İbretlik bina... Bakan Soylu'nun talimatı böyle havada kaldı

İçişleri Bakan Süleyman Soylu'nun, 'Bizzat ben kepçeyle yıkacağım" dediği Küçükçekmece'deki metruk eski Halkalı Toplu Konut Çok Programlı Anadolu Lisesi binasına 10 aydır dokunulamadı.

Yayınlanma: 26.11.2018 - 09:26
Abone Ol google-news

<video:1150415>

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun uyuşturucu sorunu karşısında belediye başkanları, kaymakam ve valilere "Bu binalar yıkılmalıdır. Bu konuda kanun, kural da dinlemeyin" direktifi vermesiyle metruk binalar gündeme geldi. Bu binalardan birisi de Küçükçekmece'de bulunan eski Halkalı Toplu Konut Çok Programlı Anadolu Lisesi. Binlerce öğrencinin mezun olduğu okul, 2 yıldır metruk halde ve artık uyuşturucu kullananların uğrak yeri olmuş durumda.

ATAKENT'İN EN ESKİ LİSESİ UYUŞTURUCU YATAĞINA DÖNÜŞTÜ

1996-97 eğitim-öğretim yılında kurulan Halkalı Toplu Konut Lisesi, Atakent Mahallesi'nin en eski liselerinden. Okul, 2016 yılının Haziran ayında depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle boşaltıldı. Okul öğrencileri başka bir liseye taşındı. Yıkık, dökük halde bulunan metruk bina, mahallenin en işlek caddelerinden birinde ve karşısında bir lise ve kültür merkezi de bulunuyor. Binaya girdiğinizde harabeye dönüşmüş bir yapı ile karşılaşıyorsunuz. Her köşede uyuşturucu içildiğine kanıt olacak materyaller bulunuyor. Bir zamanlar öğrencilerin ders gördüğü sınıflarda şimdi madde bağımlıları ateş yakıp, uyuşturucu kullanıyor. Mahalleli, akşam saatlerinde metruk yapının olduğu caddeden geçmekten korktuğunu belirtiyor. Mahalle sakinlerinden 50 yaşındaki Kemal Bey, "İnsanlar camlarını açamıyorlar. Sürekli oradan taciz var. O mahallede oturan herkes öyle veya böyle buradan geçiyor. Uyuşturucu bağımlıları tarafından taciz ediliyor." ifadelerini kullanyor.



<haber-dikey:
1151575>

 

SOYLU ' BİZZAT KEPÇE İLE BEN YIKACAĞIM' DEMİŞ

Binayı birlikte gezdiğimiz Atakent Mahalle Muhtarı Halime Totkanlı, bu metruk binanın yıkılması için uzun süredir mücadele ediyor. 9 Ocak'ta Haliç Kongre Merkezi'nde uyuşturucu konusunda düzenlenen muhtarlar toplantısında konuyu gündeme getirdiğini belirten Toktanlı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile arasında yaşanan diyaloğu şöyle anlatıyor: "Toplantıda kendisi, 'Mahallenizde bulunan metruk binalar varsa bize hemen bildirin, acil olarak yıkmamız gerekiyor. Çünkü uyuşturucunun önüne ancak bu şekilde geçeriz' dedi. Ben de bunun üzerine toplantıda söz alarak, 'Sayın Bakanım, mahallemizde iki tane metruk bina var. Bir tanesi Halkalı Toplu Konut Lisesi, diğeri de özel şahsa ait bina. Halkalı Toplu Konut Lisesi'nin içinde uyuşturucu kullanan gençler var. Mahallemden çok fazla şikayet alıyorum. Acil önlem alınmalı' dedim. O da 'Tamam. Ben gereken her şeyi yapacağım. Talimatı vereceğim. Hatta kimse gelmezse, kendim bizzat kepçe ile yıkacağım' dedi."

SOYLU'NUN TALİMATI UNUTULDU

Bu konuşmadan sonra yazışmalar başlamış. İstanbul Valiliği ile kaymakamlık arasındaki yazışmalar sürüp gitmiş. Totkanlı, makamların önce konuya ilgilendiğini fakat daha sonra unutulduğunu belirtiyor. Küçükçekmece Belediyesi ve Küçükçekmece Kaymakamlığı'na binanın yıkılması için tekrar terkar talepte bulunan Toktanlı, 'bağışçı' beklendiği yanıtını almış. Ramazan ayında bir sahurda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya tekrar biraraya gelen Toktanlı, konuyu hatırlatmış: "Kendisi yine ilgilendi ancak şu ana kadar hiçbir şey yapılmadı. Şimdi ilçemizde yapılan her toplantıda yine gündeme getiriyorum. Kaymakamımız "Bağışçı beklediklerini" söylüyor. Bu bağışçı ne zaman gelecek bilmiyorum ama ben mahallemden konu ile ilgili şikayetler alıyorum."

'AMACIM ERDOĞAN'A BURADAKİ LİSEYİ SÖYLEMEKTİ'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla mahallesinde yapılan Gülseren Özdemir Özel Eğitim ve Uygulama Okulu'nun açılış törenine alınmadığını da hatırlatan Totkanlı, "Amacım Sayın Cumhurbaşkanımıza buradaki liseyi söylemekti. Hiç olmazsa daha hızlı bir çözüm olur diye düşündüm. Bu metruk binanın döküntü halinin ortadan kalkacağını düşünerek gittim. Ancak kendisine ulaşamadım. Belki buradan ulaşırım yetkililere. Lütfen bu binayı buradan kaldırın. Çünkü mahalle sakinlerimiz gerçekten çok rahatsız oluyor" diyor.

'BAŞKA ÖLÜMLER DE OLABİLİR'

Okulda 7 yıl öğretmenlik yaptığını söyleyen mahalle sakinlerinden emekli öğretmen Güneş Hanım, bir gencin metruk binada öldüğünü belirterek "Benim evim okul bahçesine bakıyor. Okul ile aramızda bir tel örgü var. Kanunsuz her şey orada yapılıyor. Metruk binanın çatısına çıkıyor çocuklar. Başka ölümler de olabilir" diyor. 43 yaşındaki Pınar Hanım ise son sözü söylüyor: "Mahallede engelli çocuklar için sosyal alan yok. Buralar metruk halde bırakılacağına bu amaçla kullanılsın."

BAKAN SOYLU METRUK BİNALARLA İLGİLİ NE DEMİŞTİ? 

<video:1135337>

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 8 Kasım'da Adana'da yaptığı konuşmada Türkiye genelinde 60 bin 503 metruk bina tespit ettiklerini belirtmişti. Uyuşturucunun en önemli dağıtım ve kullanım yeri olan metruk binalara karşı belediye başkanı, kaymakam ve valilere uyarılarda bulunan Soylu şöyle konuşmuştu: "Bu metruk binalar ya ehlileştirilmelidir veyahut da bir gece ansızın bu binalar yıkılmalıdır. Sağına soluna hiç bakmadan. Bu konuda kanun, kural da dinlemeyin. Bu metruk binalar sadece uyuşturucuyla alakalı değil, aynı zamanda şehrin asayiş ve güvenliği açısından da büyük tehlike saçmaktadır. Bunu adım adım 'Onun kararı, bunun değerlendirmesi' demeden, bu süreç beklersek orada uyuşturucu satılmaya devam eder. Onun için bu metruk binaların derhal yıkılması ve gereğinin yapılması bizim genelgelerimizle desteklenen bir süreçtir.

<haber-yatay:1134592>

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler