İoanna ve Maria

İoanna ve Maria

Yayınlanma: 10.05.2015 - 19:33
Abone Ol google-news

Idaoanna’nın içi kıpır kıpır, heyecanını gizleyemiyor. “Doktorlar mucize olur demişlerdi, 48 yaşındayım ve hamileyim, ikiz bekliyorum. Anne olmaktan umudunu kesenler hikâyemi duysunlar,” diyor yaz sıcağının şimdiden hissedilmeye başlandığı Atina’da. Tüp bebek sahibi olmak için Boston’dan kalkıp gelmiş. “Biri kız, biri oğlan. Geçirdiği zatürre sonucu geçen yıl kaybettiğim nişanlımın hediyesi onlar” diyerek sürdürüyor sözlerini.

Yunan kökenli ABD vatandaşı Ioanna Matthews gibi, yine kırklı yaşlarının sonunda hamile kalan Yunan kökenli Avustralyalı komedyen Mary Coustas da Yunanistan’ı seçmiş tüp bebek yöntemiyle anne olmak için. Kendisiyle geçen sene yapılan bir söyleşide, ikinci kuşak Yunan göçmenleriyle inceden alay eden “Effie” karakterinin aslında ikinci kişiliği gibi olduğunu belirten Mary de, sonu üzüntüyle biten sayısız denemelerden sonra 2013’te anne olmuş.

Yurtdışından her yıl 3 bin kişi geliyor

Sayıları giderek artan ve aralarında Türklerin de bulunduğu binlerce kadından ikisi Ioanna ve Mary. Atina’daki tüp bebek merkezlerinden Genesis’te doktor olan Kostas Pantos’a göre, yılda yaklaşık 12 bin ile 14 bin arasında tüp bebek tedavisi yapıldığı tahmin edilen Yunanistan’a her sene bu amaçla yurtdışından gelen çift ya da anne olmak isteyen kadınların sayısı yaklaşık 3000’i buluyor.

“Bazen bunların arasında, kendi çocukları için taşıyıcı annelik yapan büyükanneler de oluyor” diyor Dr. Pantos. Bu alandaki yasal çerçevenin genel olarak liberal olmasının yanı sıra (örneğin Türkiye’nin aksine yumurta naklinin serbest olması), tarihi ve doğal güzelliklerinin çekiciliği de turizm cenneti Yunanistan’ı tüp bebek sahibi olmak isteyenler için cazip kılıyor.

Sağlık turizmi

Tüp bebek için yumurta bağışında bulunanlara maddi yardım yapılmasının yasal olarak serbest olmasının etkisiyle de “tüp bebek turizmi”nin Avrupa’daki lideri konumuna gelen İspanya ile rekabet etmesi en azından kısa dönemde zor görünse de Yunanistan, bu sektörün yanı sıra, kozmetik cerrahi, ortopedi, göz tedavisi gibi alanlarda da sağlık turizmi pastasındaki payını büyütmeye çalışıyor.

Tıp biliminin babası olarak anılan İstanköy’lü Hipokrat’ın bir zamanlar yaşadığı topraklarda bugün sağlık turizminin canlandırılmaya çalışılması pek şaşırtıcı değil aslında. Atina Kalkınma ve Turizm Ajansı’nın martta yayımladığı bir araştırmaya göre 2011 yılında 2 milyon Avrupa vatandaşı sadece tedavi amacıyla kendi ülkesi dışında bir yere yolculuk yapmış. Yine aynı raporda, 2014’te tıbbi nedenlerle yurtdışına giden ABD vatandaşlarının sayısının ise 1.2 milyon olduğu belirtiliyor. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) verilerine göre seyahat ve turizmin Yunanistan’ın gayri safi yurt içi hasılasına doğrudan katkısının 2014 yılında 11.8 milyar Avro ile yüzde 7 düzeyinde olduğu ve bu sektörün yine aynı sene toplam istihdamın yüzde 9.4’ünü oluşturduğu göz önünde bulundurulduğunda, kemer sıkma politikalarından bunalmış olan ve likidite sıkıntısı içindeki ülkenin turizm sektörüne de giderek daha fazla ağırlık vermesi bekleniyor.

[email protected]


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler