Iasos Kenti'nden İstanbul'a

Milas civarındaki antik Iasos kentinin tarihinden kesitler sunan, "Gezgin Taşlar: İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ndeki Iasos Mermerleri" başlıklı serginin açılışı bu akşam İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Zeynep Kızıltan'ın ev sahipliğinde, Iasos İtalyan Kazı Heyeti Başkanı Fede Berti'nin katılımıyla gerçekleşti.

Yayınlanma: 06.12.2010 - 21:31
Abone Ol google-news

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Zeynep Kızıltan ve Iasos İtalyan Kazı Heyeti Başkanı Fede Berti kazı, sergi ve katalog sürecinde emeği geçen herkese tek tek teşekkür ettiler. İki dildeki açılış törenine, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, İtalya Büyükelçisi Gianpaolo Scarante ve İtalya’nın İstanbul Başkonsolosu Gianluca Alberini katıldı.

Zeynep Kızıltan açılış konuşmasında; “Kültürel Miras ve Müzeler Direktörlüğü projeleri kapsamında, İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve bu yıl Iasos antik kentinde 50 yılı geride bırakan İtalyan Kazı Heyeti’nin işbirliğiyle, İstanbul Arkeoloji Müzeleri bahçesinde bulunan ve uzun yıllar koruma çalışmalarına ihtiyaç gösteren 18 Iasos mermerinin konservasyon süreçleri tamamlandı. Eserler hakkındaki bilgileri bir araya getiren kitapla da arkeoloji alanında referans olacak bir yayına imza atıldı” sözleriyle bilgi verdi.

Kazı Başkanı Fede Berti’ de eserlerin müzeye geliş sürecini özetleyerek; “1887 yılında henüz inşaat halindeki Müze-i Hümayun’a, yani bugünkü adıyla İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ne, Milas ve Bodrum arası Karia sahillerindeki antik Iasos kentinden çeşitli eserler getirildi. Bu dönemin Müze Müdürü Osman Hamdi Bey’in dikkati sayesinde yol olmaktan, tahrip olmaktan kurtuldu” dedi. Berti bu projenin mermerlerin orjinini keşfetme yolunda merak uyandırmasını diledi. 

Avdagiç, Bu çalışmanın, bugün koleksiyonunda çeşitli kültürlere ait bir milyonu aşkın eser bulunan İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin fevkalade değerinin Ayasofya kadar bilmesine vesile olmasını dilerken, büyükelçi ve başkonsolos Türkiye ve İtalya arasında arkeoloji sahasında başlatılan işbirliğinin ileriye gitmesini dilediler. 

Gezgin Taşlar: İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ndeki Iasos Mermerleri Sergisinde Yer Alan Bazı Eserlere İlişkin Bilgiler:

Hyssaldomos’un kızı Aba’nın (MÖ 4. yy ortaları), daha sonra atlet T. Flavius Metrobios (MS 1. yy) için kullanılan heykel kaidesi
Eksegestos oğlu Phormion tarafından Apollon Stephanephoros’a sunulan eksedra (MÖ 3. yy ortaları)
Apollonion’un duvarlarından yabancılar için onur dekretleri (MÖ 4. yy. sonu – 3. yy başı)
Atlet Titus Flavius Metrobios’u onurlandıran yazıtlı ve agonistik grafittili heykel kaidesi (MS 1. yy)
Gymnasiarkhos Epikrates oğlu Sopatros tarafından sunulan presbyteroi stoası arşitravı (yak. MÖ 170)
Paidonomos C. Iulius Capito’yu onurlandıran dekretli sütun (MS 1.-2. yy)
Agonistik grafittili sütun (Geç Hellenistik – Roma İmparatorluk dönemi)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler