Güler: Fiyatlarımız yüksek değil

Doğalgaza yapılan yüzde 22.5'lik zamdan sonra tepkileri üzerine çeken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "Diğer ülkelere göre fiyatlarımız yüksek değil. Doğalgazı en ucuz kullanan ülkeler arasındayız" dedi. Güler, yapılan zammın siyasi boyutlara çekilmek istendiğini belirtti.

Yayınlanma: 03.11.2008 - 12:38
Abone Ol google-news

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, doğalgazın özel fiyatlandırma tekniğinin bulunduğunu belirterek, ''6 ay, 9 ay geriden gelen bir sistematiği var ve biz dünyada 1,5 trilyon dolarlık bir piyasanın içinde yüzde 2'lik bir payız. Dolayısıyla o kurallara uyuyoruz'' diyerek doğalgaza yapılan yüzde 22.5 oranındaki zammı savundu.

Bakan Güler, düzenlediği basın toplantısında, doğalgaza yapılan zam siyasi boyuta çekildiği için bu toplantıyı BOTAŞ Genel Müdürü Saltuk Düzyol ile birlikte yaptıklarını söyledi. Türkiye'nin doğalgazın yüzde 97'sini yurt dışından aldığını ifade eden Bakan Güler, ''Bu, dünyadaki doğalgaz piyasasının da yüzde 2'sini oluşturuyor. Yani dışımızda yüzde 98'den daha büyük bir kısım var. Burada da büyük bir piyasa var ve kurallar var. Yani doğalgazı petrolle ve diğer mallarla karıştırmamak lazım'' diye konuştu.

Doğalgazın özel fiyatlandırma tekniğinin bulunduğunu belirten Güler, şöyle konuştu:
''6 ay, 9 ay geriden gelen bir sistematiği var ve biz dünyada 1,5 trilyon dolarlık bir piyasanın içinde yüzde 2'lik bir payız. Dolayısıyla o kurallara uyuyoruz. BOTAŞ bu kuralların dışında hareket etmiyor ve edemez. Ancak kendi gazımızı inşallah çıkartırsak böyle bir durum söz konusu olursa daha özel bir takım kuralları belki koymak mümkün olabilir. Tabii basında şunu görüyoruz. Kar-zarar ayrı bir şey, borç-alacak ayrı bir şey, nakit akışı ayrı bir şey. Muhasebenin m'sini bilenler, finansmanın f'sini bilenler aslında bunları karıştırmıyor. Ama bu konuda büyük bir bilgi kirliliği var. Bu bilgi kirliliği halkımızı yanılttığı sürece de biz bundan mutlu olmuyoruz. Diğer ülkelere göre fiyatlarımız yüksek değil. En ucuz ülkeler arasındayız. ''


Yanlış hesap yapıyorlar

"Hesap kitap bildiğine inandığımız bazı mühendis odaları yanlış hesap yapyor. Özellikle Elektrik ve Makina mühendisleri odalarının hesaplarının yanlış yaptığını düşünüyorum. TOBB Başkanı da yanlış yorumlar yapıyor. "


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler