Menülerin vazgeçilmezi: Çorba

Çorba, her kültürde sofraları taçlandıran, besleyici bir yemek. Bazı kültürlerde kahvaltıda içiliyor, bazılarında ana yemek olarak yeniyor. Ancak günümüzün hızlı yaşamında biraz geri planda kalsa da lezzet kültüründe bir miras olarak gelecek kuşaklara ulaştırmak için bu geleneği devam ettirmek önem taşıyor.

Yayınlanma: 27.08.2014 - 14:24
Abone Ol google-news

Çorba, besleyici ve sağlıklı bir yemek. Çok uzun yıllardır masalardan eksik olmayan çorbanın yararları saymakla bitmiyor. Her kültürde farklı özelliklere sahip ve farklı malzemelerle farklı lezzetler sunuluyor. Günümüzün hızlı yaşamında bazen geri plana atılsa da, yerini hep koruyor. Ramazan sofralarında da çorbanın yeri çok özel. O yüzden biz de Knorr Türkiye şefi Hazer Amani'ye yönelttik sorularımızı. Hem çorbanın besleyici özelliğini hem de tüketme alışkanlıklarını konuştuk. Anlatıyor Amani...

Çorba, her dönem masadaki özel yerini korur ve hikayesi çok da eskilere dayanır. Nedir sofralardaki yeri?

Çorba birçoğumuzun çocukluğundan beri en sevdiği yiyeceklerden biridir. Örneğin annemin yıldız veya çiçek şehriyeler ile yaptığı domatesli tavuk çorbasının tadı hala damağımda... Çorba; pek farkında olmasak da binlerce yıllık bir yemek geleneğini temsil ediyor. İlk ne zaman ortaya çıktığı bilinmiyor fakat 10 bin yıl öncesinde çorba hazırlandığı ve içildiğini gösteren kayıtlar var. İnsanlar o dönemlerde, yemek pişirme tekniklerini geliştirirlerken, özellikle suyu kaynatarak ve içinde çeşitli malzemeler koyarak yemek yapmaya çalışmışlar. Bu anlamda çorbayı tarım kültürüne geçişin önemli bir sembolü olarak da görmek gerek. Türkiye mutfağı çorba kültürü açısından çok zengin, birçok medeniyetin beşiği olduğumuzdan ve Asya ile Avrupa arasındaki köprü görevi üstlendiğimizden farklı kültürlerin yemeklerini tek bir çatıda toplamış durumdayız.

Günümüz hayatı çok hızlı. Artık her şey hızla tüketiliyor. Bu dönemde çorba, yemekler içinde kendine nasıl bir yer buluyor?

Çorba, istisnasız her sofrada yer alır. Ne sınıf farkı gözetir ne de toplumsal, kültürel, coğrafi veya konum farkı... Doğudan batıya en mütevazi sofralardan en donanımlı sofralara menülerin vazgeçilmezidir çorba. Günümüz iş yaşamı ise oldukça yoğun. Bazı çorbalar da uzun zaman alabiliyor. O yüzden çalışan aile bireyleri için çorba içme sıklığı değişebiliyor.

Özellikle iftar sofralarında da çorba yer alır. Neye dikkat etmek gerek bu dönemde?

Dengeli bir beslenme Ramazan ayı için de çok önemli. Yeterli miktarda protein, sebzelerdeki vitaminler ve lifler ayrıca karbonhidratların yeterli bir şekilde tüketilmesi uzun süre enerji harcayıp besin alamayan vücudumuz için olmazsa olmaz. Özellikle son birkaç yıldır Ramazan ayı yaz dönemine denk geliyor ve vücudumuz aşırı sıcaktan ve uzun süren açlık döneminden sonra suya ihtiyaç duyuyor, hem açlığı gidermenin hem de sıvı ihtiyacını karşılamanın en lezzetli yolu kuşkusuz Ramazan'ın ve iftar sofralarının vazgeçilmezi çorbalar. Sağlık uzmanları, çorbanın iftara başlamadan önce mideyi yemeğe hazırladığını ve yarattığı tokluk hissi ile fazla yemek yemenin önüne geçtiğini belirtiyor. Bu nedenle iftar sofralarında ve sahurda çorba tüketimi öneriliyor.

Türkiye çorba kültürü yönünden zengin

Yöresel çorba tarifleri oldukça güçlü bir kültürü barındırıyor, aynı zamanda bereketi. Siz nasıl ulaşıyorsunuz bu tariflere?

 Bir şef olarak Türkiye’deki çorba kültürünün başka hiçbir ülkede bu kadar zengin olmadığını

söyleyebilirim. Bunun sebebi şüphesiz Türkiye’nin bir medeniyetler beşiği olmasıyla açıklanabilir.

Farklı kültürlerin ve değişik malzemelerin bir araya gelmesiyle bir lezzet kültürü zenginliği ortaya

çıkıyor. Sadece tarhana çorbası bile en batıdan doğuya 30-35 farklı şekilde yapılıyor. Knorr da Yöresel Çorbalar Kategorisi ile bu lezzet mirasını gelecek nesillere de taşımayı hedefliyor.

Çorbanın farklı kültürlerde popülaritesi nasıl?

Bazı ülkelerde çorbalar bir başlangıç olarak kabul ediliyor, sadece açık renkli et suyu olarak tüketiliyor. Uzakdoğu ülkelerinde çorba genelde kahvaltıda tercih ediliyor. Orta Doğu’da da sabahları kahvaltı niyetine çorba içmek oldukça yaygın. Bazı kültürlerde ise çorbanın yemek gibi konumlandığını görüyoruz, örneğin Vietnam’ın Laksa çorbası veya Tayland’ın Tom Yum çorbası gibi. Hem doyurucu hem de lezzetli olduğu için başka bir yemeğe ihtiyaç duymuyorlar. İran mutfağında Aşı Reşte yani erişte çorbası tek başına akşam yemeği olabiliyor. Gaspacho deyince İspanyol, Borscht deyince Rus, Minestrone deyince İtalyan ve soğan çorbası deyince Fransız mutfağı geliyor akla.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler