Dünyanın gelini - Hem anıt mezar hem saat: Rey Şehri

Dünyanın Gelini…. Rey Şehri geçmişte böyle adlandırılırmış. Bakalım gerçekten bir gelin kadar güzel mi dedim ve rotamı buraya çevirdim….

Yayınlanma: 16.11.2017 - 11:11
Abone Ol google-news

Tahran’ın güneyinde bulunan Şehri Rey’e Metroyla ulaşılabiliyor. Merkezden sadece yarım saat uzaklıkta. Tahran’a göre İslam devletinin izleri biraz daha hissediliyor. Buraya bizi çok ilgilendiren birinin anıt mezarını görmek için geldim. Tuğrul Bey’in…

.

Tuğrul Bey Selçuk Bey’in torunu ve Büyük Selçuklu İmparatorluğu’nun kurucusu. İyi bir asker önemli bir devlet adamı. Horasan’a göç ettiği Selçuk Boyu’nu büyük bir devlete dönüştürüyor. Kardeşi Çağrı Bey’le bölgeyi hakimiyet altına alıyor. Zaten sonrada Çağrı beyin oğlu Alparslan Anadolu’da kesin bir Türk hakimiyeti sağlıyor.

Tuğrul Bey’in mezarı ilginç özellikler taşıyor

Baştan söyleyeyim mezarı fotoğraflarda gördüğümden daha heybetli buldum. Giriş kapısı İran geleneklerine göre dizayn edilmiş. Kapıya asılı iki tokmaktan ince sesli olanı kadınlar kalın sesli olanı erkekler çalıyor böylece gelenin erkek mi kadın mı olduğu biliniyor. Türbeye sevimli bir amca bekçilik yapıyor ve çok yardımcı olmaya çalışıyor. Beni büyük bir saygı ve dostlukla karşıladı. Bir İranlı olarak güzel ülke Türkiye’den gelen misafirimize hoşgeldin diyorum diyerek incelik yaptı. Türbe’nin bakımlı bahçesinin, güzel çiçeklerinin, hatta havuzdaki sevimli balıkların bakıcısı ve koruyucusu o. Tarihimizde önemli yeri olan Tuğrul Bey’in mezarına gözü gibi bakan İranlı amca küçük bir bahşişi her zaman hak ediyor.

Buranın en önemli özelliği aynı zamanda devasa bir saat olması. Evet bu koca yapı aynı zamanda saat olarak kullanılıyor. Bina öyle güzel hesaplanıp dizayn edilmiş ki her köşesine düşen gölge ve güneşlere göre saati söyleyebiliyorsunuz.

Mezar yapısının içi dairesel şekilde imar edilmiş çatısı açık. Dairenin orta yerinde durduğunda çıkan sesler müthiş yankılanıyor.

Tuğrul Bey’in türbesinden ayrılıp Rey’de mutlaka görülmesi gereken Şeyh Abdulazim Hasani türbesine doğru yola çıkıyorum. Yaklaşık 4 km yürüme mesafesi. Adres sorduğum insanlar yolu tarif ediyor. Daha 2 km yürümem lazım. Sonra aynı kişiler 2 kişi motorla gelip beni alıyorlar biz üç kişi motor üstünde Rey sokaklarında geziyoruz.

Abdülazim Hasani Türbesine ulaşmak için küçük ve sevimli bir kapalı çarşıdan geçiliyor.  Çini işli kapıdan geçildikten sonra türbenin avlusuna ulaşılıyor.    İslam Mimarisine uygun olarak yapılmış yapının çinili kaplı dış duvarları göz kamaştırıyor. Ancak gözleriniz asıl içeri girdiğinizde kamaşıyor.

Oldukça büyük türbe kubbelerden duvarlara binlerce aynayla kaplı. İçerde fotoğraf ve video  çekmek yasak bu nedenle gizliden gizliye ancak bu kadar çekebildim.

Rey Şehri’nde görülecek yerler bu kadar. 1 gün süre ayırmanız yeterli.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler