‘Hedef seçerek dava açıyorlar’

Polisten oda yöneticilerine: 'Biz tanıdıklarımıza dava açıyoruz, siz olmasanız kimse yürümez'

Yayınlanma: 15.11.2014 - 04:00
Abone Ol google-news

Gezi Direnişi nedeniyle Bursa’da polis tarafından THKP-C üyeliği iddiasıyla aylarca dinlenen ve 3 ayrı dava açılan oda yöneticileri, sendikacılar ve demokratik kitle örgütü yöneticilerine, Berkin Elvan ve ODTÜ’ye destek eylemleri nedeniyle de 2 ayrı dava açıldı. Hakkında 13 soruşturma bulunan ve 5 dava açılan eski TMOBB Kimya Mühendisleri Odası yöneticisi Ali Uluşahin “2 bin kişilik ODTÜ eyleminde 25 kişiye dava açıldı. İfade verirken polise bunu söylediğimde ‘biz tanıdıklarımıza dava açıyoruz’ cevabını aldım. Hedef seçerek dava açıyorlar. Polisler, ‘siz olmasanız Bursa’da kimse yürümez’ diyor. Bu da zihniyeti ortaya koyuyor” dedi.

 

Dava üstüne dava

Gezi Direnişi sırasında TMOBB, Halkevi, ÇHD yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 21 kişinin, 42 yıl önce çöken “THKP-C örgütü üyeliği” suçundan aylarca dinlendiğinin ortaya çıkması ve eylemler nedeniyle oda yöneticileri, sendikacılar ve demokratik kitle örgütü yöneticilerine 3 ayrı dava açılmasının ardından yeni dava haberleri de geldi. İstanbul Okmeydanı’nda ekmek almaya giderken polis tarafından gaz bombası kapsülüyle başından vurularak öldürülen 15 yaşındaki Berkin Elvan’ın ölümüyle ilgili Bursa’da yapılan eylem nedeniyle TKP İl Sözcüsü Ahmet Nişanot, Bursa Halkevi Şube Sekreteri Ahmet Keskin, Yıldırım Halkevi Başkanı Zafer Algül ve eski TMOBB Kimya Mühendisleri Odası yöneticisi Ali Uluşahin’in de aralarında bulunduğu 9 kişiye eylemde “Katil Tayyip” sloganı attıkları gerekçesiyle “kamu görevlisine hakaret ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçundan 18. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. ODTÜ’de ağaç katliamı nedeniyle 8 Eylül 2013’te Bursa’da yapılan destek eylemi nedeniyle de yine Uluşahin, Eğitim -İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona ve Halkevi Bursa Şube Başkanı Emine Elif Güven’in de aralarında bulunduğu 25 kişiye “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçundan dava açıldı.

 

‘Zihniyeti ortaya koyuyor’

Ali Uluşahin, her eyleme soruşturma ve dava açıldığını belirterek “Benim hakkımda 13 soruşturmada 5 dava açıldı, 2 takipsizlik kararı verildi, 6 soruşturma da sürüyor. Hakkında 20’den fazla soruşturma olan arkadaşlarımız var. 2 bin kişilik ODTÜ eyleminde 25 kişiye soruşturma ve dava açıldı. İfade verirken polise bunu söylediğimde ‘biz tanıdıklarımıza dava açıyoruz’ cevabını aldım. Hedef seçerek dava açıyorlar. Polisler, ‘siz olmasanız Bursa’da kimse yürümez’ diyor. Bu da zihniyeti ortaya koyuyor. Hiçbir demokratik eyleme, hiçbir aykırı sese tahammülleri yok” diye konuştu.

 

Bir eyleme iki ayrı

ceza ODTÜ’ye destek eylemine daha önce para cezası kesildiğini, sonra dava açıldığına dikkat çeken Uluşahin, “Bazı mahkemeler cezaları iptal etti, bazıları etmedi. Bu durum yargıdaki keyfiliği gösteriyor. Para cezalarının ardından bir de dava açıldı. Bir eyleme iki ayrı ceza verilemez. Bu hukukun en temel prensiplerinden biridir” dedi.

 

Eğitim-İş: Susturamayacaklar

Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona da “Kitle önderlerine, sendikacılara, oda yöneticilerine sürekli soruşturmalar, davalar açılarak aslında topluma gözdağı verilmeye çalışılıyor. Gezi’de başlayan toplumsal hareketi durduramayacaklar. Gözaltılar, soruşturmalar, davalarla toplumsal muhalefeti susturamayacaklarını görecekler” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon