İlk 1 Mayıs'ım

Siyaset ve sanat dünyasından isimler ilk 1 Mayıs bayramlarını anlattı.

Yayınlanma: 30.04.2016 - 21:23
Abone Ol google-news

CHP'Lİ GÜRSEL TEKİN: AKŞAM HABER ALDIK ÜLKE YIKILMIŞ

Hatırladığım ilk 1 Mayıs 77 yılına ait. Son derece görkemli ve barışçıl hiçbir baskı olmaksızın katıldığım 1 Mayıs’tı. Lise yıllarımızdaydık. Ben Kars’taydım. Teknoloji bu kadar hızlı değildi. Akşam haber alabilmiştik ama bütün ülke yıkılmıştı. Türkiye’yi sarsan bir olay oldu.

En iyi kutlamış olduğumuz 1 Mayıs gerçekten çok görkemli olduğu için 2009 yılında Taksim Meydanı’ndakidir. Demek ki müdahale olmayınca rahatlıkla 1 Mayıs Taksim’de kutlanabiliyor. 2013’teki 1 Mayıs’ta otobüsün içine gaz sıktılar. Gözümü hastanede açtım. Gazın sıkıntıları halen akciğerlerimizde devam ediyor.

CHP'Lİ HİLMİ YARAYICI: DALCI'YI VURAN KURŞUN SESLERİ

Her Taksim’e indiğimde, Kazancı Yokuşu’nun oradan geçtiğimde 77 1 Mayısı’nı ve kaybettiğimiz canları hatırlarım. Beni en etkileyen 1 Mayıs, 89’da Tarlabaşı’na çıkarken, Mehmet Akif Dalcı’nın katledildiği 1 Mayıs’tı. Çünkü yanı başımızdan, kulaklarımızın yanından hâlâ unutamadığım kurşun sesleri geçtiği ve hedef gözeterek birçok insana doğru, trafik polisi dahil neredeyse öldürmeye, katletmeye yönelik yaptıkları bir şeydi. Oysa orada Mehmet Dalcı olmak üzere, emekten yana dayanışmadan yana olan herkes oradaydı. Mehmet Akif Dalcı da bir işçi arkadaşımızdı.

YAZAR OYA BAYDAR: UMUT İNANCI PERÇİNLİYOR

(Küçük Şeyler kitabından) 1 Mayıs 1976: “Eski tüfeğe bak!” diyor arkadaşım. Kendini bilmez gençliğimin haksız ve küstah küçümsemesiyle: “Bir avuç inanmış insandılar; çok baskı görmüş o kuşak, anladık ama artık köşelerine çekilmeleri, devrimci harekete köstek olmamaları gerek” diye yazdığımı hatırlıyorum utanarak. Tuhaf, hatta komik görüneceğini bilmesem eğilip elini öpeceğim. O anda anlıyorum: İnanç umudu besliyor, umut inancı perçinliyor. Artık katılamadığı, safını yitirdiği bayramı yalnız kutlayan Eski Tüfeğe sarılmak, onunla ağlamak istiyorum.

MÜZİSYEN TİMUR SELÇUK: SAĞCISI, SOLCUSU YURTSEVERDİ

1976 1 Mayıs sabahı, Taksim Meydanı’na bakan merdivenlerin bitimindeki balkona yerleştik, marşlar söylendi, Kemal Türkler’in konuşmasını dinledik. Hepimiz dolu doluyduk, birşeyler değişiyordu, değişmeliydi. Dürüst, duyarlı insanlar buna inanıyorduk. Hayalleri olan bir topluluktu, okullara “kutu doldurarak” girmiş coşkusuz, ruhsuz ve terk edilmişlerden değildik, yani melemiyorduk. 80 öncesi “insan manzaraları”, solcusuyla, sağcısıyla, yurtseverlikle doluydu, tüm yanlışları saklı kalmak koşuluyla. Bayramımız kutlu olsun, “üreten, paylaşan, zulme sessiz kalmayan, zalime boyun eğmeyen ahlaklı insanlar.

SANATÇI MELİKE DEMİRAĞ: KONSERDEYKEN ACI HABERİ ALDIM

Sanatçı Melike Demirağ’ın da aklında en çok yer eden 1 Mayıs anısı 1977 Kanlı 1 Mayıs: Konserim vardı o gün. Taksim’e katıldık bir saat kadar. Konser sırasında acı haberi aldım. Hatırladığım ve hiç unutmadığım 1 Mayıs oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler