Hitler pozu PEGIDA liderini istifa ettirdi

Fransa’daki Charlie Hebdo katliamının ardından İslam karşıtı hissiyatın yükselmesi kaygıları artarken, Almanya’daki “Batı’nın İslamlaştırılmasına Karşı Vatansever Avrupalılar Hareketi’nin (PEGIDA) aşırı sağcı karakteri ortaya serildi.

Yayınlanma: 22.01.2015 - 11:25
Abone Ol google-news



PEGIDA’nın hırsızlık ve uyuşturucu bulundurma suçlarından mahkûmiyetleri olan ve göçmenleri “koyun”, “pislik” ve “çöplük” diye aşağılayan liderlerinden Lutz Bachmann’ın, Nazi lideri Adolf Hitler kılığında çekilmiş fotoğrafları ve göçmenler hakkında ırkçı yorumları ortaya çıktı.

‘Şaka’ diyerek savundu

Fotoğraf ve yorumları “şaka” diye niteleyen ve basında manşet olmasının ardından silen Bachmann, hükümetin kınaması ve hakkında savcılık soruşturması açılması üzerine PEGIDA’nın lider kadrosundan istifa etti. Olay Dresden Morgenpost’un bir okurunun, PEGIDA gösterilerinin başladığı 20 Ekim tarihinden bir ay kadar önce 19 Eylül’de Facebook’ta kapalı bir grupta yer alan konuşmaların ekran görüntülerini gazeteye yollamasıyla ortaya çıktı. Kullanıcı, bir kasabın oğlu olan 41 yaşındaki grafik tasarımcısı Bachmann ile temasını, “Kendi görüşlerine katılmayan diğer insanlar hakkında aşağılayıcı konuştu. Meydan okuduğumda profilimi bloke etti” diye aktardı. Yerel bir sığınmaevi hakkındaki bir konuşmada Bachmann’ın büyük harflerle “HAKİKİ BİR SAVAŞ SIĞINMACISI YOKTUR” yazdığı belirtildi. Bir başka vakada, Bachmann kendisini Hitler tarzı bıyık ve saçlarıyla altında “O tekrar burada” yazan fotoğraflarla gösterdi. Bachmann gazeteye fotoğrafı komedyen C. M. Herbst’in sitesindeki duvara gönderdiğini söyleyip “O fotoğrafı komedi kitabı olan ‘O Tekrar Burada’nın yayını nedeniyle gönderdim. Bazen kendini ti’ye almak gerekir” dedi. Göçmenlerin “sosyal yardım ofislerinde pislik gibi davrandığı, memurları bu hayvanlardan korumak için güvenlikçi gerektiği ” sözleri
sorulunca, yorum yapmadan geçiştirdi.

‘Ya ahmak ya da Nazi’

Çıkan haberler üzerine Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, Bachmann ve taraftarlarını “Siyasetin içinde olup Hitler pozu veren ya tümden ahmaktır ya da Nazi’dir. Akıllı insanlar ahmakların, namuslu insanlar da Nazilerin takipçisi olmaz” diye kınadı. Dresden savcılığı da “halkı nefrete kışkırtmaktan” soruşturma açtığını duyurdu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler