Hırvatistan’ın umudu bir buluşla 24 milyar dolar kazanan Zilic

Hırvatistan'da İvan Zilic bir buluşla 24 milyar dolar kazandı.

Yayınlanma: 02.09.2016 - 19:09
Abone Ol google-news


Mühendis olarak çalıştığı Ford fabrikasında şanzımanlarla ilgili yaptığı bir buluş sayesinde bir anda milyarder olan “yaşayan en zengin Hırvat”, ülkesinin umudu oldu. Şirkete milyarlarca dolar tasarruf sağlayan buluşun üstüne yatmaya çalışan Ford’u mahkemede mahkum edip bugün 24 milyar doları bulan servete ulaşan İvan Zilic’in “Yatırım için artık Hırvatistan’ı düşünüyorum” demesi bile heyecan yarattı.

Zilic’in öyküsü, film konusu olmaya aday. Bosna doğumlu olan, bugün 67 yaşındaki milyarder, 1998’de Almanya’da Ford fabrikasında çalışırken araçların şanzıman bağlantı parçalarında şirket için müthiş tasarruf  sağlayan bir buluş yarattı.

Ancak İvan Zilic’in hakkı “birkaç maaşlık primle” ödenmek istendi. Tarihin en büyük buluşçularından Nikola Tesla ile aynı topraklardan çıkan Zilic, işi mahkemelere taşıdı ve Ford’u mahkum ettirerek buluşunun patentini kendi adına tescil ettirdi. Hatta Ford’un gizlice satın aldığı üç avukatını bile mahkum ettirip hapse attırdı. İşte bu sayede bugün 24 milyar dolarlık servete ulaştı. Mücadelesini de “Mein Kampf” (Kavgam) adıyla kitaplaştırdı.

İvan Zelic’in bu zenginliğinin, ülkesi Hırvatistan’a bugüne dek pek bir faydası olmadı. Ülkesinin 48 milyar dolarlık gayri safi milli hasılasının yarısı kadar servetin sahibi olan Zeliv, Lüksemburg’da yaşıyor.  Sadece geçen yıl bu ülkede ödediği vergi tam 1,7 milyar euro.

Ekonomik kalkınma yolunda büyük kaynak sıkıntısı çeken Hırvatistan’da bugünlerde İvan Zilic adı yeniden ön sayfalarda. Forbes’un dünyanın en zengin 20 ismi listesine koyduğu Zilic, “Artık kendi ülkemde de yatırım yapmayı planlıyorum. İlgilendiğim yeterince ilginç proje var” dedi.

11 eylülde bir kez daha erken seçimlerle hükümet sorununu çözmeye çalışan, koalisyon krizlerinin bitmediği, AB içinde en yoksul kalmış ülkelerden olan Hırvatistan, yıllardır pek çok asparagasa “Zilic memleketini ihya edecek” haberinden sonra bu kez daha da umutlu. Ömrü vefa ederse Zilic bu kez Hırvatistan’ın makus talihini yenmesine yardım edebilir.


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler