İDOB yapımı 'Yunus Emre' Zorlu’da

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin (İDOB), geçen sezon ilk kez sahneye koyduğu, dev kadrolu görkemli yapımı “Yunus Emre” 9 Şubat Pazar günü, saat 20.30'da Zorlu PSM’de Avrupa yakası seyircisiyle buluşacak.

Yayınlanma: 06.02.2020 - 16:23
Abone Ol google-news

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin (İDOB),  geçen sezon ilk kez sahneye koyduğu, dev kadrolu görkemli yapımı “Yunus Emre” 9 Şubat Pazar günü, saat 20.30'da Zorlu PSM’de Avrupa yakası seyircisiyle buluşacak.

İDOB orkestrası eşliğinde opera ve bale sanatçılarının tek vücut halinde canlandırdığı eser, Ahmet Adnan Saygun’ un 1943 yılında, 13. Yüzyılda yaşayan halk ozanı Yunus Emre’nin felsefesi ve sözleri üzerine, bestelediği oratoryosu “Yunus Emre” yi temel alan ünlü balet Uğur Seyrek’in koreografi ve rejisi ile sahneleniyor.

Her seslendirilişinde daha da  ‘’İnsan’’ a dokunan, yüz elli İDOB sanatçısını birbirine kenetleyen büyük prodüksiyon ne sadece oratorya ne söz, ne de bale. Seyrek’in, ‘’… Bizi anlatıyor bu öykü, karanlığın ve aydınlığın öyküsü bu. Varoluşun ve yok oluşun öyküsü!’’ diyerek betimlediği, her birinin tek bir bütün olduğu, kökleri çok derinde bir hayat felsefesi.

Eser, sislerle kaplı, sessiz bir mezarlıkta, alacakaranlık içinde dolaşan (bir balerinle temsil edilen)“İnsan” göçüp gidenlerin ardından hüzünle yaşamı, ölümü ve kendini sorgulamaktadır. Geçmişin, geçmişte yitirilenlerin acısını dile getiren bir ağıt duyulur. Yerine getirilmemiş sözler, gerçekleşmemiş hayaller, içine sevgi ve anlam katılmamış hayatlar yüzünden duyulan pişmanlıklar gözyaşı olup akar… Zaman hızla akıp geçmiş, ömür takvimi incelmiştir. Yanlışlarımızdan dönüp doğru yolu bulmak, aşkla, kardeşlikle, gönülden dostla, barışla yaşamak, böylece karanlıktan aydınlığa çıkmak gerektiğini, ancak böyle yaşarsak iyi insan olacağımızı anladığımız anda ölüm kapımıza dayanmıştır.

Solist sanatçıların iki kast olarak çalıştığı eser, Zorlu’da şef Serdar Yalçın yönetiminde İDOB orkestrası, şef Aydın Karlıbel yönetiminde İDOB korosu, solist şancılar; Özgecan Gençer (soprano), Deniz Likos (mezzosoprano), Hüseyin Likos (tenor), Kenan Dağaşan (bas) ve solist dansçılar; İlke Kodal (kadın), Erhan Güzel (erkek), Melike Manav (gözyaşı), Maia Ito (arayış) ve İDOB dansçıları ile sahnelenecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler