'İnternetime dokunma' eylemine polis müdahalesi

İnternet yasa tasarısına karşı yapılan eylem çağrıları nedeniyle polis Taksim'i yine ablukaya aldı. Polis Galatasaray Lisesi önünde toplananlara da tazyikli su ile müdahale etti.

Yayınlanma: 18.01.2014 - 18:23
Abone Ol google-news

 

Sosyal Medya üzerinden “İnternetime dokunma” sloganıyla örgütlenerek Taksim Meydanı’nda toplanan yüzlerce kişiye polis akşam saatlerinde sert müdahale etti.

Telekomünikasyon İletişim Dairesi Başkanlığı’na (TİB) internet sitelerine ait sayfaları 4 saat içinde engelleme yetkisi veren yeni internet yasa tasarısına karşı sosyal medya üzerinden #internetimedokunma ve #18Ocak18DeSokaklara söylemiyle protesto etmek için örgütlenen yüzlerce kişi saat 18.00 sıralarında Taksim Meydanı’nda toplandı.

 

EYLEMDEN KARELER - FOTO GALERİ

 

Polis eylem çağrısına karşı çok geniş güvenlik önlemleri alırken, Taksim Meydan, Metro çıkışı, Gezi Parkı ve çevresi ile İstiklal Caddesi girişinde çok sayıda çevik kuvvet polisinin konuşlandığı görüldü. Taksim Cumhuriyet Anıtı çevresi ve Taksim Meydanı’nın bir kısmı erken saatlerde yurttaşlara kapatıldı. Buna karşın bazı gruplar Tünel ve Galatasaray Lisesi civarında toplandı. Polis bir araya gelerek meydana yürümek isteyen gruplara engel oldu ve tazyikli suyla müdahale etti. Taksim Meydanı’nda toplanan ve ellerinde “sağlam sansürcü” yazılı dövizleri taşıyan gruba da polis önce kitleyi kalkanlarıyla iterek Sıraselviler Caddesi’ne doğru uzaklaştı. Polis kitleye dağılma çağrısında bulunduktan sonra biber gazı, plastik mermi ve tazyikli suyla müdahale etti. Bu sırada kalabalıktaki bazı kişiler gözaltına alındı. Evlerinin camlarından bakan ve o sırada meydanda bulunan yurttaşlar da alkış ve ıslıklarla polis müdahalesini protesto etti. Polisin müdahalesi üzerine eylemciler “Faşizme karşı omuz omuza”, “Sansür yalanları aklayamaz” ve “Her yer Taksim her yer direniş” sloganları attı. Kalabalığın bir kısmı da polis müdahalesiyle Galatasaray Lisesi önüne sürüldü. Polis müdahalesi geç saatlere kadar sürdü.

 

Sosyal medyadan tepki

 Polis müdahalesi sosyal medyada ise “Bilal’i alamayan kahraman Polis Taksim de tarih yazıyor. Bilal’e selam söyle. Az kaldı. HALK KAZANACAK” , “Taksim'deki her eyleme bunca polis getirmenin ve her eyleme müdahale etmenin insanları ne kadar çoğalttıgını göremediler”, yazılarıyla protesto edildi.

 

Ankara'da yolsuzluklara gönderme

Ankara’da da Kızılay’da toplanan yaklaşık 200 kişi, “Erişim haktır, engellenemez”, “Sansüre karşı omuz omuza” sloganları attı. Eylemciler hazırladıkları pankartlarda 17 Aralık yolsuzluk operasyonu ve cemaat AKP kavgasına da göndermede bulunarak, “Allah onların bilgisayarlarına virüsler salsın” yazdı. Kızılay Güvenpark’ta toplanan eylemcilere polis müdahalede bulunmadı. Ancak iki TOMA eylemcilerin yanından geçince meydanda toplananlar ıslıklarla TOMA’ları protesto etti. Bir süre Kızılay Meydanı’nda bekleyen 2 TOMA, tepkilerin üzerine alandan ayrıldı. Bu sırada, “Sansüre sık TOMA” sloganları atıldı. Geri çekilen TOMA’lara bir eylemci de taş attı. Sloganlarla birlikte yaklaşık 2 saat süren eyleme CHP Gençlik Örgütü, Kolektifler, Halkevleri, FKF, Kaldıraç, ODAK gibi siyasi örgütler de destek verdi. Öte yandan eyleme Gezi Direnişi sırasında polis kurşunuyla başından vurularak yaşamını yitiren Ethem Sarsülük’ün kardeşi İkrar Sarısülük de katıldı.

Bursa, Samsun, Karabük ve İzmir’de de “İnternetime Dokunma” eylemleri yapıldı.

 

İzmir

İzmir'de, yeni internet yasa tasarısına karşı bir grup eylem yaptı. Grup arasındaki bazı kişiler bir işyerine zarar verdi. Eylemci grup, 'internetime dokunma' sloganları eşliğinde bölgeden ayrıldı. Bazı sivil toplum örgütlerince 'torba tasarı'daki internetle ilgili düzenlemelere karşı sosyal paylaşım sitelerinden haberleşen bir grup, saat 18.00 sıralarında, Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde biraraya geldi. 'İnternetime dokunma', 'hırsız var' sloganları eşliğinde Kordonboyu'nda yürüyen grup, tekrar yürüyüşün başladığı Kıbrıs Caddesi'ne geri döndü. Burada grup arasından çıkan birkaç kişi, bir kahve zincirine ait kafeye zarar verdi. Kafenin camını, güvenlik kamerası, sandalye ve masalarını kıran bu kişiler ardından grubun arasına karıştı. Bir süre daha slogan atan eylemci grup, daha sonra sessizce dağıldı.

 

Eskişehir

Eskişehir'de yaklaşık 300 kişi akşam saatlerinde 'İnternetime dokunma, Sansürünüz pisliğinizi gizleyemez' yazılı pankart açıp yürüyüş yaptı.

Eskibağlar Mahallesi Üniversite Caddesi'ndeki Espark Alışveriş merkezi önünde toplanan kalabalık çeşitli sloganlar atarak yürüyüşe geçti. Sık sık 'Durma haykır sansüre hayır', 'Sansür Tayyip', 'Hükümet istifa', 'AKP şaşırma internete dokunma', 'Tayyip elini internetten çek', 'Her her Taksim her yer direniş' ve 'Ali İsmail Korkmaz onurumuzdur' sloganları atan kalabalık İsmet İnönü Caddesi, Porsuk Bulvarı ve Kızılcıklı Mahmut Pehlivan Caddesi'nden yürüyerek Kanatlı Alışveriş Merkezi önüne geldi. Kalabalığa hitaben basın açıklamasını okuyan Nurcan Mete internete girmeyi tamamen suç kapsamına alacak olan yeni yasaya karşı sessiz kalmayacaklarını söyledi. Mete şunları kaydetti: "Yaşam alanlarımıza müdahale eden, özgürlüklerimizi kısıtlayan AKP'ye karşı sokaklardayız ve hesap soruyoruz. İnternetin sansürlenmesi demek halkın paralarının içinde bulunduğu ayakkabı kutularının sansürlenmesi demektir. Yapılan yolsuzlukların, alınan rüşvetlerin, yapılan hukuksuzlukların sansürlenmesi demektir. Geçirilmek istenen bu yasa Tayyip Erdoğan'ın ve AKP'nin hayatımızın her alanına yaptığı müdahalelerden biridir. Sansüre sessiz kalmıyoruz. Yaşamımızı, özgürlüklerimizi, bilgi alma hakkımızı, internetimizi savunmaya devam edeceğiz." Yapılan basın açıklamasının ardından kalabalık çeşitli sloganlar attıktan sona dağıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 Polis Taksim meydanına barikat kurdu..

 

 

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler