Güneydoğu'da ince hesaplar

AKP’den oy almayı hedefleyen HDP eski müftü Erdoğmuş’u Diyarbakır’dan listeye koydu. Erdoğmuş ile bağımsız olarak seçime giren HÜDA PAR adaylarına gidecek oyların kesilmesi de hedeflendi.

Yayınlanma: 08.04.2015 - 23:04
Abone Ol google-news

Diyarbakır’da AKP ve HDP’nin listeleri yarışacak. AKP ise HDP’nin karşısına bakanlık da yapmış güçlü isimleri çıkardı. AKP’nin listesinde sürpriz aday yer almadı. AKP’den oy almayı hedefleyen dindar kesimlere hitap eden isimleri de listesine koydu. Parti yönetimine zaman zaman sert eleştirilerde bulunan Altan Tan, yeniden Diyarbakır’dan aday gösterilirken Diyarbakır Müftüsü Nimetullah Erdoğmuş da listelere girdi.

HDP Diyarbakır adayları arasında dikkat çeken bir diğer isim ise PKK’nin kurucularından, 1982’de Diyarbakır E Tipi Cezaevi’ndeki ölüm orucunda ölen 4 kişiden Kemal Pir’in kardeşi Almanya’da yaşayan Ziya Pir. 2012’de Şırnak’ın Beytüşşebap İlçesi Kato Dağı’nda mayına basarak yaşamını yitiren PKK yöneticilerinden Kadri Çelik’in kızı Burcu Çelik ise Muş’tan 1. sırada aday gösterildi.

 

Zana Ağrı’dan aday

HDP, Leyla Zana’yı Ağrı’dan aday gösterdi. Partinin Ağrı’da etkinliğini arttırmak için Zana gibi güçlü bir ismi Ağrı’ya kaydırdığı belirtildi. Gaziantep’te ise eski Belediye Başkanı Celal Doğan ile Diyarbakırlı akademisyen Mahmut Toğrul, HDP için çalışacak. Beyza Üstün, Kadri Yıldırım, Ahmet Yıldırım, Mithat Sancar gibi tanınmış akademisyenler de HDP’nin vitrininde buluştu. DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle ile Ceylan Bağrıyanık yer almadı.

HDP adayları arasında azınlıklar da var. Eski Avrupa Parlamentosu Parlamenteri Feleknaz Uca ile Almanya’da siyaset yayan bir başka Ezidi Kürt Ali Atalan, Diyarbakır ve Batman’dan aday gösterildi. Mardin’de ise Süryani milletvekili Erol Dora yeniden aday gösterildi. Ayrıca Ermeni temsilcileri Karabet (Garo) Paylan, Murat Mıhçı, Mihelmi temsilcisi Mehmet Ali Aslan, Caferi Kızmaz Türkali, Çerkezlerden Metin Kılıç, Romanlardan Sedat Zımba gibi isimlerde HDP’de yer bulan farklı kesimlerder adaylar.

AKP’nin Diyarbakır adayları ise önceki döneme göre daha güçlü görülüyor. AKP milletvekili Galip Ensarioğlu’nun yerine bu kez eski Devlet Bakanı olan Mehmet Selim Ensarioğlu 2. sırada aday gösterildi. HDP’nin Diyarbakır Müftüsü Nimetullah Erdoğmuş’u aday göstermesi üzerine Diyarbakır’daki Bingöllülerin oylarını alabilmek için AKP, Erdoğmuş’un karşısına Bingöllü olan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ı aday gösterdi.

 

İki aday çekildi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, HDP’nin Celal Doğan’ı aday göstermesi üzerine Batman’dan Gaziantep’e kaydırıldı. AKP, Orhan Miroğlu’nu ise Mardin’den aday gösterdi. AKP’nin Diyarbakır ve Batman’dan aday gösterdiği iki eski milletvekili, adaylıktan çekildiklerini açıkladı. Diyarbakır’da 6. sıradan gösterilen Abdurahman Kurt ile Batman’dan 2. sıradan aday gösterilen Mehmet Emin Ekmen, milletvekilliği adaylığından çekildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler