İftarda maden propagandası

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, 301 kişinin yaşamını yitirdiği Eynez Ocağı’nı da işleten Soma Kömür İşletmeleri’ne ait Işıklar Maden Ocağı’nda, dün akşam işçilerle iftar yaptı. Şirket yetkililerinin Eynez Ocağı’nın yılbaşına kadar açılabileceği yönünde validen söz aldıklarını açıklamasınaacılı aileler ve ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı tepki gösterdi.

Yayınlanma: 09.07.2015 - 15:04
Abone Ol google-news

 

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, 301 kişinin yaşamını yitirdiği Eynez Ocağı’nı da işleten Soma Kömür İşletmeleri’ne ait Işıklar Maden Ocağı’nda, dün akşam işçilerle iftar yaptı. Şirket yetkililerinin Eynez Ocağı’nın yılbaşına kadar açılabileceği yönünde validen söz aldıklarını açıklamasına tepki gösteren acılı ailelerin avukatlarından ve Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, “Sorumlular cezasız kaldıkça, bu tür söylemler sürecek. Çünkü tek bedeli, canıyla işçi ödüyor. Çünkü hükümetle şirketin güzel ilişkiler var” dedi.

Soma Kömür İşletmeleri’ne ait üç maden ocağından biri olan Işıklar, müfettişlerin olumlu rapor vermesinin ardından geçen 14 Ekim’de yeni açılmıştı. Manisa Valisi Bektaş da bu ocakta, yerin 250 metre altında işçilerle iftar yaptı.

 

ŞİRKETE SÖZ VERMİŞ

 İftardan sonra konuşan Bektaş’ın, “Soma Kömür İşletmeleri diğer ocağında o geçen yılki büyük kazayı yaşamış, bu tecrübeyi yaşamış bir şirket. Bu tecrübeden bizim çok şey öğrenmemiz gerekir” sözleri dikkat çekti.

Daha sonra Işıklar Maden Ocağı İşletme Müdür Haluk Evinç, facianın yaşandığı Eynez Maden Ocağı’ndaki çalışmalar hakkında bilgi vererek, şunları söyledi:

İş güvenliğiyle ilgili artırılması gereken hayat hattı, antistatik bantlarla ilgili çalışmalarımız başarıyla sonuçlandı. Bunların da siparişlerini verdik. İşçi arkadaşların üzerinde taşıyacağı çip sistemlerinin de siparişleri verildi. En geç yılbaşına kadar her şeyi bitireceğiz. Ocağımız yeni maden kanunu, ne gerekiyorsa elimizden gelen her şeyi yapacağız. Valimizi yılbaşında kazanın meydana geldiği Eynez Ocağı’na davet ediyoruz. Orada hem yemeğimiz yiyeceğiz hem kömürümüzü çıkaracağız. Valimizden Eynez maden ocağı için söz aldık” dedi.

SORUMLULAR CEZASIZ’

 301 madencinin yaşamını yitirdiği davada da avukatlık yapan ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ise, bugüne kadar kazanın sorumlularından hiç birinin ceza almamasına karşın, madenin yeniden açılması için olağanüstü çaba harcandığına dikkat çekti. Kozağaçlı, “Bu sistemde işçiden başka bedel ödeyen olmadıkça bu açıklamalar her zaman yapılır. Sorumlu bakan, bürokratlar ya da iki kamu görevli kelepçeyle hakim karşısına çıkarılabilse, bunlar da susarlar. Sorumlular cezasız kaldıkça ve işçilerin bedelini canlarıyla ödedikçe bu açıklamalar sürecek. Çünkü hükümetle madencilerin güzel ilişkileri var.”

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler