İki büyük tabip odası kadınlara emanet

İstanbul Tabip Odası seçimlerini Demokratik Katılım Grubu kazandı. İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Pınar Saip, odanın ikinci kadın başkanı oldu. İzmir Tabip Odası yeni başkanı Funda Obuz ise meslektaşlarının sorunlarına gerçekten eğileceklerini vurgulayarak “Mış gibi yapmayacağız” dedi.

Yayınlanma: 16.04.2018 - 23:34
Abone Ol google-news

İstanbul Tabip Odası seçimlerine Demokratik Katılım Grubu listesinden giren ve seçimleri kazanarak odanın ikinci kadın başkanı olan İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Pınar Saip, kadın dili ve iletişiminin, sivil toplum kuruluşlarına ve odalara büyük yenilikler getireceğini vurguladı. “Kadın temsiliyeti ne kadar artarsa demokrasi, uzlaşı ve mücadele dili daha yükselecektir” diyen Saip, yeni dönemde oda içinde çalışan komisyonlara “Tıp Fakülteleri Komisyonu”nu da eklemek istediklerini kaydetti ve ekledi:

“Cerrahpaşa Tıp ve Çapa’daki İstanbul Üniversitesi Tıp fakültelerinin özellikle son yıllardaki kan kaybetmesi ve çöküşü, ülke tıbbı açısından ciddi kayıplara yol açaçak bir konu. Bunu özellikle bir gündem yapıp, öğretim üyelerinden oluşan bir danışma kurulu oluşturarak bu işi nasıl yetkililere açıklayabiliriz, devlet desteği nasıl sağlanmalı gibi konularına kafa yorup bir mücadele yol haritası çıkaracağız.”

24 yıldır oda yönetiminde olan Demokratik Katılım Grubu listesinden başkan adayı olan Prof. Dr. Saip’in bulunduğu liste, 4 bin 124 oy alarak kazandı. İktidara yakın medya kuruluşları tarafından seçim öncesi hedef gösterilen Demokratik Katılım Grubu’nun seçimleri kazanmasının ardından, hekimler sonucu bayram havasında kutladı. Kadın hekimlerin omuzlarına aldığı fotoğraf karesi ile de hafızalara kazınan Prof. Saip ile seçimin hemen ardından bir araya geldik ve yeni dönem projelerini konuştuk.

- Demokratik Katılım Grubu seçim öncesi bazı basın yayın kuruluşları tarafından hedef gösterildi. Bu haberlerin ardından seçimlerin ertelenmesi için ‘Hekimlikte Birlik ve Haklar Platformu’ seçim kuruluna başvurdu. Ancak ertelemeye gerek olmadığına, nüfus doğum bilgileri eksik olan ve sistemde 1918 ve üzeri görünen üyelerin seçmen listesinden düşürülmesine karar verildi. Seçim süreci ve gerginliği sonrası böyle bir sonuç bekliyor muydunuz?

Uzun süredir odalar üzerine baskı olduğu için hekimlerin odalarına sahip çıkacağını tahmin ediyorduk. Bunu, sahayı dolaştığımızda da hissediyorduk. Ama seçime katılımın yüksek olması tabii daha umut verici oldu. Her görüşten hekimin odasına sahip çıkması, odalarımızın geleceği açısından da ayrıca önemli. O dönemde medyada yer alan ‘ölüleri de seçmen yapmışlar’ gibi haberler bizleri üzdü. Bizlerin ölüleri saklayıp, üyelikten düşürmeme gibi birşey yapması söz konusu değil. Çünkü seçimler, ilçe seçim kurulunun gözetiminde yapılıyor. Seçimlerde, seçim kurulu sandık başlarında oturuyor ve tek tek kimliklere bakarak oy kullandırıyor. Seçime şaibe düşürmek ve algı oluşturulmak istendi ama bu ters tepti.

- Demokratik Katılım Grubu’nun 55 kişilik yönetim kurulunun 23’ü kadın aday. Bununla ilgili neler söylemek istersiniz?

Son yıllarda Türkiye’de kadın hareketi gerçekten güçlendi. Demokratik Katılım Grubu içinde de kadınların sayısı fazla. Bizim kadın komisyonumuz kadınlar ve kadın hekimlerin haklarına yönelik güzel çalışmalar yapıyor. Kadınlar Demokratik Katılım Grubu’nda güçlü olduğu için bu durum listeye de yansıdı.

Kadın hekim sayısı

- Kadın hekimlerin temsiliyet oranı da yüksek değil mi?

Hekimlik mesleğinin içinde kadın sayısı zaten yüksek ama yönetici kadın sayısı olarak bakıldığında bu yüksekliği göremiyoruz. Halbuki kadın dili ve iletişimi, sivil toplum kuruluşlarına ve odalara büyük yenilikler getirecektir, daha kapsayıcı olacaktır.

Hekimler çok mutsuz

- Oda yönetimine gelen ikinci kadın başkan olarak önümüzdeki süreçte kadın sorunları konusunda ele alacağınız gündem maddeleri neler olacak?

Sahada en önemli problemler neler, kadın hekim arkadaşlardan aldığımız geribildirimlerle bunları gündeme almak istiyoruz. Halk sağlığı açısından kadınların ciddi problemleri var. Erken yaşta evlilik, kadın cinayetleri bunlar ciddi halk sağlığı sorunları... Bunlara karşı hekimler ve odamız neler yapabilir, bu toplumsal genel gerilimi, travmayı ve sert dili nasıl yumuşatabiliriz, insanları nasıl daha toleranslı hale getirebiliriz bununla ilgili hasta ve kadın dernekleriyle çalışmalar yapacağız.

- Kadın sorunları dışında ilk gündemleriniz neler olacak?

Hekimler çok mutsuz, her kesimden hekimin birçok sorunu var. Can güvencesi, iş güvencesi, aşırı iş yükü, tükenmişlik, iyi hekimlik yapamama... Ayrıca ülkemizde halk sağlığı sorununa yol açan bir çok sorun var. Çevre kirliliği, betonlaşma, aşı reddi gibi. Bu sorunlar uzayıp gider.. Kısacası hekimleri ve halk sağlığını ilgilendiren bütün konuları gündemimize alıp Demokratik Katılım Grubu’nun değerleri çerçevesinde çözmek için mücadele edeceğiz.

 

‘Mış gibi’ yapmayacağız

İzmir Tabip Odası Başkanlığı’na seçilen Prof. Dr. Funda Obuz, yeni dönemde meslektaşlarının sorunlarına gerçekten eğileceklerini vurgulayarak “Mış gibi yapmayacağız” dedi

. İzmir Tabip Odası’nın önceki gün gerçekleştirilen olağan genel kurulunda yönetim, Hekim Güçbirliği Grubu’ndan Demokratik Katılımcı Hekimler Grubu’na geçti. Odanın yeni başkanı Prof. Dr. Funda Obuz olurken, Demokratik Katılımcı Hekimler’den Fatih Sürenkök, Lütfi Çamlı, Nergül Çördük, Firdevs Çetin Uysal da yönetime girmeyi başardı. 12 yıldır yönetimde olan Hekim Güçbirliği’nden ise Fehmi Akçiçek ve Ceyhun Balcı seçildi. Seçimin ardından tutuklu Onur Hamzaoğlu için, “Onur Hamzaoğlu onurumuzdur” sloganları atıldı, Çav Bella Marşı söylendi. Seçimlere oldukça iyi hazırlandıklarını ve hekimleri bir araya getirmeye çalıştıklarını vurgulayan Prof. Dr. Funda Obuz, “Meslektaşlarımızın özlük hakları, mesleki etik değerler, halkın nitelikli sağlık hizmeti alabilmesi, başta şehir hastaneleri olmak üzere iktidarın sağlık politikalarını eleştirebilmek gibi konuları gündeme getirdik. Sonuçta 12 yıldır yönetimde olan bir gruba karşı 5’e 2 çoğunlukla kazanmayı başardık” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler