Gıda güvenliğimiz Sudan’a emanetmiş

Türkiye, gelecekte yaşanabilecek olası gıda kıtlığına karşı, kıtlıkla boğuşan Sudan’a bel bağladı. Ürünler arasında pamuk ve soya da bulunuyor.

Yayınlanma: 16.02.2020 - 02:00
Gıda güvenliğimiz Sudan’a emanetmiş
Abone Ol google-news

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’nin Sudan’da kiraladığı 12 bin 500 hektarlık tarım alanı hakkında bilgi verirken şaşırtıcı açıklamalar yaptı.

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk’ün Sudan’da kiralanan tarım arazileri ile at, eşek eti ithalatı iddialarına ilişkin soru önergesine yanıt veren Pakdemirli, buradaki faaliyetleri, kurulan şirkette büyük ortak olan TİGEM’in yürüttüğünü söyledi. Henüz yatırım yapılmadığını belirten Pakdemirli, şöyle devam etti:  

“Artan dünya nüfusunun gıda ihtiyacı, küresel iklim değişiklikleri, ekonomik ve siyasi nedenler ülkelerin gelecekteki gıda arzı güvenliğini ve güvenilirliğini garanti altına almaya zorlamaktadır. Dolayısıyla gelişmiş ülkeler sınırları ötesindeki tarım alanlarına ciddi yatırımlar yapmaktadır. Bu kapsamda, ülkemiz de gelecekte gıda arz güvenliğini ve tarıma dayalı sanayinin hammadde girdi tedarikini garanti altına alma adına, ülkemiz ekolojisinde üretilemeyen veya üretimi yetersiz kalan ürünleri sınır ötesi üretimlerinden karşılamayı amaçlamıştır.” Ancak üretilecek ürünler arasında Türkiye’de de kolaylıkla yetişen pamuk, susam ve soyanın da sayılması soru işareti yarattı. Pakdemirli, ayrıca Sudan’ın izin verilen ihracatçı ülkeler listesinde yer almadığını, bu nedenle canlı hayvan, et ve sakatat ithalatı yapılmadığını açıkladı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler