Hasta mahpusluk idamdan beter

Bir hasta hükümlü daha tahliyeden 10 ay sonra yaşamını yitirdi.

Yayınlanma: 26.02.2018 - 22:24
Abone Ol google-news

Cezaevinde lösemi hastalığına yakalanan ve ve uzun süre tedavisi yapılmadığı için hastalığı ilerleyen Nihat Baymiş, geçen yıl cezasının bitmesine 10 ay kala tahliye edildi. Baymiş, tedavi gördüğü hastanede dün sabah saatlerinde yaşamını yitirdi.

“Örgüt üyeliği” iddiasıyla 7 yıl önce tutuklanan Nihat Baymiş, İzmir Şakran T Tipi 4 Nolu Cezaevi’nde tutuklu bulunduğu sırada lösemi hastalığına (kan kanseri) yakalandı. Yeterli tedavi uygulanmadığı için her geçen gün durumu kötüleşen Nihat Baymiş, cezasının bitmesine 10 ay kala 9 Haziran 2017’de şartlı tahliye edildi. Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesinde 2 haftadır tedavi gören Baymiş, dün sabah saatlerinde yaşamını yitirdi. Baymiş’in cenazesi Bağlar ilçesindeki Yeniköy Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Cezaevlerinde halen 357’si ağır toplam 1025 ağır hasta tutuklu ve hükümlü olduğunu belirten İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, hasta tutuklu ve hükümlelerin ölüme terk edildiğini belirterek “Hasta mahpusların durumu idamdan bile beter. Zamana yayarak acı çektire çektire insanların ölüme terk edilmesiyle, Adalet Bakanlığı ve Adli Tıp Kurumu tarafından suç işleniyor” dedi. Bilici, şunları söyledi: “Araştırma hastanelerinin ya da tıp fakültelerinin bilim kurullarının verdiği raporlar ortada. Raporlar hasta tutukluların tam donanımlı sağlık kuruluşlarında, steril ortamlarda tedavi edilmeleri gerektiğini söylüyor. Ama Adli Tıp Kurumu (ATK) raporların aksine raporlar hazırlıyor ve tahliyelerin önünde engel oluyor. ATK, tamamen Adalet Bakanlığı ile hareket edip, politik davranıyor, siyasi ve ideolojik hareket ediyor. Bu insanlar belki ömürlerinin ilerleyen dönemlerinde özgür bireyler olarak toplumun içinde yer alabilecekten, tam anlamıyla ölüme terk ediliyorlar. Türkiye’de idam yok deniliyor ama idamın âlâsı yaşanıyor. Her gün nerede ise bir hasta mahpus için bize başvuru geliyor” diye konuştu.

Cenaze töreninde konuyan HDP İl Eşbaşkanı Mehmet Şerif Çamçı, hasta tutuklu ve hükümlülerin durumuna dikkat çekerek “Ölümle pençeleşen 26 tutuklu var. Elinizi vicdanınıza koyun, bu zulümden vazgeçin” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon