Gündem tıpta fetva!

Abdullah Tivnikli İstanbul Araştırma ve Eğitim Vakfı (İSAR) Tıp ve Ahlak Çalışma Grubu, “Tıbbi Konularda Fetva Verme Metodolojisi ve Zorluklar Sempozyumu” düzenliyor. İstanbul’da düzenlenecek sempozyumda, genetik mühendislik, teknoloji ve biyolmedikal dahil olmak üzere çok sayıda konu “sorgulanacak”.

Yayınlanma: 20.12.2019 - 02:00
Gündem tıpta fetva!
Abone Ol google-news

Hacamat, sülük ve kupa gibi bilim dışı yöntemler Sağlık Bakanlığı tarafından gündeme getirilirken; İSAR Vakfı Tıp ve Ahlak Çalışma Grubu tarafından “tıbbi konularda nasıl fetva verileceğine dair” sempozyum düzenleniyor. İstanbul’da yarın ve pazar günü yapılacak olan sempozyumda çok sayıda akademisyen de konuşmacı olarak yer alıyor. Sempozyumun selamlama konuşmasını ise, “TÜRGEV’e isteksiz verilen bağışlar ‘helaldir’ fetvası” ile bilinen Hayrettin Karaman’ın oğlu, eski İstanbul Medeniyet Üniversitesi rektörü Prof. Dr. M. İhsan Karaman yapacak.

ÖRNEK ENDONEZYA

İslam Araştırmaları Merkezi’nde 6 ayrı oturumda yapılacak sempozyumun, dikkat çeken oturum başlıkları ise şöyle:

“Genetik Mühendislik ve Teknolojinin Sorgulanması”, “Biyofıkıh Biyoetiğe İkame Edilebilir mi?”, “Biyofıkıh Metodolojisi: Delile Dayalı Tıp ve Delile Dayalı Fıkıh Matriksi”, “Batıda ve İslam Dünyasında Biyoetik Sorunların Anlaşılmasında ve Değerlendirilmesinde İnsan Anlayışının Önemi: Beyin Ölümü Örneği”, “Zaruret İlkesi ve Biyomedikal Müdahaleler Alanına Uygulanması”, “Tıbbi Bilginin Niteliği ve Anlaşılabilirliği Üzerine”, “Mecmau’l-Fıkhi’l-Islami ed-Duveli’nin Tıbbi Konularda Fetva Usulü”, “Tıbbi Meselelerle İlgili Fetvalara Analitik Bir Yaklaşım-Din İşleri Yüksek Kurulu Örneği”, “İran’da Biyomedikal Meselelerin Gerekçelendirilmesi: Dini Bir Hükümet Tecrübesi”, “Temel Fıkhi Kavramların Medikal Meselelerde Fetva Verme Süreçlerindeki Konumu: Endonezya Tecrübesi”, “Yardımcı Üreme Tekniklerine Yönelik Fetvaların Temelindeki İslam Ahlakı İlkeleri”, “Tıbbi Meselelerde Fikir Geliştirme Süreci-İslami Perspektiften Medikal Hatalar.” 

GEREKÇE YETERSİZLİK

Sempozyuma katılım için yapılan çağrıda ise vakfın, 2010’da düzenlediği “İslam Alimlerinin Tıbbi Konularda Fetva Verirken Bilgi Edinme Usulleri” toplantısında “tıbbi meselelere İslami yanıtlar verip karar verme aşamasında yetersiz kaldıkları ve zorlukları aşamadıkları için ikincisinin düzenlendiği” belirtildi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon