HSK’den gece yarısı kararnamesi: 287 yargı mensubunun görev yerini değiştirdi

HSK, 267’si adli yargı hakim ve savcısı 20’si idari yargı hakimi olmak üzere 287 yargı mensubunun görev yerini değiştirdi.

Yayınlanma: 12.10.2017 - 21:19
Abone Ol google-news

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) dün gece yarısı yayınladığı kararname ile 287 hakim ve savcının görev yerini değiştirdi. İstanbul ve Ankara’da kritik değişikliklerin yaşandığı kararname ile Deniz Baykal ve MHP’lilere yönelik kaset kumpası davasında iddianameyi yazan Ankara savcısı Alpaslan Karabay, yargıtay savcılığına gönderildi. Karabay, kara havacılık soruşturmasını yürütürken, 15 Temmuz darbe girişimini önceden haber veren Binbaşı O.K’yı dinlemek için girişimde bulunmuş ancak sonuç alamamıştı.

HSK’nin, 267’si yargı 20’si idari yargıda olmak üzere 287 hakim ve savcıyı kapsayan kararnamesinde Ankara başsavcıvekillerinde kritik değişiklikler yapıldı. Bülent Arınç’ın damadı Ekrem Yeter hakkında dava açan savcı Özgür Kamışlık Ankara Başsavcıvekili oldu. Akıncı iddianamesini hazırlayan savcı Ramazan Dinç ile Koza İpek davasını açan Savcı Musa Yücel de Ankara’ya Başsavcıvekili yapıldı. Ankara Başsavcıvekilleri Kemal Demirdön ile Cevat İşlek de Yargıtay Savcılığına, Ahmet Hamdi Kaya ise İstinaf Savcılığına gönderildi. Ankara’da Anayasal Büro’ya Bakan Başsavcıvekili Ergün Şahin de Ankara Batı Başsavcılığına getirildi. KPSS’nin arasında bulunduğu kopya soruşturmasında başında bulunan savcı Ender Çoşkun Ankara Başsavcıvekili oldu.

İstanbul’da ise 17-25 Aralık sürecinden sonra İstanbul Terör Suçlarına Bakan Büronun başına getirilen ve ilk FETÖ soruşturmalarını yapan Büyükçekmece Başsavcısı Orhan Kapıcı da Yargıtay Savcılığına getirildi. 15 Temmuz darbe girişiminde Genelkurmay Karargahı’nda yaşananlara ilişkin çatı davanın duruşma savcısı Aytekin Cenikli, Ankara Başsavcı Vekili oldu. 15 Temmuz’da Genelkurmay Karargahı’nda arama yapan Ahmet Akça da Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili oldu. Savcı Ahmet Akça, 15 Temmuz soruşturması kapsamında Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın tanık olarak ifadesini almıştı. Kozmik Oda’da soruşturmasında arama kararlarında imzası bulunan hakimlerden Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Şatır da, Ankara Batı Hakimliğine gönderildi. Şatır, Kozmik oda kumpası davasında yargılanıyordu. Hürriyet yazarı Sedat Ergin, dünkü köşeyazısında kendisi hakkında kod isimle dinleme kararı veren Hasan Çakır’ın neden hala mahkeme başkanı olarak görevde tutulduğunu sormuştu.

İstanbul 7. Asliye Ceza Hakimi iken Ordu’ya gönderilen Abuzer Kara’nın ismi ilk olarak 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarının ardından ortaya çıkan ses kayıtlarında o dönem Başbakan olan Erdoğan ile dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin arasında geçen bir konuşmada duyulmuştu. Ses kaydında, Başbakan Erdoğan, Aydın Doğan aleyhine açılan davanın beraatle sonuçlanmasını sorguluyordu. Ergin, Başbakan’a yanıt olarak davanın hâkimi Abuzer Kara’nın Alevi olduğunu belirtiyordu. Kararname ile İstanbul Basın Suçları Soruşturma Bürosu savcılarından Umut Tepe de Gaziosmanpaşa savcılığına gönderildi. Yazarlar Aslı Eroğan ve Necmiye Alpay ile modacı Barbaros Şansal’ı tutuklamaya sevk eden Tepe, çok sayıda gazeteci hakkında da yaptığı haberler ve Twitter paylaşımları nedeniyle soruşturma başlatmıştı.

Gazeteciler Murat Aksoy ve Atilla Taş’ın da bulunduğu 21 gazeteciye tahliye kararı verdikten sonra açığa alınan İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinden hakimler İbrahim Lorasdağı, Konya’da, Barış Cömert Çorlu’da, Necla Yeşilyurt Gülbiçim ve duruşma savcısı Göksel Turan Küçükçekmece’de görevlendirildi. Murat Çağlak, yeni kararname ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğine getirildi. Savcılar Çağlak, İrfan Fidan ve İsmail Uçar, 25 Aralık soruşturması henüz sürerken İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne yazı göndererek, 15 Aralık sonrası telefon dinleme, iletişim tespiti ve fiziki takip işlemlerinin sonlandırılarak imha edilmesini istemişti. 

İŞTE ADLİ YARGIDAKİ GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİ:

1366 SAYILI ADLÎ YARGI KARARNAMESİ

1367 SAYILI İDARÎ YARGI KARARNAMES


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler