Günlük ortalama 150 TL'ye 11 ülke gezdiler

Nevin ve Çağdaş Çoban çifti günlük ortalama 150 TL’ye 11 ülke gezdi.

Yayınlanma: 10.09.2017 - 21:48
Abone Ol google-news

Ege’de bir sahil kasabasına göçmek mi istersiniz ya da dünyayı dolaşmak mı? Özellikle de İstanbul gibi kalabalık şehirlerde, dokuz - altı çalışan herkesin belki de en büyük hayali çekip gitmek. Nevin ve Çağdaş Çoban, o hayali gerçek yapabilen gezgin çiftlerden. Günlük ortalama 150 TL’ye 11 ülke gezdiler. Önce Asya’yı sonra da Avustralya’yı dolaştılar. Gittikleri yerlerde en az bir ay vakit geçiriyorlar. Sonraki yolculukların ulaşımı için sponsor arayışına girmeyi planlıyorlar. Diğer seçenekleri belli bir dönem çalışıp yine para biriktirmek.

Konforu bıraktılar

Nevin Çoban 20 yıllık, Çağdaş Çoban ise 10 yıllık kurumsal hayatı geride bırakıp yola çıkmış. Önce para biriktirmeye başlamışlar. Nevin Çoban, “Her şey çok iyiydi, müthiş bir konfora sahiptik. Şirketten ayrılmak en çok bana zor geldi. Plaza kadınıydım. İstifa edince herkes çok şaşırdı ama destek oldu. Çağdaş’la birlikteydik, yola çıkmadan evlendik ve dedik ki ‘Hayatımıza bir yön verelim, hayat geçiyor.’ Seyahatimiz zaten balayı gibi başladı. Ucuz ve güzel olduğu için ilk Asya’yı seçtik” diyor. Nevin Çoban’a göre seyahatin en güzel yanlarından biri başka insanlara ilham vermek: “Bizim sayemizde birçok insan gezmeye başladı, onlara danışman gibi rota çıkarmaya başladık.” “Yolculuk biterse ne yapacaksınız” diye sorunca, “Müdürdüm eskiden. Egom kalmadı artık. Gerekirse limon satarım...” yanıtını veriyor.

Asya’da ucuz seyahat

Gezgin çift, altı ay için 40 bin TL ayırmış. Süre uzayınca rakam 50 bin TL’yi geçmiş. Günlük yol yemek dahil genelde 150-200 liralık harcama yapmışlar. Çağdaş Çoban, bütçeyi şöyle anlatıyor: “15 dolar konaklamaya veriyordu, 10 dolar yeme içmeye harcıyorduk. 5-10 dolar da yolcuğumuz için ayırıyorduk. Ucuz ulaşım yollarını tercih ettik. Genelde otobüs kullandık. Bu rakamlar Asya’da geçerli. Avustralya çok pahalı bir ülke, orada daha fazlasını harcadık. Sırt çantamızla hostellerde kalarak dolaştık. Asya’da 10 liraya bile kalacak yer bulabilirsiniz.”

Gezgin nolma sırları

Gezgin olmakla tatile çıkmanın ayrı olduğunu vurgulayan Nevin Çoban, seyahat ipuçlarını şöyle sıralıyor: “Gece yolculuk yapamayan, farklı yemekler yiyemeyen, bir şeysiz olmaya katlanamayan yola çıkmasın. Mesela bizim için kahve çok önemli, kahve makinemizle gezdik, kahve olmayan ülkeye göre plan yapıyorduk. Çay seviyorsan çayla gez. Kendi adıma ben kalıplarımı kırdım, şu an kalamayacağım, yolculuk yapamayacağım yer yok sadece önlemlerimi alıyorum. Gitmeden önce araştırmak gerek.”

Çağdaş Çoban’dan tüyolar

- Keşfetmek için gezin.

- Ana istikametten çıkıp özel deneyimler yaşayın.

- Yola çıkarken bu soruyu sorun: “Ben dünyayı gezmek istiyorum ama bunun için bir bedel ödemeye hazır mıyım?” Cevabınız hayırsa tekrar düşünün.

- İlk başta kolay rotaları tercih edebilirsiniz.

Şimdiki rota Güney Amerika

Gezgin çiftin şimdiki planı, Orta Amerika’dan Patagonya’ya kadar gitmek. Diğer seçenek ise Küba. Çağdaş Çoban, “Küba’nın dünyaya açılması da bizi biraz telaşlandırıyor, bozulmadan, değişmeden, özgünlüğünü kaybetmeden gidelim istiyoruz” diyor. Yolculuk hayali kuranlara şöyle sesleniyor: “Dünyayı gezmek istiyorsanız, bunu yapabilirsiniz. Az parayla, dil bilmeden de bunu yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken yola çıkmak.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler