Gözaltı yapan polis 'gizli tanık'

Soma protestosu davasında, gözaltı işlemi yapan polisler iddianamede “fiili gizli tanık” oldu.

Yayınlanma: 16.10.2014 - 00:27
Abone Ol google-news

Yargı, gizli tanık uygulamasında kademe atladı. 38 üniversite öğrencisinin Soma protestosu nedeniyle toplam 8 asır hapis cezası istemiyle yargılandığı davada, gözaltı işlemi yapan polisler iddianamede “fiili gizli tanık” oldu.

Müşteki sıfatıyla dosyaya giren polisler, iddianamede kimlik bilgileri olmaksızın yalnızca sicil numaralarıyla yer aldı. Bu durum, öğrenci avukatlarınca “fiili gizli tanıklık” olarak değerlendirilirken iddianamenin de polis fezlekesinden kesyapıştır yöntemiyle hazırlandığının kanıtı olarak yorumlandı.

Üniversite öğrencilerine atılan suçlar arasında polis memuruna mukavemet ve örgüt propagandasının da yer aldığını kaydeden sanıkavukatlarından Nergiz Tuba Aslan, “Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 169. maddesi terörle mücadele kapsamında, kolluk tarafından düzenlenen tutanaklara yalnızca sicillerinin yazılmasına olanak sağlıyor. Bu maddeden yola çıkarak fiili bir gizli tanıklık yaratılmış durumda. Bu dosya kapsamında dinlenen 4 polis memuru, çevik kuvvet şube müdürlüğünde görevli. Müşteki sıfatıyla ifadeleri alınmış. Yani soruşturmayı yürüten kolluk görevlisi sıfatı taşımıyorlar. Dolayısıyla isimlerinin yazılmaması hukuka aykırı bir durum yaratıyor” dedi.

Davadaki müştekilerin kim olduğunu belli olmamasının adil yargılamayı etkileyen bir durum olduğunu vurgulayan Aslan, “Yalnızca biz savunma avukatları değil, mahkeme heyeti de bu kişilerin kim olduğunu bilmiyor. Hatta yargılama yapılırken o kişiler izleyici bölümünde bile olabilir. Savunmaya da eşitsizlik yaratan bir durum söz konusu” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler