Gurbetin Oyları’nda şaibe iddiaları

Bağımsız sivil gönüllülerin oluşturduğu "Gurbetin Oyları" platformu yurtdışındaki sandıklarda usulsüzlükler tespit etti.

Yayınlanma: 02.08.2014 - 22:43
Abone Ol google-news

Bağımsız sivil gönüllülerin bir araya gelerek şeffaf bir seçim için oluşturduğu “Gurbetin Oyları” platformunun tespitlerine göre randevu saatinde sandık başına gelen çok sayıda seçmene oy kullandırılmadı. En çok Türk nüfusunun yaşadığı Almanya’da gönüllü müşahitlerin, yasal kartlarına rağmen seçimi gözlemlemelerine keyfi bir şekilde izin verilmedi. Oy zarflarının yarı şeffaf olması nedeniyle seçmenin hangi aday için oy kullandığı zarf açılmadan belli oldu.

Gurbetin Oyları Platformu, Cumhurbaşkanlığı seçimleri sürecinde yurtdışındaki sandıklarda tespit ettiği notları ve usulsüzlükleri ortaya koydu. YSK’nin uygulamaya koyduğu randevu sistemi ile ilgili günler öncesinden gelen şikâyetler olduğunu dile getiren platform üyeleri, bu şikâyetlerden en önemlisinin, YSK’den randevu almış olan birçok seçmene, seçtikleri zamandan ayrı bir zaman verilmesi veya çifte zaman ataması yapılması olduğuna dikkat çekti.

Platformun tespitlerine göre seçim günü sahadaki gönüllü müşahitler birçok mağduriyete tanık oldu. Randevu saatinde sandık başına gelen çok sayıda seçmene oy kullandırılmadı. Platformun aksaklıkları şöyle sıraladı:

- 2.722.981 seçmenden 178.959’u randevu aldı (yüzde 6.4). En büyük yurtdışı seçmen kitlesine (1.380.909) sahip Almanya’da ise oran yüzde 6.6.

- Randevu zamanlarında YSK’nin sisteminin yanlış atamalar yapması üzerine birçok yerde yüzde 30’a varan oranlarda seçmen geri çevrildi ve oy kullanamadı.

- Frankfurt’ta mükerrer oy engellendi. Bir seçmen, ailesinden sonra kendisi de oy kullanmak isterken, sistemde Kayseri Havaalanı’nda da oyunu kullanmış olduğu tespit edildi.

- Özellikle Berlin ve Essen’de gönüllü müşahitlerin, yasal müşahit kartları yanlarında olmasına rağmen seçimi gözlemlemek üzere sandık alanına girişlerine keyfi bir uygulama ile izin verilmedi.

- Almanya’da bazı bölgelerde tutanakların kapılara asılması konusundaki ısrarlar sonuçsuz kaldı.

- Oy zarflarının yarı şeffaf olması yüzünden çoğu zarfta seçmenin hangi aday için oy kullandığı zarf açılmadan belli oluyor. Bu, seçimin adil ve şeffaflığına büyük darbe varabilecek bir etken olarak dikkat çekiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler