Göç dramı

Her gün Akdeniz üzerinden Avrupa’ya ulaşmaya çalışan 255 kişiden 10’u yaşamını yitiriyor.

Yayınlanma: 30.01.2019 - 22:20
Abone Ol google-news

 

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) 2019 başında Akdeniz üzerinden Avrupa’ya göç veya iltica eden/etmeye çalışanlara ilişkin yayımladığı rakamlar “umuda yolculuk” trajedisinin sürdüğünü bir kez daha gözler önüne serdi.

IOM raporuna göre, 1-20 Ocak 2019 tarihleri arasında deniz üzerinden Avrupa’ya ulaşmaya çalışanların sayısı, 2018’in aynı dönemine göre yüzde 10’a yakın bir artış göstererek 4 bin 883 oldu. Bu süre zarfında, göç veya iltica etmeye çalışırken Akdeniz’de yaşamını yitirenlerin sayısı ise geçen yıla göre, 2 artışla 203’ü buldu. Veriler, Akdeniz’deki göç rotasının, aşırı sağ iktidarın “kapalı kapı” politikası uyguladığı İtalya’dan radikal şekilde İspanya ve Yunanistan’a kaydığını gösteriyor. Örgüt, İtalyan hükümetinin, karaya ulaşabilen sığınmacıları oldukça kötü koşullardaki hangarlara yerleştirdiğine de işaret ediyor.  

Türkiye’den artış

2019’un ilk üç haftasına yoğunlaşan rapor, küresel ölçekte göç akışının en yoğun ve kaygı verici hattının Ortadoğu/Kuzey Afrika-Avrupa güzergâhı olduğunu da ortaya koyuyor. Söz konusu dönemde tüm dünyada başka bir ülkeye iltica etmeye çalışırken yaşamını yitirenlerin sayısı 214 oldu. Akdeniz’deki ölümlerin yanı sıra ABD-Meksika sınırından yıl başından itibaren gelen can kaybı sayısının en az 6 olduğu duyuruldu.

IOM raporunda göç hareketinde 2017-2018 arasındaki değişimlere dair de notlara yer verildi. Deniz yoluyla Avrupa’ya ulaşmaya çalışan Suriye vatandaşlarının sayısı 2018’de bir önceki yıla göre yüzde 40’a yakın düşüşle 7 bin 697’ye gerilerken en ciddi artış, 9 bin 601’le neredeyse 3’e katlanan Afganlar oldu. Bu kategoride, Türkiye vatandaşlarının sayısı ise 174’ten 391’e yükseldi.  

Cibuti’de felaket

Uluslararası Göç Örgütü, Afrika’nın batısındaki Cibuti’den Arap yarımadasına göçmen taşıyan iki botun önceki gün alabora olması sonucu onlarca göçmenin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Afrika’dan Körfez ülkelerine göçmeye çalışanlar için ana rotalardan biri olan Cibutu-Yemen hattında meydana gelen olayda ilk arama kurtarma çalışmalarında 38 kişinin cansız bedenine ulaşıldığı, kayıpların sayısının 100’ü bulabileceği bildirildi.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler