Kış Mevsiminin Lezzetli Olta Balıkları Tapasuma’da

Menüde ise farklı tatları bulmanız mümkün. “Soğuk Tapa”lara bakarsak, deniz mahsulleri ve fesleğenli dere otu ile servis edilen kabak çiçeği dolması, yaban turp sosu ile füme somon paketi ya da ılık ızgara lakerda dikkat çekenler arasında.

Yayınlanma: 27.08.2014 - 15:08
Abone Ol google-news

İstanbul'un gözde mekanlarından Tapasuma, hem restoranın bulunduğu manzara hem de müthiş menüsüyle sizi keyfe ve lezzete davet ediyor. Hatta öyle ki balık mevsiminin açılmasıyla birlikte menülerine Tarhanalı Lagos balığını eklemişler bile. Taze baharatlar ve tarhana ile pişirilen Lagos; kabak püresi, ıspanak sote ve mantarlı Sumahan böreği eşliğinde servis ediliyor. Olta balığı sezonunun açıldığı bugünlerde, deniz kıyısında yer alan bu restoranda, taze balıklardan hazırlanan lezzetli yemeklerle damağınızda unutulmaz izler bırakmanız mümkün. Peki bu kadar bahsettik... Nerede bu Tapasuma ve nasıl bir hikayeye sahip?

Çengelköy'de boğazın kıyısında bulunan, 19. yüzyıl sonlarında Osmanlı sanayi mimarisinin son devir örneklerinden olan bir binanın kompleks olarak inşasıyla ortaya çıkmış. Daha önce ambar, kireç ve taş ocakları, vejetalin yağı, briket kömür ve Suma fabrikası gibi çeşitli işlevler için kullanılmış. Hatta belgelere dayanan ilk tarihi 1875 olan binaların eski tapu kayıtlarında II. Sultan Mahmut (1808-1839), I. Sultan Abdülmecit (1839-1861) ve Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıfları’ndan geldikleri görülüyor. 1930’larda şimdiki sahibesinin dedesi tarafından satın alınan bina 2005 yılında özel otel konseptinde hizmet vermeye başlamış. Tapasuma, bu otelin içinde yer alıyor. İsmi şişe gibi dar delikleri tıkamaya yarayan tıpa anlamına gelen Tapa ile kuru ve yaş üzüm ispirtosunun, anason tohumu ile ikinci defa damıtılmasından elde edilen damıtık içki Suma'nın birleşiminden oluşuyor. Sumayı ham rakı olarak kabul edebiliriz. Kullanım alanları araştırılırken bulunan Tapasuma adı, restoranın hem yerli-yabancı dillerde kolay söylenebilmesi, hem de yiyecek barında İspanyol tapaslarının sunumlarına benzer bir konsept ile Türk mezelerinin sunulmasından yola çıkılarak ve binanın tarihini yaşatması için seçilmiş.

Sumahan on the Water Hotel bünyesinde yer alan Tapasuma’nın menüsü; Şef Gökay Çakıroğlu'na emanet... Hem göze hem de damak tadınıza hitap eden Türk ve dünya mutfağına ait bu yemekler Boğaz manzarası eşliğinde sizlere sunuluyor. Üstelik boğazın karşı yakasından Çengelköy’e ulaşmak isteyenlerse restoranın özel teknesi “Sumahan 1” i kullanabiliyor. Kış mevsiminin en gözde lezzeti olmaya aday Tarhanalı Lagos’u denemeniz için tek yapmanız gereken, özellikleri akşamları çok yoğun olan mekana rezervasyon yaptırmak... Ama kendiniz denemek isterseniz, işte size tarifi...


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon