INIVA'dan ilk destek Burak Delier'e

Günümüz toplumunun kültürel çeşitliliğini yansıtan güncel görsel sanatlar kapsamında yeni düşüncelere açılım sağlama konusundaki çalışmalarıyla tanınan INIVA’nın desteğinden yararlanacak ilk sanatçı Delier, güncel sanat yoluyla kapitalizme eleştirel bakışlar getiriyor.

Yayınlanma: 07.11.2013 - 09:45
Abone Ol google-news

Uluslararası Görsel Sanatlar Enstitüsü INIVA’nın, dünyanın dört bir yanından gündemde yerini almış sanatçılara sağlayacağı destekten ilk yararlanacak sanatçı, Türkiye’den Burak Delier oldu.

1994’te kuruluşundan bu yana, özellikle günümüz toplumunun kültürel çeşitliliğini yansıtan güncel görsel sanatlar çerçevesinde yeni düşüncelere açılım getirme konusunda gerçekleştirdiği çalışmalarıyla tanınan INIVA, İngiltere Sanat Konseyi tarafından destekleniyor.

INIVA’nın, “Komisyon ve Sergi Fonu” adını taşıyan bu yeni girişiminin sağlayacağı destekten bu yıl ilk kez yararlanacak sanatçının, güncel sanat yoluyla kapitalizmi ele alan Burak Delier olduğu, kuruluşun Londra’nın Shoreditch semtindeki binası Rivington Place’de 6 Kasım akşamı düzenlenen “Komisyon ve Sergi Fonu” açılışında duyuruldu.

Sanat eğitimini Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Yıldız Üniversitesi’nde tamamlamış olan Delier, 2001’den bu yana Türkiye’de ve Avrupa’da kişisel sergiler açtı, karma sergilere katıldı.

2006’den bu yana konuk sanatçı olarak çalışmalarını Almanya, Yunanistan, Lübnan ve Fransa’da da sürdüren Delier’in işleri 2008 ve 2010’da Taipei Bienali’nde, 2005 ve 2007’de ise İstanbul Bienali’nde yer aldı.

“Yaşadıkları yer, içinde bulundukları ortam ve kültür nedeniyle çalışmalarında dünya düzenini sınama ve tartışma fırsatına sahip olmayan heyecan verici sanatçılara yaratıcı özgürlük, küratoryal destek sağlamak ve kariyerlerini bir sonraki aşamaya taşımalarına yardımda bulunmak” için kurulan “Komisyon ve Sergi Fonu” her yıl yeni sanatçılarla işbirliğinde bulunmayı planlıyor.

“Uluslararası düzlemde yeni sanatçıları daha geniş kitlelerle tanıştırma” amacını güden fon, seçtiği sanatçıdan yapıt satın alıp sanatseverlere sergilemeyi hedefliyor.

Delier’in bu fon kapsamında gerçekleştireceği yapıt da 26 Mart-17 Mayıs 2014 tarihleri arasında Rivington Place’de sergilenecek. Sanatçının çalışması, toplumsal konulara, hem Türkiye’yle hem de dünyayla bağdaştıran bir açıdan eleştirel bir yaklaşım getirecek.

Gerilla sanatı taktiklerini ve absürdist bir espri anlayışını bir araya getiren Delier’in yapıtları, muhalif olduğu neo-liberal medya stratejilerini de sıkça konu almakla birlikte alaycı bir bakış açısı sunuyor. Çalışmaları film, enstalasyon, resim gibi birbirinden farklı yöntemleri içeren Delier, aynı zamanda “katılımcı sanat”ın genç öncülerinden biri.

Pilot Sanat Galerisi’nde 2012’de sergilenen “Koleksiyoner’in Dileği”, sanatçının “katılımcı sanat” akımına uyan çalışmalarından biri. Delier, koleksiyoner Saruhan Doğan’ın isteği/dileği doğrultusunda gerçekleştirdiği ve kızıla boyanmış koskoca bir duvardan oluşan yapıtta, kendi heyecanı ve yaratıcılığını yansıtmak yerine sadece koleksiyonerin talimatlarına kelimesi kelimesine uyan bir “robot” işlevi görüyordu.

Nitekim Delier’in Doğan’la gerçekleştirdiği “söyleşinin” film olarak kayda alınarak serginin “asıl yapıtı” olarak gösterilmesiyle, güncel sanat piyasasının halen beslemeye devam ettiği “hamlık” ve “çarpıklık” somut bir biçimde örnekleniyordu.

INIVA’nın Yönetim Kurulu Başkanı Tessa Jackson da yeni girişimleriyle ilgili düşüncelerini şöyle dile getiriyor:

“INIVA’nın ilk Komisyon ve Sergi Fonu’na değer görülen sanatçının Burak Delier olduğunu açıklamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Sanatçıların toplumsal konuları sorgulama özgürlüğüne sahip olması önemli. Kurmuş olduğumuz fonun amacı da sanatçılara sorgulama özgürlüğüne sahip olmaları için destek ve fırsat sunmak. Delier yalnızca Türkiye’yle ilgili durum kapsamında değil, birçok toplumun üzerine kurulu olduğu ekonomik sistem hakkında yorum yapıyor.”

[email protected]


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler