Hayrettin Karaca son yolculuğuna uğurlandı

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca (97) son yolculuğuna uğurlandı. Karaca için yapılan törende “Bayrağın altında doğayı, yaprağı korumalıyız” ifadeleri kullanıldı.

Yayınlanma: 22.01.2020 - 15:31
Abone Ol google-news

Fotoğraflar: Vedat Arık

Türkiye’de çevre ve erozyonla mücadele etme çabası sebebiyle  “Toprak dede” diye bilinen Karaca için İstanbul’da bulunan Cemal Reşit Rey Salonunda veda töreni düzenlendi. Törene, Karaca’nın ailesi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ve çok sayıda Tema Vakfı üyesi katıldı. Tören, Aşık Veysel’in ‘Kara toprak’ türküsü ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Erzurum İl Temsilcisi Işıl Bedirhanoğulları “Hayrettin dedeyle 1999 yılında  tanıştım. 21 yıl boyunca onunla sohbet etmek benim için çok büyük mutluluk. Türkiye’de bir ilk yaşandı ve Hayreetin dedenin değeri hayattayken  bilindi. Karaca’nın öğretilerini bilip ona göre bir yol izliyorum. Hayatta en çok sevdiği toprağa kavuştu. Sessiz canlıların sesi olmaya devam ediceğiz” ifadelerini kullandı. Ankara İl Temsilcisi Nevzat Özdemir ise “Toprak dededen  çok şey öğrendik. İlk öğrendiğimiz şey ise yurt sevgisidir. Toprak dedeyi yurdun her yerinde görmek mümkündür. Biz bu ülkenin topraklarını, insanlarını sevmeyi dededen öğrendik. ‘Okumak ibadettir’ , ‘Sevgi, ilgi, bilgi yetmez tepki gösterin’, ‘Tepkisiz örgütsüz toplum olmaz’ derdi. Bizlere Gandi’yi ve Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ü örnek gösterirdi. Rahat uyu toprak dede” diye konuştu. Tema Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Ataç “Dedemizin biri burada ama diğerini  kaybettik. Atatürkçüydü. Sürekli  Atatürk’ü okur  bizlere anlatırdı. Dile çok önem verirdi. ‘Dil giderse herşey gider’ derdi. Hayrettin bey ve Nihat bey beraber  Türkiye çöl olmasın diye yıllardır mücadele verdiler. Özellikle tüm toplantılarımızda orman ekosisteminin önemini anlatır ve ‘ormana girilmez’ diye uyarırdı.”

‘GÖNLÜ KAİNAT KADAR GENİŞTİ’

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da “Hayrettin Karaca, bu ülke için çok değerliydi. Şimdi onu yaptığı iyiliklerle, güzelliklerle hatırlıyoruz. Ailemizin bir ferdini kaybettik. Karaca kendisini bir tek ülkesine değil, dünyaya adamıştır. Gönlü kainat kadar genişti. Marifet toprağın değerini bilmek ve hakkını vermektir .Canı kadar toprağa sahip çıktı. Hayatını bu idealle geçiren birisiydi. Toprağına, suyuna doğasına sahip çıktı. Sahip çıktığı değerlere toprağımıza ormanına bundan sonra bizler sahip çıkacağız” diye konuştu.  

‘BENİM CAN DOSTUM ÖLDÜ’

“Yaprak dede” diye bilinen TEMA Vakfı’nın kurucusu ve Onursal Başkanı Ali Nihat Gökyiğit “Benim can dostum öldü. Kendisi doğaya hizmet ederken benim yoldaşımdı. Doğa varlıkları tükenmeye kirletilmeye başlanmıştı ve biz tema vakfını kurmaya karar verdik. Çölleşmeyi büyük bir tehlike olarak görürdü. Hayrettin, ‘Toprak Dede’ ismini kendisine layık görülmesi çok büyük armağan olarak görürdü. Bu bayrağın altında toprağı, yaprağı koruyacağız. Toprak, yaprak, bayrak bunu lütfen unutmayın” dedi. Hayrettin Karaca için hazırlanan film gösterimiyle tören son buldu. Tören sonrası Karaca için Fatih Camisi’nde öğle namazı kılındı. Cenaze namazına Karaca’nın ailesi ve yakınlarının yanı sıra, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, eski bakanlardan Ali Babacan, Sadettin Tantan, eski CHP Milletvekili Muharrem İnce, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ile çok sayıda TEMA gönüllüsü ve yurttaş katıldı. Karaca’nın naaşı Edirnekapı Mezarlığı'na defnedildi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler