Güzelliğin içindeki karanlık

Hereditary’de (Ayin/ 2018) aile travmalarını ve sorunlarını anlatan Ari Aster ikinci çalışması Midsommar’da (Ritüel/ 2019) ailesini yitiren üniversite öğrencisinin yas sürecini ve yaşamda kalma güdüsünü özgün, başarılı bir anlatım ve görsellikle irdeliyor.

Yayınlanma: 02.08.2019 - 11:26
Abone Ol google-news

Amerikalı psikoloji öğrencisi Dani’nin (Florence Pugh) dört yıldır birlikte olduğu erkek arkadaşı Christian (Jack Raynor) ile arası iyi değildir. Christian, Dani’ye istediği ilgiyi ve sevgiyi göstermemektedir. Christian’ın sınıf arkadaşları Josh (William Jackson Harper), Mark (Will Poulter) ile Pelle (Vilhelm Blomgren) ona Dani’nin sorunlu olduğunu, ondan ayrılması gerektiğini söylerler. Bir gece Dani trajik bir haber alır. Ablası, annesi, babası birlikte intihar etmişlerdir. Büyük bir şok ve acı yaşayan Dani ne yapacağını bilemez. Christian’a sığınır. İsveçli arkadaşı Pelle, Christian’ı İsveç’teki yaz dönümü kutlamalarına çağırmıştır. Dani’yi yalnız bırakmak istemeyen Christian onu da geziye davet eder.

Güneşin hiç batmadığı yer

Beş arkadaş yaz dönümü ayinlerini incelemek için Pelle’nin köyü Harsga’ya gelir. Bu dingin ve görkemli köyde güneş hiç batmaz. Mantarlı çaylar, topraktan gelen enerji Dani’yi etkiler, sanrılar görmeye başlar. Buradaki topluluk yaşamı ilkbahar, yaz,sonbahar, kış olarak dört döneme ayırır.Kutsal kitapları Rubi Rosadr’ın emirlerine uyar. Runik alfabe kullanırl. Amerikalı öğrenciler bambaşka bir ortama girmişlerdir. Harga’da görecekleri, deneyimleyecekleri olaylar onların yaşamlarını doğrudan etkileyecektir.


Karabasana dönüşen yolculuk

Ari Aster, Midsommar (Ritüel/2019) için uzun araştırmalar yapmış, İskandinav, Alman, İngiliz mitolojilerini okumuş, müzeleri, eski çiftlikleri gezmiş, bitkileri, tabloları incelemiş, Viking işkence teknikleri hakkında bilgi edinmiş. “Çok nevrotik, evhamlı, kuruntulu biriyim. Sorunu çözene dek kriz geçiririm. Korkuyu kişisel kaygılarımı çözümlemek için kullanırım. Ritüel, folklorik korku bölgesine yapılan halüsinojik bir yolculuk aynı zamanda bir peri masalıdır” diyor Ari Aster. Ritüel’i bir masal kitabı ile başlatıyor. Ana karakter Dani tüyler ürpeten derin bir yasın içine giriyor. Akıl ermez, mantığın açıklayamadığı gerçeküstü bir durumun içinde buluveriyor kendini. Dori için Harga fantezi içeren bir tamamlanma süreci. Topluluğun köklü gelenekleri, uzun bir tarihçesi var. Köydeki atmosfer dingin, aydınlık, geleneksel, tinsel olmasına karşın normal olmayan bazı şeylere tanık oluyorlar. Doksan yılda bir kutlanan arınma ayini onlara korkunç gerçekleri gösteriyor. Bundan sonra herşey bir karabasana ve hayatta kalma mücadelesine dönüşüyor.

Gerçeküstü atmosfer ve mekan

Aster, atmosfer yaratımında, mekan ve müzik tasarımında çok başarılı. ABD’nin karanlık atmosferinden sonra izleyiciyi apaydınlık, güneşli bir atmosfere taşıyor ama bu aydınlık yapay ve donuk. Renk değişimiyle izleyiciyi gerçeküstü bir ortama sokuyor. Kamera açıları, sahneler arasındaki geçişler bizi yaşanacak olaylara hazırlıyor. Dokuz gün sürecek ayin başlıyor, ruhlar yeniden ayaklanıyor. Harga’da yetmiş yaşını geride bırakanlar acı, ıstırap, korku içinde ölmeyi beklemiyorlar. Onlar ölürken yeni doğan bebeklere yaşlıların adı veriliyor.


Güzellik ve karanlık

Baş karakteri Dani’yi öksüz bırakan Ari Aster, olağanüstü geleneklerin içindeki akılalmaz karanlığı yaşatıyor bize. Karakterler bu karanlıkla ilk karşılaştıklarında ne yapacaklarını bilemiyorlar çünkü herşey güzel, uyumlu, mükemmel görünüyor. Bu uyum, güzellik ve gerçek karanlık içiçe geçiyorlar. Bu özel topluluk dünyayı, birbirlerini seviyor, geleneklerine tapıyor, dünyaya, yaşam döngüsüne ve mevsimlerin ritmine bağlılar. Topluluk büyük bir aile gibi. Dani ailesini yitiriyor ama başka bir aileye kavuşuyor.

Farkındalığın felsefesi

Aster, folklorik korkusunda, peri masalında farkındalığın felsefesini betimliyor, yaşamla, yaşamınızdaki insanlarla ve çevrenizi saran dünya ile bağınızı irdeliyor. Hem Ayin hem de Ritüel ailenin topluluk içindeki konumunu anlatıyor, toplumları aileler kurarlar diyor. Dani rolünde Florence Pugh çok başarılı bir yorum sunuyor. Ritüel yer yer kült film Wicker Man’i (Gizemli Ada/Robin Hardy, 1973), Twilight of the Gods’ı (Robin Hardy/ 1995), The Wicker Tree’yi (Hasır Ağacı/ Robin Hardy, 2011) anımsatıyor. Ari Aster’in yazıp yönettiği Midsommar’da (Ritüel/ 2019) Florence Pugh, Jack Raynor, William Jackson Harper, Will Poulter, Vilhelm Blomgren, Isabelle Grill, Ellora Torchia, Archie Madekwe, Anki Larsson, Lars Varinger oynuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon