes bulduğunu belirterek, “Gezi Direnişi dünyanın en büyük hak arama mücadelesi. Hak mücadelesi veren insanların tutuklanması abes bir durum. Tutarlı hiçbir yanı yok. Gezi Direnişi suç değildir. Gezi’de milyonlar vardı. Hepimiz vardık. Bu operasyonun amacı Gezi’yi kriminalize etmek, suç yaratmaktır” dedi.

İHD’den çağrı

İnsan Hakları Derneği (İHD), yazılı bir açıklama yayımlayarak gözaltına alınan sivil toplum çalışanları ve akademisyenlerin serbest bırakılmasını istedi. Operasyonun kınandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Turgut Tarhanlı ve birlikte gözaltına alınan kişilere yapılan bu muamele Türkiye’de kanunların keyfi olarak uygulandığını ve siyasi iktidarın yargı yolu ile baskı uygulayarak, istediği herkese istediği gibi davranabileceğini göstermektedir. Siyasi iktidarı bu tarz baskı yöntemlerinden vazgeçmeye davet ediyor, gözaltına alınanların biran önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”

Eğitimciler tepkili

Akademisyenlere yönelik operasyona eğitim sendikalarından da tepki geldi. Eğitim-İş Sendikası’ndan akademisyenlere yönelik operasyonla ilgili yapılan açıklamada da, “Terörle mücadele aydınları avlama mekanizması değildir” denildi.

“Gözaltına alınan akademisyenlerin, hakkında iddianame bile hazırlanmadığı halde bir yıldır tutuklu bulunan insan hakları aktivisti Osman Kavala ile hiyerarşik bir düzen içerisinde hareket ettikleri iddia edilmiştir. Daha Osman Kavala’nın bile neyle suçlandığı meçhulken, ‘onunla organize biçimde faaliyet göstermenin’ nasıl bir suç teşkil ettiği ise akıllarda soru işaretleri bırakmıştır. Devletin; eğitim, savunma, ticaret gibi en hayati kollarını cemaat kisvesindeki bir terör örgütüne bırakan, zamanında ‘ne istedilerse veren, rant için kandırılan, bile bile lades olan, bunun bedelini de ülkeye ödeten bir anlayış, şimdilerde terörle mücadele adı altında bir cadı avı başlatmıştır. Yaşasa, Aziz Nesin’in bile yazacak bir şey bulamayacağı bu akıldışı tablo, Türkiye’de adaletin artık nasıl bir sopa haline getirildiğini de bir kez daha göstermiştir” denildi.

Tanbay barışın sesi
Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan da, “Yaşanan hukuksuzluklarla, demokrasi, adalet ve eşit, özgür, demokratik bir cumhuriyet mücadelemiz her dönemden daha fazla önem taşımaktadır. Eğitim Sen üyemiz Betül Tanbay geçmişten bugüne bilimin, demokrasinin, barışın sesi olmuştur. Yaşanılan gözaltılar hukuksuzdur. Tüm hukuksuzlara karşı hukuk, demokrasi, adalet, eşit, özgür, demokratik cumhuriyet mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

İddianamesiz 1 yıldır tutuklu

Türkiye’de uzun yıllardır sürdürdüğü sivil toplum girişimleri ile tanınan işadamı Osman Kavala, 18 Ekim 2017 tarihinde Goethe Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanan bir projenin toplantısından döndüğü sırada İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alınmıştı. Kavala, “Gezi eylemlerinin yöneticisi olmak” ve “15 Temmuz darbe girişimine katılmak” suçlamalarıyla 1 Kasım’da tutuklanmıştı. Kavala, 18 Ekim’de cezaevinde bir yılını doldurdu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame hazırlanmazken, Kavala’nın avukatlarının AİHM ve Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvurular yanıtsız kalmış durumda.

İlk kadın başkan

Gezi Parkı eylemleri sırasında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen heyetin içinde de yer alan Betül Tanbay, Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü öğretim üyesi olarak görev yapıyor. Tanbay, ünlü matematikçi Cahit Arf tarafından 1948 yılında kurulan Türk Matematik Derneği’nin 62 yıl sonra seçilen ilk kadın başkanı olmuştu. Tanbay, Avrupa Matematik Derneği (EMS) Yönetim Kurulu’na da seçilmişti.

Af Örgütü’nü canlandırdı

Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Hukuku dersleri veriyor ve İnsan Hakları Araştırma Merkezi Başkanlığı yapıyor. 1995 yılında, Uluslararası Af Örgütü’nün, Türkiye’de yeniden canlandırılması için yapılan girişimde kurucu yerel grupta yer aldı.  2002 yılında profesör oldu. 

-Ali Hakan Altınay: Açık Toplum Vakfı ve Başkanı
-Asena Günal: Anadolu Kültür A.Ş. Depo Program Koordinatörü
-Meltem Aslan Çelikkan: Anadolu Kültür A.Ş. Genel Koordinatörü, Tesev Yöneticisi
-Yiğit Ali Ekmekçi: Anadolu Kültür A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Terakki Vakfı Okulları Yönetim Kurulu Üyesi
-Bora Sarı:
Anadolu Kültür
Sivil-İtaatsizlik
-Ayşegül Güzel: Anadolu Kültür
Sivil-İtaatsizlik
-Çiğdem Mater Utku: Bianet Yazarı, Anadolu Kültür A.Ş Danışmanı
-Hande Özhabeş: Sivil Toplum Geliştirme Derneği İletişim Koordinatörü
-Filiz Telek: Anadolu Kültür Sivil-İtaatsizlik
-Yiğit Aksakoğlu: İstanbul Bilgi Üniversitesi STK Eğitim ve Araştırma Birimi Çalışanı.
-Yusuf Cıvır:
Mi Minör oyununun yöneticilerinden

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler