İnce, sert başladı

Grup başkanvekilliğinden ayrılan İnce’den, ‘diktatörlük’ göndermesi.

Yayınlanma: 19.08.2014 - 04:00
Abone Ol google-news

<video:107215>

Cumhurbaşkanı seçimi sonrasında “olağanüstü kurultay” kararı alınan CHP’de ilk adaylık açıklaması Grup Başkanvekillliği görevinden istifa eden Yalova Milletvekili Muharrem İnce’den geldi. İnce, “Kazanacağıma inanıyorum. Adayım, yola çıktım, bir oyunun, bir planın parçası değilim. Benim geri adımım yok artık” dedi.

Muharrem İnce, dün Meclis’te düzenlediği basın toplantısıyla, 5-6 Eylül’de yapılacak olağanüstü kurultayda aday olduğunu da resmen ilan etti. Türkiye’nin bunca sorunu varken CHP yönetiminin bu sorunlara çözüm olmaktan uzak olduğunu ifade eden İnce, “yasal zorunluluk olmamakla” birlikte, grup başkanvekilliği görevinden istifa ettiğini, bunu İstanbul’da bulunan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na da telefonla ilettiğini belirterek, “Kendisi burada olsaydı bizzat makamına giderdim. Kurultayda genel başkanlığa aday olacağım” diye konuştu. Kılıçdaroğlu ile konuşmasına ilişkin soruya da İnce, aralarında nazik bir görüşme geçtiğini belirterek, “Teşekkür etti Sayın Genel Başkan’da, peki dedi, görüşeceğiz dedi, nazik bir konuşma oldu” dedi.

O Kılıçdaroğlu gitti

İnce, kurultay takviminin kısa süreye sığdırılarak bir “baskın kurultay” yapıldığını belirtirken, genel merkezin, 30-40 bin seyirci kapasiteli spor salonları yerine küçük olan ATO Kongre Salonu’nu tercih etmesinin amacının da “seyircisiz kurultay” yapmak olduğunu savundu. İnce, “CHP geleneklerinde olmayan, 15 günde kurultay, seyircisiz salon tutulmasını anlıyorum, bu korkuları hissediyorum ve zaten onun için adayım ben de” dedi.

Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun milletvekilleri, belediye başkanları, MYK üyelerini ve son olarak da cumhurbaşkanı adayını belirlediğine işaret eden İnce sözerini şöyle sürdürdü: “Bunların hepsini tek başına belirledi. Şimdi bir takım duyumlar alıyorum. Blok liste gündeme gelecek tekrar, bizim tüzüğümüzde biliyorsunuz çarşaf liste esastır. Önergeyle, teklifle bloğa dönüşebilir. Sayın Genel Başkan’ın ilk seçildiği kurultayı hatırlıyorum, partide demokrasi vaadeden Sayın Kılıçdaroğlu gitti yerine her şeyi tek başına belirleyen bir yapı geldi.”

Tıpış tıpış değil, koşarak gidecekler

İnce, kendisinin genel başkan seçilmesi halinde ilk işinin tüzüğü değiştirip, parti içi demokrasiyi sağlamak olacağını ifade etti. Kendisinin delegeyle değil “üyelerle önseçim” getireceğini ifade eden İnce, Kılıçdaroğlu’na göndermede bulunarak, “Bütün adaylıklar üye bazında belirleneceği için partili sandığa tıpış tıpış değil, koşa koşa gidecektir” ifadesini kullandı. İnce, genel sekreterlik makamını da yeniden oluşturacağını kaydetti.

Diktatör göndermesi

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun da adaylık için nabız yokladığının anımsatılarak bir aday lehine çekilip çekilmeyeceği yönündeki soru üzerine İnce, kendisine başarılar dilediğini belirterek, “Ben yola çıktım, bundan sonra hiçbir şekilde geri adımım yoktur” görüşüne yer verdi. Herkesle ittifak yapmak istediğini anlatan İnce, “Ben bu partiyi iktidar yapmak istiyorum. Yapamazsam giderim, tüzüğe koyacağız bunu, kıvırmak yok, mert olacağız, erkekçe davranacağız, delikanlı olacağız. Dört sene önce çok demokratik söylemlerle gelip bugün diktatörlüğe getireceksiniz partiyi. O zaman Tayyip Erdoğan’a ne diye diktatör diyorsunuz? Ben diktatör istemiyorum. Ülkemde de istemiyorum, partimde de istemiyorum” dedi. İnce, kimsenin adayı olmadığını da kaydetti.

İl başkanlarından Kılıçdaroğlu'na destek

CHP’de kurultay takviminin belirlenmesinin ardından, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve adaylığını ilan eden ilk isim olan Yalova Millevtekili Muharrem İnce, kurultaya dönük yol haritasını önemli ölçüde belirledi. Kurultayda yeniden genel başkan seçilmesi konusunda “sıkıntı olmayacağını” hesap eden CHP Lideri, partisini 2015 genel seçimlerine taşıyacak parti yönetimi belirlemeyi hedefliyor.

Kılıçdaroğlu, partili millevtekillerine kurultaya kadar herhangi bir adayın yanında yer aldılarını belirten açıklamalar yapmamaları talimatı verdi. Kılıçdaroğlu’nun bu tavrının altında, parti içinde kurultay sürecinde bir “kamplaşma ve bölünme” yaşanmaması amacının yattığı belirtiliyor. Manisa Milletvkeili Özgür Özel’in kendisine destek veren açıklamasından da rahatsız olan Kılıçdraoğlu’nun talimatıyla milletkillerine, “Milletvekillerimizin kurultay tamamlanana kadar yazılı ve görsel basına açıklama yapmamaları rica olunur” mesajı geçildi.

Kılıçdaroğlu’nun talimatına rağmen, partili il başkanları Nevşehir’in Gülşehir ilçesinde Kılıçdarğlu’na destek açıklaması yapmak için toplandı. İnce’nin seçim çevresi olan Yalova il başkanının katılmadığı toplantıdan sonra bugün Kılıçdaroğlu’na “neden destek” verildiğine ilişkin bildiri yayınlanacak. Bildiride “Partinin sosyal demokrat dünya görüşü ve özgürlükçü anlayışını temsil ettiği” için Kılıçdaroğlu’na destek verildiğinin vurgulanacağı öğrenildi. Bildiride, cumhurbaşkanlığı seçimi sürecindeki tavırları nedeniyle de özellikle ulusalcı milletvekilleri ile ilgili “disiplin” mesajının verilmesi bekleniyor.

Milletvekili ağırlıklı

Kulislerde, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun Parti Meclisi’ne ağırlıklı olarak “milletvekillerini” taşıyacağı konuşuluyor. Mevcut Parti Meclisi’nde milletevkili sayısının PM’nin yarısından az olduğu, bu durumun da parti yönetimi ile grup arasında kopukluğa yol açtığına işaret ediliyor.

İnce Eskişehir’den başlıyor

İl bölge toplantısını Eskişehir’de yapmayı planlayan genel başkan adayı Muharrem İnce’ye eski genel sekreter Önder Sav ve eski milletvekilerinin destek vermesi bekleniyor. Grupta ulusalcı kanattan destek alan İnce, Meclis’in karşısında ofis tuttu. Kurultay takviminin sıkışık olması nedeniyle İnce, il il gezmek yerine bölge toplantıları düzenleyecek. Öte yandan kurultay nedeniyle İstanbul İl BaşkanıOğuz Kağan Salıcı 4 Eylül’deki düğününü erteledi. Eski bakanlardan Ziya Halis’in kızıyla nişanlı olan Salıcı düğünü 26 Eylül’e erteledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler